8 films die de Oscar voor Beste Film hadden moeten winnen

Door Alie Sierkstra
films die een oscar hadden moeten winnen Mad Max Fury Road Raiders of the Lost Ark Saving Private Ryan

In de ruim 90 jaar dat de Oscars uitgedeeld worden, zijn er een hoop schitterende films in de prijzen gevallen. Het is alleen niet altijd zo dat de beste film wint… We vertellen je welke acht films een Oscar hadden moeten winnen!

8. Brokeback Mountain (2005)

De echter winnaar: Crash

In 2005 was Brokeback Mountain genomineerd voor de Oscar voor beste film. Helaas ging Crash er met het gouden beeldje vandoor. Onterecht vinden wij! Crash biedt namelijk een behoorlijk oppervlakkige kijk op racisme, zit eigenlijk vol karikaturen en is overdreven sentimenteel… Waarom de film dan toch wist te winnen? Dat heeft vast niets te maken met de schokgolf die Brokeback Mountain onder conservatieve Amerikanen (homoseksuele cowboys!?) veroorzaakte…

Brokeback Mountain is een van onze favoriete films uit de zeroes. Hier vind je de overige negen!

7. Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)

De echte winnaar: Annie Hall

Misschien hadden ze in 1977 nog niet helemaal in de gaten wat Star Wars: Episode IV - A New Hope zou gaan betekenen. Zoals we jullie niet hoeven te vertellen, groeide deze blockbuster uit tot een reusachtige franchise én een cultureel fenomeen. Er zullen weinig mensen zijn die nog nooit van Star Wars gehoord hebben… en dat kunnen we niet zeggen van de film die de Oscar voor beste film mee naar huis mocht nemen: Annie Hall.

Check hier onze volledige ranking van alle 11 Star Wars-films!

6. Saving Private Ryan (1998)

De echte winnaar: Shakespeare in Love

Nou maakten we ons eerder al boos over het verlies van Brokeback Mountain… maar dat Saving Private Ryan het in 1998 aflegde tegen Shakespeare in Love is helemaal onvergeeflijk! De reden? Boze tongen beweren dat producent Harvey Weinstein in die tijd een ijzeren grip had op de Oscars en een allesverslindende lobbycampagne inzette om Shakespeare in Love aan het beeldje te helpen. Nu is dat best een aardig niemendalletje, maar Saving Private Ryan is natuurlijk duizendmaal epischer!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Raiders of the Lost Ark (1981)

De echte winnaar: Chariots of Fire

De Oscars worden door veel filmliefhebbers toch een beetje gezien als snobistisch… De laatste tijd gaat het wel wat beter, maar lange tijd waren het toch vaak de ‘moeilijke’ films die de prijzen wonnen. Daarbij werden de echte blockbusters, die miljoenen mensen met veel plezier in de bioscoop zagen, vaak over het hoofd gezien. Het schoolvoorbeeld is natuurlijk de klassieke avonturenfilm: Raider of the Lost Ark! In plaats daarvan won Chariots of Fire, een traaaaaag historisch drama.

Benieuwd naar onze favoriete films van regisseur Steven Spielberg? Die vind je hier!

4. Taxi Driver (1976)

De echte winnaar: Rocky

In Taxi Driver volgen we Travis Bickle (Robert De Niro), een taxichauffeur voor wie New York een levende hel is geworden. Regisseur Martin Scorsese laat Travis langzaamaan afglijden naar de duisternis… En daarmee is het niet per se een film die lekker makkelijk wegkijkt. Nee, dan Rocky, een absolute feelgoodfilm, die je niet gedeprimeerd achterlaat. Ondanks dat we in dit geval dus best begrip hebben voor de Oscar-jury vinden we Taxi Driver toch echt de superieure film!

3. Goodfellas (1990)

De echte winnaar: Dances With Wolves

Ook in 1990 zat het Taxi Driver-regisseur Martin Scorsese tegen… Dat zijn Goodfellas verloor van Dances With Wolves is namelijk onbegrijpelijk. Goodfellas is dé perfecte maffiafilm, met wederom een schitterende rol voor Robert De Niro, die als onderwereldbaas even innemend en charmant als meedogenloos is. Waarschijnlijk zag de Oscar-jury later ook wel in dat ze Scorsese ernstig tekort hadden gedaan. Zijn winst voor The Departed (2007) voelde in ieder geval een klein beetje als een troostprijs…

Check hier onze toplijst met de beste films van Scorsese

2. Apollo 13 (1995)

De echte winnaar: Braveheart

1995 was het jaar van Braveheart. De film wist Apollo 13, Babe, Il Postino en Sense and Sensibility te verslaan bij de Oscars. Maakt dat van Braveheart de beste film van het jaar? Wat ons betreft zeer zeker niet! Braveheart lijkt vooral bedoeld om hoofdrolspeler Mel Gibson in de spotlight te zetten. Wij zouden in plaats daarvan voor Apollo 13 gekozen hebben. Naast een boeiend verhaal, zit de film namelijk ook vol met uitstekende acteurs als Tom Hanks, Bill Paxton en Ed Harris.

Dit zijn de beste (en slechtste) films van Tom Hanks.

1. Mad Max: Fury Road (2015)

De echte Winnaar: Spotlight

Spotlight is een steengoede film over het onderzoek van The Boston Globe naar een kindermisbruikschandaal binnen de Katholieke Kerk. Nog een tandje beter is Mad Max: Fury Road. Deze film zie je niet alleen… die beleef je! We zien hoe de zwijgzame titelheld maar net uit de klauwen van Immortan Joe ontsnapt. Wat volgt is een waanzinnige achtervolging door de woestijn, die je bijna twee uur lang op het puntje van je stoel houdt.

Wat ons betreft is Mad Max: Fury Road een van de beste actiefilms ooit. De volledige toplijst met knallers lees je hier!

Meer lezen over de Oscars? Dit zijn de negen grootste blunders tijdens de prijsuitreikingEn hier vind je de negen beste Nederlandse inzendingen.

De Oscars voor 2022 worden op 28 maart om 02:00 uur Nederlandse tijd uitgereikt. Je kunt de ceremonie zien bij FOX.