De 10 snoeihardste actiefilms van deze eeuw

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 10 snoeihardste actiefilms van deze eeuw

De 10 snoeihardste actiefilms van deze eeuw

|
|

Laatste update:

Sinds gisteren draait de bikkelharde actiefilm Dragged across Concrete in de bioscopen, met in de hoofdrollen Mel Gibson en Vince Vaughn. Een mooie gelegenheid om eens terug te blikken naar de lompste actiefilms waar dit millennium ons tot dusver mee heeft verblijd.

10 en 9 - De eerste twee John Wick-films (2014 en 2017)

Ook al zijn de eerste twee John Wick-films allebei supervet en kunnen we niet wachten tot het derde deel over twee weken uitkomt, de actie beperkt zich wel tot vooral schietwerk. Niet dat daar iets mis mee is natuurlijk, maar het is toch iets minder gevarieerd dan de spetterende actie-choreografie die we verderop in dit lijstje gaan tegenkomen. Aangezien John Wick 2 net zo goed was als zijn voorganger een gedeelde negende en tiende plaats.

8 - The Night Comes For Us (2018)

Na de beide Raid-films namen we ons voor om alles met Iko Uwais te zien, en op Mile 22 na heeft dit martial arts-mirakel ons nog niet teleurgesteld. Goed, Merantau en Headshot waren geen geweldige films, maar Iko maakte ze de moeite waard. The Night Comes For Us is zijn eerste film sinds de Raid-films die bij het duizelingwekkend hoge niveau van deze instant-klassiekers in de buurt komt. Hij wordt ook herenigd met zijn Raid-tegenspeler Joe Taslim. En je kunt dit gewoon zien op Netflix?!

7 - Ip Man (2008)

Wing Chun-wonder Donnie Yen hakt alles dat te dicht bij hem in de buurt komt kort en klein in deze spectaculaire martial arts-film. Verplichte kost voor elke fan van oosterse vechtkunsten en om onbegrijpelijke redenen niet opgenomen in ons overzicht van beste martial arts-films.

6 - Kill Bill Volume 1 (2003)

We riepen het al eerder: Uma Thurman als The Bride is de stoerste actieheldin ooit. Sorry Black Widow, sorry Captain Marvel, al vinden we jullie nog zo tof, er kan er maar één de ruigste zijn. Ook al is het Western-achtige Kill Bill: Volume 2 veruit de betere helft van Quentin Tarantino's wraak-tweeluik, Kill Bill: Volume 1 bevat wel de meeste actie.

5 – The Expendables 2 (2012)

De eerste Expendables was leuk, maar de tweede leverde pas echt het over-the-top actiespektakel waar de fans van al deze kogelvreters zo vurig op hadden gehoopt. De derde viel dan weer vet tegen door een mislukte poging nieuw bloed te introduceren en door een milde ‘Geschikt voor 12 jaar en ouder’-kijkwijzer, maar we hebben goede hoop voor deel 4.

4 - Dredd (2012)

Deze reboot lijkt in niets op de slappe hap waar Sylvester Stallone in 1995 mee aan kwam zetten; Karl Urban beukt als Dredd van begin af aan met de deur in huis. Helaas werd de film niet de grote hit waar op werd gehoopt, maar wellicht komt er nog een tv-serie. Het plot is simpel: flatgebouw zit vol met schurken, met de grote bazin (Lena Headey) bovenin. Onze rechter, jury en beul ineen knokt zich een weg naar boven. Maf genoeg verscheen er rond dezelfde tijd een andere instant-actieklassieker met vrijwel hetzelfde verhaal.

3 - The Raid (2011)

Net als in Dredd draait het ook hier om een flatgebouw vol boevengespuis, dat vakkundig met de grond gelijk gemaakt wordt door vechtmachine Iko Uwais. Deze spetterende actiefilm zit vol met moves die je nog nergens anders gezien hebt, en de film is zo lomp dat het een soort live action-verfilming van Itchy and Scratchy uit de Simpsons is. Kan het nog grover? Jawel hoor...

2 - The Raid 2 (2014)

Regisseur Gareth Evans heeft de regel dat vervolgfilms altijd ‘bigger and better’ moeten zijn duidelijk goed in zijn oren geknoopt. The Raid 2 zit vol met nog grotere actiescènes dan het eerste deel. De film is wel wat naargeestiger dan zijn soms wat cartoonesque voorganger, en het verrassingseffect is natuurlijk weg.

1 - John Rambo (2008)

Vooral dankzij de scéne waarin John Rambo vanaf een heuveltop met een mitrailleur half Birma neermaait is dit vierde deel met afstand de grofste Rambo-film ooit gemaakt, en vermoedelijk tevens ook meteen de lompste actiefilm aller tijden. Met een killcount van 236 slachtoffers doet deze vierde Rambo zijn drie voorgangers verbleken. Dat legt de lat hoog voor het vijfde deel, waarin Rambo een Mexicaans drugskartel tot burrito's vermaalt.

Lees verder