Jiskefet, De Luizenmoeder en Dokter Tinus

Veronica Superguide logo
Jiskefet, De Luizenmoeder en Dokter Tinus

De 11 leukste Nederlandse komedieseries ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Denk jij bij komedies meteen aan series uit Amerika of Engeland? Dat komt dan alleen maar omdat je deze toppers van eigen bodem nog niet kent! Dit zijn de 11 leukste Nederlandse komedieseries ooit.

11. Zeg ‘ns Aaa (1981-2010)

In deze lijst met de leukste Nederlandse komedieseries mag de klassieker Zeg ‘ns Aaa natuurlijk niet ontbreken. Wie is er nou niet opgegroeid met het heerlijk chaotische huishouden van huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen) en dokter Lydie van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer)? In 2009 werd de formule afgestoft voor een nieuwe reeks Zeg ’ns Aaa, maar dat werd helaas een flop… Kijk dan liever naar de spin-off Oppassen!!!, waarin we buurman Henry Buys (Coen Flink) volgen.

10. Kees & Co (1997-2020)

Dat je soms maar beter van klassiekers af kunt blijven, bewijst ook Kees & Co. Het is geen wonder dat de nieuwe reeks na twee seizoenen stopgezet werd, terwijl het origineel maar liefst acht seizoenen meeging! In Kees & Co draait het allemaal om het gezin van Kees Heistee (Simone Kleinsma) en hun buurvrouw/bff Sonja (Esther Roord). Fun fact: Kees & Co is gebaseerd op de Britse komedieserie 2point4 Children. Die serie werd door Martine Bijl bewerkt en vertaald naar het Nederlands

9. Toen was geluk heel gewoon (1994-2009)

Opvallend is dat de meeste Nederlandse komedieseries jarenlang gelopen hebben. In het geval van Toen was geluk heel gewoon zelfs 15 jaar! Je hoort ons echter niet klagen: Toen was geluk heel gewoon staat natuurlijk niet voor niets in dit overzicht van de leukste Nederlandse komedieseries ooit. We hebben 228 afleveringen lang met volle teugen genoten van het wel en wee van de vier hoofdpersonen gespeeld door Joke Bruijs, Gerard Cox, Mouna Goeman Borgesius en Sjoerd Pleijsier.

8. Flodder (1993-1998)

We vinden Nederlandse komedieseries het leukst als ze écht Nederlands zijn. Je weet dat Flodder simpelweg nergens anders gemaakt had kunnen worden. De asociale familie Flodder verhuist naar de luxe gemeenschap Zonnedael. De aso’s, die nergens anders meer te plaatsen zijn, krijgen een prachtige villa toegewezen. Hun onaangepaste gedrag zorgt voor veel irritaties bij de bekakte buurtbewoners… Genieten! Wat ons betreft is het hoog tijd dat de ordinairste familie van Nederland een glorieuze comeback krijgt.

7. Vrienden voor het leven (1991-1995)

Wij kunnen niet aan Vrienden voor het Leven denken, zonder meteen de titelsong te zingen. De tune was een enorme hit voor Danny de Munk! Gelukkig heeft Vrienden voor het Leven nog veel meer te bieden. We volgen het stel Eddie (Peter Lusse) en Ellen (Mary-Lou van Steenis), en hun families. De rode draad zijn de grote dromen van Eddie… Die lang niet altijd uitkomen. Gelukkig zijn daar echter altijd de realistische Ellen en de behulpzame grootvader Oop (Edmond Classen).  

6. Familie Kruys (2015-2019)

Tijd voor een wat recentere komedieserie: Familie Kruys. Deze Nederlandse variant van Modern Family is een echte feelgoodserie. De serie is ontwikkeld door Linda de Mol, die zelf ook de hoofdrol speelt. We volgen Bette (De Mol) en de rest van haar kleurrijke familie, waaronder haar broer Kirk (Rop Verheijen) en vader Thomas (Hans Dagelet). Ook leuk: de cameo’s van BN’ers als Wendy van Dijk en Daphne Deckers. Bette werkt namelijk als hun stylist.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Dokter Tinus (2012-2017)

Jammer genoeg was Dokter Tinus niet de kijkcijferhit waar SBS6 op had gehoopt en daarom werd na zes seizoenen de stekker uit de komedieserie getrokken. Compleet onterecht, wat ons betreft! Heb jij de serie nog niet gezien? Grijp je kans en kijk Dokter Tinus op Videoland. In de hoofdrol zie je de botte dokter Tinus (Thom Hoffman), die door de nasleep van een medische misser besluit Amsterdam te verruilen voor een klein dorp, waar hij regelmatig kibbelt met de dorpsbewoners. Met recht een van de leukste Nederlandse komedieseries ooit.

4. ’t Schaep met de 5 Pooten (2006-2015)

’t Schaep met de 5 Pooten is eigenlijk al een hele oude televisieserie, die in 1969 en 1970 uitgezonden werd. Die versie is ook hartstikke leuk, maar voor deze toplijst met de leukste Nederlandse komedieseries ooit wijzen we je graag op de nieuwe versie, die van 2006 tot 2015 te zien was. ’t Schaep met de 5 Pooten speelt zich af in een buurtcafé in de Jordaan. We volgen de stamgasten, die regelmatig in zang en dans uitbarsten.

Een geweldig grappige en muzikale serie, die je nu kunt zien bij Ziggo!

3. All Stars: De Serie (1999-2001)

We trappen onze top drie af met All Stars: De Serie. All Stars begon natuurlijk in 1997 met een geweldige film over een groep voetballende vrienden. Na de film volgde de televisieserie, bestaande uit drie seizoenen. Meer zien? Kasper van Kooten (Peter), Danny de Munk (Bram), Peter Paul Muller (Mark), Isa Hoes (Roos), Thomas Acda (Willem), Daniel Boissevain (Johnny) en Raymi Sambo (Paul); keerden allemaal terug voor de opvolger: All Stars & Zonen.

2. De Luizenmoeder (2018-2019)

En dan de meest recente serie in deze toplijst met de leukste Nederlandse komedieseries ooit: De Luizenmoeder. Alleenstaande moeder Hannah (Jennifer Hoffman) is vastberaden om haar leven op het goede spoor te krijgen. Jammer genoeg valt dat dankzij de perikelen op de nieuwe school van dochter Floor nog niet mee … Moedermaffia, schoolpleinregels, verantwoorde traktaties en ander leed staan centraal in De Luizenmoeder. We dachten lange tijd dat deze geweldige serie maar twee seizoenen kreeg, maar inmiddels lijkt een derde seizoen toch niet uitgesloten.

Voor de liefhebber is er binnenkort ook nog een film! Hier lees je alles over Luizenmoeder - De Film.

1. Jiskefet (1990-2005)

Telt de sketchserie Jiskefet alseen komedieserie? Wij vinden van wel. Sterker nog: we geven Jiskefet met alle liefde de hoogste notering in onze toplijst! Jiskefet werd bedacht door Kees Prins (De Lift), Michiel Romeyn (Alles is Liefde) en Herman Koch (Voetbalvrouwen). Zeker in de jaren ’90 was de serie mateloos populair. En nog steeds houdt de serie de gemoederen bezig. Termen als "lullo" en "Juffrouw Jannie" zijn simpelweg niet meer weg te denken uit ons cultureel erfgoed. Een must-see voor liefhebbers van komedie van eigen bodem.

Lees verder