Jiskefet, bedankt! Lullo opgenomen in Dikke Van Dale

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jiskefet, bedankt! Lullo opgenomen in Dikke Van Dale

Jiskefet, bedankt! Lullo opgenomen in Dikke Van Dale

|
|

Laatste update:

De Dikke Van Dale heeft er dankzij het satirisch sketchprogramma Jiskefet een paar schitterende woorden en termen bij! Een woord als “lullo” is inmiddels een geheel eigen leven gaan leiden en verdient zodoende een plekje in het woordenboek.

Goeiesmorgens, Juffrouw Jannie

Hoofdredacteur Ton den Boon onthulde in het Radio 5-programma Volgspot dat een aantal door Jiskefet bedachte (of in ieder geval groot gemaakte!) woorden op worden genomen in De Dikke Van Dale. Hij stelt dat sommige woorden zo vaak werden gebruikt dat mensen er uiteindelijk ook in het dagelijks leven mee aan de haal gingen. Zodoende wordt niet alleen het woord “lullo” opgenomen in het woordenboek, dat geldt ook voor “Juffrouw Jannie”, als synoniem voor het prototype koffiejuffrouw dat de meeste grote bedrijven hebben. Ook 15 jaar na dato worden deze woorden nog steeds veelvuldig gebruikt!

Mateloos populair

Jiskefet werd bedacht door Kees Prins (De Lift), Michiel Romeyn (Alles is Liefde) en Herman Koch (Voetbalvrouwen). Het sketchprogramma was van 1990 tot 2005 op de Nederlandse tv te zien. Zeker in de jaren ’90 was de serie mateloos populair. De termen "lullo" en "Juffrouw Jannie" hebben we respectievelijk te danken aan de sketches De Lullo's (drie arrogante corpsballen) en Debiteuren Crediteuren (drie kantoorsukkels). In die laatste was een vaste rol weggelegd voor de geweldige Juffrouw Jannie.

Lees verder