Rutger Hauer Soldaat van Oranje

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rutger Hauer Soldaat van Oranje

De 9 beste Nederlandse Oscar-films

|
|

Laatste update:

Wist je dat Nederland drie keer de Oscar voor beste niet-Engelstalige film heeft gewonnen? Uiteraard vind je die drie films allemaal terug in deze lijst. Er zijn echter nog veel meer geweldige Nederlandse Oscar-inzendingen geweest. We zetten de allerbeste op een rijtje!

9. Lucia de B.

We trappen deze lijst met de beste Nederlandse Oscar-films af met Lucia de B. Deze film belandde bij de Oscars van 2014 op de shortlist. Daarmee wordt bedoeld dat de film door de eerste selectie heen was. Uiteindelijk bleek Lucia de B. toch net niet goed genoeg om een nominatie binnen te slepen. Wij vinden de waargebeurde psychologische thriller over de zaak-Lucia de Berk, waarbij een verpleegster (Ariane Schluter) zes jaar onterecht vastzat, alsnog ijzingwekkend goed.

8. Turks Fruit

De legendarische Nederlandse film Turks Fruit mag natuurlijk niet ontbreken! Ondanks dat we de film inmiddels tot een van de beste films van de twintigste eeuw hebben uitgeroepen, werd Turks Fruit in 1973 helemaal niet zo geweldig ontvangen… Critici vonden de film van Paul Verhoeven veel te plat. Gelukkig was de Oscar-jury destijds een stuk progressiever: Turks Fruit sleepte een dikverdiende nominatie in de wacht voor beste niet-Engelstalige film.

7. De Vierde Man

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat we regisseur Verhoeven nog een aantal keer tegenkomen in deze lijst met de beste Nederlandse Oscar-films. Te beginnen met: De Vierde Man. Waar veel van Verhoevens andere films, zoals het hierboven genoemde Turks Fruit, meteen belletjes doen rinkelen, is De Vierde Man een stuk minder bekend. Onterecht! Deze noir-thriller lijkt behoorlijk op Basic Instinct. En dankzij wat geweldig acteerwerk van Jeroen Krabbé, blijf je op het puntje van je stoel zitten.

6. De Aanslag

Sinds 1959 stuurt Nederland elk jaar een titel in voor de beste niet-Engelstalige film. We moesten er 27 jaar op wachten, maar in 1986 was het eindelijk raak: De Aanslag was de eerste Nederlandse film die een Oscar won! We kunnen ons goed voorstellen wat een feest dat moet zijn geweest! De prestatie is trouwens nog steeds zeldzaam. In totaal is de prijs slechts drie keer aan een Nederlandse film uitgedeeld. Uiteraard vind je de andere twee winnaars verderop in deze lijst.

5. De Tweeling

Je hebt inmiddels wel in de gaten dat we in deze toplijst met de beste Nederlandse Oscar-films lekker door de tijd springen. Fast forward naar 2003, toen Nederland een nominatie binnensleepte met De Tweeling. Deze film vertelt over de tweelingzusjes Lotte en Anna die gescheiden opgroeien en na 50 jaar nog een keer proberen om in contact te komen. Opvallend genoeg is ook De Tweeling een boekverfilming, net als Turks fruit, De Vierde Man én De Aanslag.

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws:

4.  Zwartboek

Boekverfilmingen, maar ook oorlogsfilms doen het goed bij de Oscar-jury. In 2006 werd Zwartboek op de shortlist voor een gouden beeldje geplaatst. Jammer genoeg bleef het daarbij… Wij hadden op meer gehoopt voor een van de beste Nederlandse oorlogsfilm ooit, die trouwens óók weer geregisseerd is door Verhoeven. Laten we hopen dat ’s Neerlands bekendste regisseur in de toekomst toch een keer beloond wordt voor zijn geweldige werk.

3. Antonia

In 1995 kwam het tweede felbegeerde beeldje onze kant op. Ook de film Antonia wist zijn Oscar-nominatie te verzilveren. Waarschijnlijk is Antonia de minst bekende film uit dit lijstje met Nederlandse toppers. Het verhaal gaat zo: vlak voor haar dood blikt de negentigjarige Antonia terug op haar leven. De film vertelt over de levens van vier generaties vrouwen in het dorpje waar Antonia jaren eerder neerstreek. Een tragikomedie van de bovenste plank.

2. Soldaat van Oranje

Rutger Hauer is onze favoriete Nederlandse acteur. Je snapt dus dat we Soldaat van Oranje – ondanks dat hij niet eens op de Oscar-shortlist belandde – toch meenemen in dit toplijstje met de beste Nederlandse Oscar-films. We volgen Hauer als Erik Hazelhoff Roelfzema en een aantal van zijn studiematen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al deze mannen en vrouwen beleven de oorlog op hun eigen manier: de een wordt een verrader en de ander een held.

1. Karakter

En dan de derde Nederlandse film die een Oscar voor beste niet-Engelstalige film wist te winnen: Karakter. De boekverfilming bestaat grotendeels uit flashbacks, waarin Jacob Katadreuffe (Fedja van Huêt) na een noodlottige gebeurtenis zijn levensverhaal vertelt. Van de gespannen relatie met zijn moeder, zijn obsessie met zijn vader en zijn verlangen om een beter leven voor zichzelf te creëren. Karakter is van begin tot eind Oscarwaardig!

Jammer genoeg wist Buladó, de Nederlandse inzending voor dit jaarhet niet tot de shortlist te schoppen… Benieuwd welke films wél een nominatie op zak hebben? De Oscars worden in de nacht van 25 op 26 april uitgezonden door Fox. Vanaf 2 uur kun je terecht voor de pre-show, de red carpet en de liveshow.

Lees verder