Rutger Hauer Soldaat van Oranje

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rutger Hauer Soldaat van Oranje

Hollands glorie! De 8 beste Nederlandse acteurs

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Je zou het bijna vergeten met al die Amerikaanse films en series op tv, maar Nederland kent ook een karrenvracht aan goede acteurs. Sterker nog: het was een behoorlijk hels karwei om ons in dit toplijstje te beperken tot slechts 8 stuks... Oordeel zelf, want hieronder vind je onze poging om tot de beste Nederlandse acteurs ooit te komen!

1. Rutger Hauer

Laten we beginnen met een open deur vanjewelste: Rutger Hauer. Deze helaas onlangs overleden acteur is naast een van de beste acteurs van Nederland, ook nog eens de allerbekendste! Hauer kende een bijzonder afwisselende carrière, met onder meer Floris, Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Blade Runner als absolute hoogtepunten. Om die mooie carrière te onderstrepen, kreeg hij in 1981 al een Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre.

2. Sylvia Hoeks

Het had zomaar heel anders kunnen lopen. Sylvia Hoeks werd op haar veertiende namelijk gescout door Elite Models. Gelukkig voor ons lag haar hart echter bij de filmwereld! Hoeks brak bij het grote publiek door met de film Duska, waarna de ene na de andere rol volgde. We noemen bijvoorbeeld De Storm, Tirza, De Bende van Oss en Het Meisje en de Dood. Inmiddels is de actrice ook internationaal doorgebroken. Grappig genoeg was zij te zien in de opvolger van het hierboven genoemde Blade Runner: Blade Runner 2049.

Blade Runner 2049 Sylvia Hoeks

3. Carice van Houten

Dan nog zo'n naam waarvan je wist dat je 'm tegen zou komen in dit toplijstje met de beste acteurs van Nederland: Carice van Houten. De meeste mensen zullen haar voornamelijk kennen van haar rol in Game of Thrones. Van Houten kan echter veel meer dan een bejaarde heks spelen! Ze won niet voor niets al vijf keer een Gouden Kalf. Zo vind je bijvoorbeeld ook Alles is Liefde, Minoes, Zwart Boek, Komt een Vrouw bij de Dokter en De Gelukkige Huisvrouw op haar cv.

4. Yorick van Wageningen

Misschien is Yorick van Wageningen voor het grote publiek de minst bekende naam op dit toplijstje. Maar alhoewel zijn naam misschien geen belletje doet rinkelen, doet zijn oeuvre dat waarschijnlijk wel! Dat behoeft wat uitleg: Van Wageningen werd na wat kleine rollen namelijk 'ontdekt' door Steven Spielberg. Zodoende speelt hij vooral in Hollywoord-producties als The Chronicles of Riddick, The New World, 47 Ronin en The Girl with the Dragon Tattoo.

Yorick van Wageningen The Girl with the Dragon Tattoo

5. Monic Hendrickx

Tegenwoordig is Monic Hendrickx natuurlijk te zien in Penoza – dat natuurlijk vooral een succes is geworden dankzij haar rol als Carmen van Walraven. Laten we echter niet vergeten dat de actrice daarvoor ook al een paar indrukwekkende films op haar naam mocht zetten, zo speelde ze bijvoorbeeld in De Poolse Bruid, Nynke en Zus & Zo. Extra gaaf is dat al die drie de films door Nederland voorgedragen werden voor de Oscars!

6. Thekla Reuten

Dat Nederlands talent ook internationaal niet onopgemerkt blijft, bewijst ook Thekla Reuten. Deze actrice brak in 2002 door met De Tweeling. Andere titel die jullie waarschijnlijk wel kennen, zijn Het Diner, Overspel en Tessa. En dan hebben we het dus nog niet eens over Hollywood-films als In Bruges, The American en Red Sparrow. We zijn daarom razend benieuwd waar deze Nederlandse actrice op dit moment aan werkt!

Thekla Reuten The American

7. Barry Atsma

Sssst... Alhoewel Barry Atsma eigenlijk geen Nederlander is – hij is geboren in Engeland – voelt de acteur toch als een van ons! Geen enkele van de andere acteurs in dit toplijstje met beste Nederlandse acteurs is namelijk zo productief als Atsma. We noemen films als Komt een Vrouw Bij de Dokter, Michiel de Ruyter, Ik omhels je met duizend armen en Mannenharten. Dat The Hitman’s Bodyguard misschien niet helemaal gedaan heeft wat hij hoopte, vergeven we hem daarom meteen!

8. Michiel Huisman

Ook Michiel Huisman heeft inmiddels de overstap naar Hollywood gemaakt. Je kon hem bijvoorbeeld zien in The Haunting of Hill House, Game of Thrones, Orphan Black en The Age of Adaline. Laten we echter niet vergeten dat Huisman groot geworden is in ons eigen kikkerlandje! Bloedverwanten, Meiden van de Wit, Phileine zegt sorry, Zwartboek; het zijn stuk voor stuk fijne titels... We hopen daarom van harte dat Huisman zo lekker nuchter kan blijven onder zijn succes en nog eens terugkomt naar Nederland.

Michiel Huisman Game of Thrones

Lees verder