George Clooney als Doug Ross in ER

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
George Clooney als Doug Ross in ER

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

De afgelopen maanden werd maar weer eens duidelijk hoe dankbaar we het zorgpersoneel mogen zijn. Om deze helden nog één keer in het zonnetje te zetten, blikken wij terug op onze favoriete dokters uit de film- en televisiegeschiedenis!

9. Dr. Barry Rumack (Airplane!)

In de geniale rampenfilmparodie Airplane! speelt Leslie Nielsen een arts aan boord van een vliegtuig dat dreigt neer te storten. Dankzij zijn talent om met uitgestreken gezicht de meest idiote grappen en absurde one-liners uit te spreken (‘I am serious. And don't call me Shirley’), groeide hij al snel uit tot een van de populairste comedy-acteurs van eind vorige eeuw. Dr. Barry Rumack is misschien niet de meest getalenteerde arts in dit rijtje, maar als lachen het beste medicijn is, kun je je geen betere dokter wensen!

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

8. Dokter Tinus

Op de Nederlandse televisie loopt er gelukkig ook genoeg getalenteerd medisch personeel rond. Denk maar aan Jan van den Wouden in Medisch Centrum West of Lydie van der Ploeg uit Zeg ‘ns Aaa. Onze voorkeur gaat echter uit naar dokter Tinus uit de gelijknamige dramaserie. Hierin gaat een briljante vaatchirurg als huisarts aan de slag gaat in Wourkem. In 2018 trok SBS onverwachts de stekker uit de serie, maar hoofdrolspeler Thom Hoffman hoopt nog steeds op een happy end voor de excentrieke plattelandsdokter.

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

7. John ‘J.D.’ Dorian (Scrubs)

Zach Braff werd maar liefst drie jaar achter elkaar genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in Scrubs. In deze comedyserie speelt hij John Dorian, een ziekenhuisassistent die droomt van een carrière als arts, maar nogal snel is afgeleid. Gelukkig wordt hij bij de les gehouden door zijn ambitieuze vriend en collega Christopher Turk, gespeeld door Donald Faison. Fun fact: Braff en Faison zijn ook in het echt beste vrienden!

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

6. Doogie Howser, M.D.

Voordat Neil Patrick Harris tekende voor How I Met Your Mother, speelde hij de hoofdrol in Doogie Howser, M.D. Deze dramaserie draait om een hoogbegaafde tiener die in een ziekenhuis werkt als chirurg. Vorige maand werd bekend dat Disney+ werkt aan Doogie Kealoha, M.D., met deze keer een zestienjarig meisje in de titelrol. Opvallend genoeg is deze reboot geschreven door Kourtney Kang, die als scenariste meewerkte aan How I Met Your Mother. En daarmee is de cirkel weer helemaal rond!

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

5. Doctor Strange

Stephen Strange was een briljante chirurg voordat een auto-ongeluk een vroegtijdig einde maakte aan zijn carrière. Maar dat weerhield hem er echter niet van om door te gaan met het redden van mensenlevens. Sterker nog, in zijn strijd tegen Thanos heeft hij waarschijnlijk meer levens gered dan hij ooit had gekund in de operatiekamer! Benedict Cumberbatch keert in 2022 terug als de meestermagiër in Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

4. Doug Ross (ER)

Voordat George Clooney een van de meest gevraagde Hollywood-sterren was, speelde hij in B-films met veelzeggende titels als Grizzly II: The Predator en Return of the Killer Tomatoes. Maar daar kwam verandering in toen hij de witte doktersjas van Doug Ross aantrok in ER. Deze baanbrekende ziekenhuisserie trok op het hoogtepunt niet minder dan 40 miljoen kijkers. Geen wonder dat Clooney de rol van de even slimme als charmante dokter Ross een ‘life changer’ noemde…

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

3. Leonard ‘Bones’ McCoy (Star Trek)

Als je op een missie bent om nieuwe beschavingen te ontdekken in de verste uithoeken van het universum, kun je maar beter een verdomd goede medicus aan boord hebben. Gelukkig kon de bemanning van de USS Enterprise altijd vertrouwen op dokter Leonard 'Bones' McCoy. Leuk weetje: DeForest Kelley, de acteur die deze arts zonder grenzen speelde, wilde als tiener geneeskunde studeren. Zijn ouders waren echter te arm om zijn opleiding te betalen. Kelley zei hier later over: “Ik wilde vroeger dokter worden, maar dat lukte niet. Toch ben ik nu de beroemdste dokter in het heelal.”

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

2. Dr. Meredith Grey (Grey’s Anatomy)

In Grey’s Anatomy volgen we het wel en wee van de medewerkers van het Grey Sloan Memorial Hospital. Het verloop onder het personeel ligt nogal hoog in deze hitserie, maar gelukkig kunnen we altijd rekenen op Dr. Meredith Grey. Ellen Pompeo werd in 2007 genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol van de ambitieuze arts. De actrice blijft echter nuchter onder het succes: “Het is niet alsof ik zelf levens red.” Inmiddels loopt Grey’s Anatomy alweer zestien seizoenen… en het einde is nog lang niet in zicht!

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

1. Dr. Gregory House (House)

Begin deze eeuw waren talloze televisiekijkers in de ban van House, een ziekenhuisserie die soms meer weg had van een detectivemysterie. Dat is geen toeval, want de titelheld is sterk gebaseerd op Sherlock Holmes! Voor een gezellig praatje hoef je bij dokter House niet aan te kloppen, maar zijn medische kennis is ongeëvenaard. Maar kan deze briljante arts ook zichzelf redden?Het ijzersterke acteerwerk van de Britse komiek Hugh Laurie (goed voor twee Golden Globes) en de slimme scenario’s maakten dit een van de beste ziekenhuisseries ooit gemaakt. Hypochonders kunnen de serie echter beter overslaan, want iedere aflevering ontdek je een nieuwe zeldzame ziekte die je binnen enkele uren fataal kan worden!

What’s up, Doc: De 9 beste dokters in films en series

Lees verder