De 10 indrukwekkendste Tweede Wereldoorlog-films op Netflix

Saving Private Ryan

Begin mei staat iedereen even stil bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog én vieren we onze vrijheid. Déze indrukwekkende Netflix-films over de Tweede Wereldoorlog zijn een belangrijke herinnering aan de verschrikkelijke periode.

10. De Slag om de Schelde

Op D-Day landden de geallieerden in Frankrijk, maar Frankrijk lag nog een behoorlijk eind van Berlijn! De haven van Antwerpen was nodig om zwaar materieel aan land te brengen en Duitsland aan te kunnen vallen. De Duitsers wisten dat natuurlijk ook, en verdedigden het gebied met hand en tand. De Slag om de Schelde, die zich afspeelde in Zeeland en Vlaanderen, was een belangrijk moment in de Tweede Wereldoorlog maar bleef lange tijd onderbelicht.

9. Nebel im August

De Nazi’s voerden overal een schrikbewind, en ook in eigen land waren minderheden allesbehalve veilig. Joden werden opgejaagd, maar dat gold ook voor Roma en Sinti en mensen met een handicap of een verstandelijke beperking. Nebel im August vertelt het waargebeurde verhaal van de Jenische jongen Ernst Lossa, die vanwege zijn onhandelbare gedrag op de ‘euthanasielijst’ geparkeerd wordt. 

8. El Fotógrafo de Mauthausen

Fotograaf Francisco Boix vocht in het Vreemdelingenlegioen tegen de Spaanse dictator Franco, en nadat hij gevangen werd genomen kwam hij in het concentratiekamp Mauthausen terecht. Hij werd als fotograaf in het kamp aan het werk gezet, om alle gevangen te portretteren. Stiekem bewaarde hij alle negatieven als bewijsmateriaal voor na de oorlog.

7. Operation Finale

De Tweede Wereldoorlog eindigde in september 1945, maar daarna moest er nog héél wat afgehandeld worden. Veel Nazi-kopstukken pleegden zelfmoord of doken onder, terwijl de wereld schreeuwde om straf voor de schuldigen. De Israëlische veiligheidsdienst Mossad ontdekte in 1960 dat Adolf Eichmann (één van de drijvende krachten achter de Holocaust) zich schuilhield in Argentinië, en voerde een gewaagde ontvoeringsactie uit.

6. The Boy in the Striped Pyjamas

Een Duits ventje ontdekt een hek in zijn achtertuin, waarachter een ander jongetje woont. Gek genoeg draagt hij geen normale kleren, maar een soort pyjamapak. Als zoon van een kampcommandant heeft hij geen idee wat er zich achter het hek afspeelt. The Boy in the Striped Pyjamas is geen waargebeurd verhaal, en historisch gezien schort er het een en ander aan. Als verhaal over twee jongens die de beste vrienden hadden kunnen zijn (onder andere omstandigheden) maakt de film wél indruk.

5. Süskind

Walter Süskind werkt in de Tweede Wereldoorlog bij de Joodse Raad, en moest de Duitsers helpen om Joden op transport te zetten naar ‘werkkampen’. Als hij ontdekt dat veel mensen naar vernietigingskampen worden gebracht, besluit hij zoveel mogelijk Joden te redden. Om zijn verzetswerk makkelijker te maken probeert hij vrienden te worden met de SS’er Ferdinand aus der Fünten, die de leiding over de transporten had.

4. Saving Private Ryan

Saving Private Ryan is één van de beste oorlogsfilms aller tijden: alleen al vanwege de overweldigende openingsscène van de bestorming van Omaha Beach op D-Day. Door de explosies, chaos, kogels en rondvliegend zand vóél je je bijna een veteraan na het eerste kwartier van de film.

3. Der Untergang

Adolf Hitler is zo’n beetje het ultieme kwaad, en áls hij al in een film verscheen was het vaak een parodie. Der Untergang was een unieke poging om de leider van Nazi-Duitsland als mens te laten zien. Hij charmeert, bluft, wordt boos, verliest de hoop én ziet zijn verknipte wereld om zich heen instorten terwijl het Rode Leger Berlijn in de as legt. Der Untergang geeft de Nazi’s een menselijk gezicht, en dat is eigenlijk veel enger en verontrustender dan ééndimensionale schurken.

2. Sobibor

De Joodse Rus Alexander Petjerski belandde in 1943 in het beruchte vernietigingskamp Sobibór. Samen met andere gevangenen smeedt hij een plan om de bewakers te vermoorden en uit het kamp te ontsnappen. Sobibór werd later omschreven als de ‘hel op aarde’, en de (waargebeurde) gebeurtenissen in de film zijn dan ook niet mals.

1. Schindler’s List

Liam Neeson speelt de opportunistische tycoon Oskar Schindler, die fanatiek lid van de Nazi-partij is omdat zijn fabriek allerlei voordeeltjes krijgt. Al snel ontdekt hij dat de Nazi’s verschrikkelijke plannen hebben met de Joodse bevolking, en probeert hij zoveel mogelijk mensen in zijn fabrieken te laten werken zodat ze niet gedeporteerd kunnen worden. Terwijl zijn fabrieken nutteloze munitie produceren, spendeert Schindler een fortuin om zijn Joodse werknemers veilig te houden.

Meer oorlogsfilms?

Mocht je deze indrukwekkend verhalen al allemaal gezien hebben, dan zijn er nog genoeg andere opties. Hier vind je de allerbeste Nederlandse oorlogsfilms, en hier de beste oorlogsfilms tot nu toe! Als het íets lichtvoetiger mag, dan is The Great Dictator van Charlie Chaplin ook een absolute aanrader.