De 9 beste horrorsequels aller tijden

Door Redactie
Robert Englund als Freddy Krueger in A Nightmare on Elm Street 3 Dream Warriors

Een goede horrorfilm zonder sequel is als een zomerkamp zonder seriemoordenaar. Wij zetten de beste horrorvervolgen uit de filmgeschiedenis voor je op een rijtje!

9. Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)

De vervolgen in de Friday the 13th-reeks boden vooral meer van hetzelfde: hitsige tieners die tijdens hun zomervakantie worden belaagd door een gemaskerde psychopaat. Dit deel onderscheidt zich van de andere vervolgen doordat het slachtvee inmiddels bekend is met de regels van het slashergenre… maar of dat genoeg is om heelhuids de aftiteling te halen? Dankzij de kledderige kills en de zelfbewuste metahumor riepen we Jason Lives eerder uit tot onze favoriete Friday the 13th-film uit de langlopende reeks.

De 9 beste horrorsequels aller tijden

8. Curse of Chucky (2013)

In Curse of Chucky wordt Nica door haar familie bezocht om de uitvaart van haar moeder te regelen. Maar een ongenode gast zorgt ervoor dat het niet bij één begrafenis zal blijven! Regisseur Don Mancini wilde met dit vijfde vervolg Chucky weer eng maken. Geloof ons, hij slaagde daar met vlag en wimpel in. Leuk weetje: hoofdrolspeelster Fiona Dourif is de dochter van Brad Dourif, de cultacteur die al sinds Child’s Play de stem van de boosaardige Chucky inspreekt.

De 9 beste horrorsequels aller tijden

7. Halloween (2018)

Exact veertig jaar na de gebeurtenissen in Halloween ontsnapt Michael Myers uit de gevangenis om Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) alsnog aan zijn mes te rijgen. Maar deze keer is de voormalige babysitter voorbereid op zijn komst. Regisseur David Gordon Green negeerde alle duffe vervolgen en remakes, en maakte zo het ultieme vervolg op John Carpenters horrorklassieker uit 1978. Hoewel, ultiem… Michael Myers keert terug in de aanstaande sequels Halloween Kills en Halloween Ends.

De 9 beste horrorsequels aller tijden

6. The Conjuring 2 (2016)

Patrick Wilson en Vera Farmiga keren in dit vervolg op de horrorsensatie uit 2013 terug als Ed en Lorraine Warren. Deze keer worden de paranormaal onderzoekers geconfronteerd met een jong meisje dat bezeten lijkt door een demonische kracht. Dankzij het creepy sfeertje en de sterke spanningsopbouw doet dit vervolg amper onder voor zijn geweldige voorganger. Gelukkig kunnen we alweer uitkijken naar het tweede vervolg in de reeks, getiteld The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It!

De 9 beste horrorsequels aller tijden

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws:

5. Paranormal Activity 3 (2011)

In 2007 scoorde horrorstudio Blumhouse een megahit met Paranormal Activity. Hierin zagen we door de lens van huis-, tuin- en keukencamera’s hoe een jong gezin werd belaagd door de paranormale perikelen uit de titel. Het derde deel in de reeks biedt meer van hetzelfde, maar dan beter. De schrikeffecten zijn zelfs zo effectief, dat een defibrillator binnen handbereik geen overbodige luxe is. Niet alleen het beste deel in de reeks, ook een van de engste spookhuisfilms ooit gemaakt.

De 9 beste horrorsequels aller tijden

4. Evil Dead 2 (1987)

Dit vervolg hebben we te danken aan niemand minder dan Stephen King; hij was zo’n fan van The Evil Dead uit 1981 dat hij filmproducent Dino De Laurentiis overtuigde om het tweede deel te financieren. Het resultaat is een vervolg dat het gaspedaal zo mogelijk nog harder intrapt dan zijn voorganger. Dat betekent in dit geval meer krankzinnige kills, meer bloedfonteinen en een onvergetelijk optreden van Bruce Campbell als de kettingzaagzwaaiende antiheld Ash!

De 9 beste horrorsequels aller tijden

3. Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987)

Nadat zij haar ontmoeting met Freddy Krueger (Robert Englund) ternauwernood heeft overleefd, werkt Nancy (Heather Langenkamp) als therapeute in een jeugdinrichting om andere getraumatiseerde jongeren te helpen. Maar natuurlijk is zij daar ook niet veilig voor deze sadistische seriemoordenaar… Het slimme scenario van Frank Darabont (The Walking Dead), de surrealistische slachtpartijen en de briljante one-liners (‘Welcome to prime time, bitch!’) maken Dream Warriors met afstand het beste vervolg in de Elm Street-reeks.

De 9 beste horrorsequels aller tijden

2. Dawn of the Dead (1978)

Regisseur George Romero wordt dankzij zijn baanbrekende horrorfilm Night of the Living Dead uit 1968 gezien als de grondlegger van de moderne zombiefilm. In dit superieure vervolg proberen enkele overlevenden van de zombie-apocalyps stand te houden in een winkelcentrum vol wandelende lijken. Door de combinatie van bloederig horrorgeweld, gitzwarte humor en scherpe maatschappijkritiek staat Dawn of the Dead ruim veertig jaar later nog altijd te boek als een van de beste zombiefilms aller tijden.

De 9 beste horrorsequels aller tijden

1. Aliens (1986)

In 1979 leverde regisseur Ridley Scott een meesterwerk af met Alien. Zijn opvolger James Cameron deed er nog doodleuk nog een schepje bovenop met opvolger Aliens. Zoals de titel al verraadt, worden Ripley (Sigourney Weaver als de ultieme actieheldin) en haar crew deze keer belaagd door een overmacht van de bloeddorstige buitenaardse wezens. Wat volgt is een adembenemende achtbaanrit vol horror, sciencefiction en actie. Aliens is wat ons betreft niet alleen het beste horrorvervolg aller tijden, maar ook de beste monsterfilm ooit gemaakt!

De 9 beste horrorsequels aller tijden