Alle Batman-films gerankt!

Batman
© Brunopress

Nu The Batman in de bioscoop draait, vragen we ons af: wat zijn de beste én slechtste Batman-films? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet: van The Dark Knight Rises tot Batman Forever!

10. Batman & Robin (1997)

Er is al veel gezegd over deze film, die de eerste Batman-filmreeks de nek omdraaide. Hoofdrolspeler George Clooney bood uitgebreid zijn excuses aan voor deze film, die er tegelijkertijd héél duur én ontzettend goedkoop uit zag.

George Clooney en Chris O’Donnell lijken helemaal niet in Batman & Robin te willen spelen, en Arnold Schwarzenegger is juist véél te enthousiast als Mr. Freeze. Qua toon schiet de film alle kanten op, en dan hebben we het nog niet eens over de focus op het kruis van Batman.

Het enige goede aan Batman & Robin is dat Christopher Nolan jaren later een ‘serieuze’ Batman-film mocht maken, die zo ver mogelijk van deze flop af stond: Batman Begins.

 

9. Batman V Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman heeft het helemaal gehad met de ranzige wereld van de misdaad, en heeft helemáál de schurft aan Superman. Wat komt die rare alien nou op aarde doen? Straks verwoest hij onze planeet nog als hij met z’n verkeerde been uit bed stapt!

Om één of andere reden slaan Batman en Superman elkaar dus helemaal bont en blauw, in een zéér grimmige superheldenfilm. Daarnaast komt Wonder Woman voorbij, is de film een aanloop naar Justice League en is Batman… meestal een stuk slimmer dan in deze film.

Batman V Superman werd alsnog een behoorlijke hit, maar dat was vooral omdat een film met Superman én Batman onmogelijk kan floppen.

 

8. Batman Forever (1995)

Batman Returns was een prima Batman-film, maar behoorlijk duister! De superheld moest weer geschikt gemaakt worden voor kinderen en tieners, en dat gebeurde in Batman Forever. De sterren Jim Carrey en Tommy Lee Jones werden aangetrokken als The Riddler en Two-Face, en Val Kilmer werd de nieuwe Batman.

Het resultaat was Batman Forever: een gelikte film, die wel een beetje ‘over the top’ was. Batman Forever was een stuk minder duister dan zijn voorgangers, en werd een stuk minder gewaardeerd… Pas na Batman & Robin besefte de wereld dat deze film achteraf best meeviel.

 

7. The Dark Knight Rises (2012)

Batman Begins en The Dark Knight zijn uitstekende Batman-films, en The Dark Knight Rises had de ondankbare taak om deze trilogie af te sluiten. De film is absoluut spectaculair, en Christian Bale en Tom Hardy zijn ook behoorlijk overtuigend als Batman en Bane. Toch mist Rises een beetje de richting van Begins, en is de film ook lang niet zo goed als zijn voorganger The Dark Knight.

Het verhaal is een beetje té vergezocht, met atoombommen in Gotham City en Batman in een diepe put, en het einde van de trilogie laat ook nogal wat vragen onbeantwoord. Zeker niet slecht, maar The Dark Knight Rises had beter gekund.

 

6. Batman (1966)

Alles kon in de jaren 60, en alles kon dus óók in de Batman-film uit 1966. Batman en Robin proberen de Verenigde Naties te redden van The Joker, Catwoman, Penguin en The Riddler. Adam West en Burt Ward blijven de hele tijd bloedserieus, terwijl de film van bespottelijkheden aan elkaar hangt.

Net als de vrolijke serie is Batman pure camp, en daarnaast leuk voor jong én oud. Kinderen zitten in spanning, terwijl volwassenen lachen om uitvindingen als de ‘Bat-puter’, de ‘Bat-copter’ en de ‘Bat-haaienverdrijvingsspray’. Serieus is het natuurlijk niet, maar de film lijkt een stuk meer op vrolijke comics dan de ‘duistere’ Batman-films.

 

5. Batman (1989)

Batman was één van de eerste ‘duistere’ superheldenfilms, na de vrolijke avonturen van Batman zélf en figuren als Superman. Het verhaal van Batman was niet zo bijzonder, maar Gotham City kwam wel écht tot leven dankzij de macabere stijl van regisseur Tim Burton.

Jack Nicholson is prima als de gestoorde Joker, en Michael Keaton is nog altijd één van de beste Batmans ooit (ook al kon hij zich amper bewegen tijdens het filmen). De film liet een totaal nieuwe manier zien om superheldenfilms te maken én vormde de aanloop naar Batman: The Animated Series, één van de beste tekenfilms van de jaren 90.

 

4. Batman Begins (2005)

Dat Bruce Wayne Batman werd na de moord op zijn ouders kunnen we inmiddels wel dromen. Batman Begins laat de bizarre training zien die de steenrijke Wayne doorloopt vóór hij Batman werd. Bruce Wayne wordt getraind door de meedogenloze Ra’s Al Ghul (Liam Neeson) die hem wil rekruteren als kwaadaardige ninja.

Christian Bale was een hele goede Batman, en de films van Christopher Nolan gingen voor een groot deel over de psychologie van het personage. Na Batman & Robin sloeg de caped crusader eindelijk weer de juiste weg in.

 

3. The Batman (2022)

Als de films van Christopher Nolan over de psychologie van Batman gingen, dan gaat The Batman nog een stukje verder. Is de gemaskerde held eigenlijk niet nét zo gestoord als de schurken die hij probeert te bestrijden? In de nieuwe film zien we eindelijk ook dat Batman een prima detective is; dat onderdeel speelt in de comics een grote rol, maar we zien het in de films bijna nooit terug.

The Batman is een prima uitgangspunt voor de nieuwe trilogie met Robert Pattinson in de hoofdrol: de caped crusader is rauwer en gruiziger dan ooit!

 

2. Batman Returns (1992)

De duisternis uit Batman werd in dit vervolg nog een stukje omhoog gedraaid. The Penguin (Danny DeVito) is een walgelijk, tragisch figuur en Batman lijkt in deze film ook een beetje… zielig? Catwoman (Michelle Pfeiffer) is op een verknipte manier sexy, en eigenlijk loopt heel Gotham City op z’n tandvlees.

Batman Returns is beeldschoon, een beetje macaber én vaak bizar. De film is niet de succesvolste Batman-film maar stiekem wel één van de beste.

 

1. The Dark Knight (2008)

The Dark Knight is niet alleen de beste Batman-film: het is één van de beste superheldenfilms die ooit werd gemaakt. Christian Bale is prima, maar Heath Ledger steelt de show als de levensgevaarlijke Joker. Batman leert wat het is om Gotham City te inspireren als ‘symbool’, maar daar horen zware offers bij…

The Dark Knight is relatief ‘realistisch’: in elk geval genoeg om enigszins geloofwaardig te zijn. Batman beseft dat hij zelf Gotham City niet kan redden door boeven in elkaar te beuken: wat de inwoners nodig hebben is vertrouwen in de politie en rechtspraak (al valt dat niet mee in de corrupte stad).