Zwartboek, beste Nederlandse film ooit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Zwartboek, beste Nederlandse film ooit

De 9 beste Nederlandse films ooit

|
|

Laatste update:

Er worden in Nederland jaarlijks behoorlijk wat films gemaakt en nee, dat zijn echt niet altijd romcoms met Jan Kooijman of Jim Bakkum in de hoofdrol. We doken in de vaderlandse filmgeschiedenis en vonden de 9 beste Nederlandse films ooit! 

9. Komt een vrouw bij de dokter

We nemen topacteurs als Barry Atsma, Carice van Houten en Anna Drijver en geven ze een emotioneel script over kanker, vreemdgaan en euthanasie: succes gegarandeerd. Dat bleek wel uit Kluuns boekverfilming Komt een vrouw bij de dokter, geregisseerd door Reinout Oerlemans. Hoewel kijkers in het begin bedenkingen hadden bij die keuze, bleek het eindresultaat gelukkig top te zijn. Deze film is met het losse camerawerk, een cast die van wanten weet en een redelijk sympathiek hoofdpersonage (vooral in vergelijking met het boek) er eentje om niet snel te vergeten.

8. Het zakmes

De jeugdfilm Het zakmes (1992) staat zowel bij jong en oud in het geheugen gegrift. Niet voor niets won deze film een Gouden Kalf, een Cinekid Award, een Emmy voor beste jeugdprogramma en werden de beelden in 2018 opgepoetst en de kleuren gecorrigeerd, zodat de film nogmaals in de bioscoop kon worden gedraaid. Het zakmes draait om Mees die op allerlei manieren zijn vriendje Tim probeert te bereiken om hem zijn zakmes terug te geven. Dit ontaardt in een spannende, vermakelijke en herkenbare film die echt niet alleen leuk is voor kinderen.

Ben je benieuwd hoe het nu (28 jaar later) met hoofdrolspeler Olivier Tuinier gaat? Hij heeft de acteerwereld achter zich gelaten en gaat nu vol voor de muziek!

7. All Stars

Danny de Munk, Peter Paul Muller, Daniël Boissevain, (de helaas overleden) Antonie Kamerling, Kasper van Kooten, (de omstreden) Raymi Sambo en Thomas Acda schitterden in 1997 voor het eerst als 7 diverse vrienden in All Stars. Deze eerste vertoning bleek een waar succes: de film haalde namelijk meer dan 1,5 miljoen euro op! Kijkers bejubelden het feit dat de film zo herkenbaar was (met name door Danny de Munks karakter Bram die zijn homoseksualiteit probeerde te verbergen), de pure vriendschap en de geweldige cast. Het is dan ook niet zo gek dat er niet alleen een tweede film, een televisieserie en een musical op dit verhaal volgden. En goed nieuws voor de fans: de reeks gaat door!

6. De Marathon

Regisseur Jelle de Jonge (van o.a. Bon Bini Holland en Weg van jou) noemde De Marathon voor hem persoonlijk de beste Nederlandse film ooit gemaakt, en daar kunnen wij wel wat in vinden! Hij omschrijft het mooi: "Het is een favoriete film, omdat de balans zo goed is: tussen humor en ontroering, tussen uitvergroting en realisme. Het is knap hoe de vele verhaallijnen genoeg aandacht krijgen om goed uit de verf te komen", aldus Jelle tegen NU.nl. Deze film met Stefan de Walle, Frank Lammers, Marcel Hensema en Martin van Waardenberg in de hoofdrol, vertelt het verhaal van 4 vrienden die mee willen doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier hun garage van de ondergang te redden. Er blijkt tijdens de voorbereidingen alleen meer op het spel te staan dan het halen van de finish...

5. Ciske de Rat

Wie aan All Stars-acteur Danny de Munk denkt, denkt natuurlijk direct aan dat baldadige jongetje met een hart van goud: Ciske de Rat. In 1984 maakten we - ondanks de eerdere verfilming in 1955 - pas echt kennis met dit jochie dat altijd maar 'zo verdomd alleen' is. We konden niets anders dan hem in ons hart sluiten. Hij mist zijn vader die op zee zit, zijn moeder werkt alleen maar in een bar als prostituee en een band opbouwen met zijn stiefvader lijkt onbegonnen werk. Met bijna 1,6 miljoen bezoekers was de film een doorslaand succes en dan hebben we het nog niet eens gehad over de musical die al talloze keren in Nederland te zien was... Als je Ciske nu nog niet kent, dan vragen we ons af onder welke steen je hebt gelegen.

4. Zwartboek

Van een Gouden Film, een Platina Film, drie Gouden Kalveren en in 2008 uitgeroepen als 'Beste Nederlandse film ooit': noem een prijs en Zwartboek heeft hem gewonnen (op een Oscar na, die liep de film net mis). De recensies waren dan ook lovend: 'een goed plot', 'spannend', 'goede acteurs' en 'verrassend'. Zwartboek gaat over de verzetsavonturen van een Joodse Vrouw (gespeeld door Carice van Houten) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al snel wordt zij aangewezen als de verrader, maar het is pas na de bevrijding dat zij erachter komt wie de werkelijke verrader is. Alleen is zij daarmee nog lang niet bevrijdt...

3. Flodder

"Maar buurman, wat doet u nu?" Waar we tegenwoordig door alle realityshows als Temptation Island, Ex on the Beach of gewoon een show van een familie als de Roelvinkjes, wel gewend zijn aan het 'echte' leven, was dat in 1986 toen Flodder uit kwam niet het geval. En toch was de film met maar liefst 2,3 miljoen bezoekers een waar succes. Zelfs nu - 34 jaar later - weet iedereen nog wel over wie je het hebt als je 'de familie Flodder' noemt. Genoeg reden dus voor de makers om alsnog met een vervolgfilm of -serie te komen. De film werd namelijk niet voor niets 'ijzersterk met memorabele momenten' genoemd.

2. Soldaat van Oranje

Nee, we hebben het niet over de musical waar geen einde aan lijkt te komen, maar over de film Soldaat van Oranje uit 1977. De vorig jaar overleden Rutger Hauer speelt in deze klassieker Erik, die samen met enkele studiematen de Tweede Wereldoorlog ondergaat. Alleen iedereen doet dit op zijn eigen manier: de een wordt een verrader en de ander een heuse held. Eén ding hebben ze gemeen: in het begin zien ze de ernst van de situatie niet in totdat er mensen daadwerkelijk worden vermoord en Erik in een spionageplan terecht komt.

1. Turks Fruit

Wij sluiten ons aan bij Willeke Alberti, regisseur Michiel van Erp en Mark de Cloe: Turks Fruit is nog altijd dé beste Nederlandse film ooit! Rutger Hauer en Monique van de Ven gooiden hoge ogen met deze film, die niet alleen een Oscarnominatie in de wacht sleepte, maar ook een Gouden Kalf voor 'Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw' en de titel van 'Best bezochte Nederlandse film ooit'. Turks Fruit was voor die tijd een opvallende film overladen met seksscènes van de jonge beeldhouwer Erik en zijn grote liefde Olga. Een klassieker die we nooit gaan vergeten!

Lees verder