De 13 beste kinderfilms ooit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 13 beste kinderfilms ooit

De 14 beste kinderfilms ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Weet je het nog? Die kinderfilms die je achter elkaar door kon kijken, steeds weer opnieuw. Zo verslavend als Game of Thrones, zo indrukwekkend als A Handmaid's Tale. Maar dan over een schattig hondje in plaats van over vrouwenonderdrukking, en niet met moordende draken maar met pratende visjes. 

Vroegah

Dus heb je zin in een trip down memory lane? Ga er dan maar eens goed voor zitten want we hebben een hele bups fragmenten, hele films(!) en trailers voor je klaar staan. Bereid je voor op een reeks vol 'oh ja DIE'! Staat jouw favoriete film ertussen? Zou zomaar kunnen. Deze lijst is vast niet compleet, en in willekeurige volgorde. Want E.T. vergelijken met een Finding Nemo, dat bleek een onmogelijke opgave. 

Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel

Jazeker, de hele film staat online (er staan wel meer leuke films op youtube). Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel was Hollands Glorie van topformaat. Wie huilde niet z'n ogen rood bij Olie B. Bommel, die roepend door de bossen zocht naar Zwelgje. Zweeelgje.... ZWEEEEEELGJE!

Paddington 1 & 2

Hoe het ze lukte om van zo'n afgedraaid verhaal een fris en innemende film te maken... Joost mag 't weten. Maar het is ze gelukt. De Paddington-filmreeks is über-Brits, charmant, grappig en echt leuk voor jong en oud. En misschien komt die Paddington 3 er nog wel!

Ronja de Roversdochter

Helaas niet meer online te vinden, zo makkelijk: Ronja de Roversdochter. Een prachtige serie over, juist, een dochter van het hoofd van een roversbende. Naar het boek van Astrid Lindgren, die ook De Gebroeders Leeuwenhart schreef en Pippi Langkous. We droomden allemaal weg bij het wilde leven van Ronja en waren verliefd op haar eigenwijze en sterke karakter. Een soort Wonder Woman in kindervorm.

The Witches

Dood en doodeng. Dat was de film The Witches voor kinderen. Uiteraard zat de film, gebaseerd op een boek van Roald Dahl, vol met de meest afschuwelijke scènes. Slapen kon je niet meer na deze film. Films voor kinderen schattig en lief? Nee hoor. Alleen dat einde he? Daar durfden ze toch niet het originele einde aan te houden. Dat ging de makers te ver. 

Harry Potter, alle films

Een hele generatie is opgegroeid met Harry Potter, de tovenaar met zijn iconische brilletje (lees hier de 10 leukste feitjes over Harry Potter-films). Als er een nieuw boek uit kwam stonden fans in de rij, en als er een nieuwe films uitkwam moesten ouders weer met hun kinderen naar de bioscoop. 

Labyrinth

Wat voor kinderfilm krijg je als je David Bowie, de maker van de Star Wars-saga en de maker van The Muppets bij elkaar zet? Een gestoorde soort Alice in Wonderland die eng, mooi en bizar tegelijk is. Een fantastisch project.

E.T.

Alweer 37 jaar geleden kwam E.T. in de bioscoop. Een blockbuster van Steven Spielberg (uiteraard) voor de hele familie, waarbij de tranen over je wangen biggelde. 'E.T.... Phone home...' en wie was dat meisje? Juistem, Drew Barrymore. 

Toy Story

Alive 'n kicking, het Toy Story concept! Inmiddels is er een vierde film in de bioscoop en die is ook om van te smullen. Poppen die avonturen beleven. Woody en Buzz. Hoe suf het ook klinkt: het werkt. 

Bambi

We willen geen trauma's naar boven halen, maar weet je nog... 'Mama? Maaaamaaa!!!' Oh man, van deze klassieker moet maar nooit een live action worden gemaakt, want aan zo'n klassieker moet je maar niet komen. Dat kan alleen maar tegenvallen. 

Finding Nemo en Dory

Ja, welke was nou leuker? Nemo of Dory? Maakt het ook uit, we zetten ze gewoon bij elkaar. Deze film zorgt er nog steeds voor dat ieder kind in het aquarium van Artis gilt 'NEMO NEMO NEMO!' 

Shrek

Cameron Diaz en Mike Myers stralen als de stemmen van Fiona en Shrek. En dan is er natuurlijk nog Eddie Murphy als Donkey! Puss in Boots had de iconische grote ogen-staar (al was de spin-off niet bijster interessant). Een heerlijke film, nog steeds. Vol leuke knipogen naar Disney- en sprookjesclichés. 

Hook

Steven Spielberg kwam met nog een klassieker: Hook. Met de geweldige Robin Williams, Maggie Smith en Julia Roberts als Tinkerbell. En natuurlijk Dustin Hofmann als een gruwelijk nare Captain Hook. Had een snor waaaaaay voordat het hip was. 

Benji

Wat is een lijst als deze zonder een tranentrekker over het hondje Benji? Want fans wisten (of het nou waar was of niet) dat Lassie door vele honden werd gespeeld, maar er was maar één Benji. Dus Lassie ain't got shit on Benji. Topdog. Sentimenteel in het kwadraat, maar wie keek 'm niet grijs op VHS? 

The NeverEnding Story

Ronduit bizar, net als Labyrinth, dat was The NeverEnding Story. Als je 'm nu terug kijkt moet je vooral grinniken om de typische 80's special effects die in de trailer heerlijk vaak voorbij komen. 

Lees verder