Recensie The Batman - Robert Pattinson overtuigt als anti-held in een inktzwarte wereld

Door Redactie
The Batman

Het is een zeldzaamheid om binnen een decennium drie verschillende vleermuizen door Gotham te laten fladderen. Na Christian Bale en Ben Affleck mag nu Robert Pattinson het zwarte pak aantrekken. Dat leek op voorhand een onnodige zet, maar deze ietwat introvertere The Batman geeft toch een andere kijk op de mythe.

Van vampier naar vleermuis. Het is niet eens zo’n hele grote overgang voor Twilight-ster Robert Pattinson. Om de 35-jarige acteur als eenling ’s nachts te zien dwalen door de donkere steegjes van Gotham, voelt eigenlijk meteen als een bekend tafereel. En wanneer het masker afgaat, is Pattinson nog net zo bleek rond de neus als in zijn vampierverleden. En net zo zwijgzaam. 

Weinig opsmuk of stoerdoenerij

De in zwart gehulde wreker boezemt angst in bij de onderwereldfiguren van de sombere stad. Zelfs kruimeldieven kijken bezorgd naar het wolkendek wanneer het iconische lichtsignaal voor Batman wordt geprojecteerd tegen de hemel. Wanneer Pattinson zijn intrede maakt, opdoemend uit de schaduw, en afrekent met een straatgang, wordt meteen de toon gezet. Dit wordt een donkere film, zonder al te veel opsmuk of stoerdoenerij. 

Introverte held

Anders dan recente voorgangers Christian Bale en Ben Affleck zet Pattinson een introverte Batman neer, kampend met heel wat meer zielepijn dan die andere nachtdieren. De reeks moorden die op de burgemeester en vooraanstaande politici gepleegd wordt, lijkt hem dan ook zwaar te vallen. Op de lichamen vindt Batman bizarre raadsels die erop wijzen dat de Riddler een vooropgezet bloedig plan aan het uitvoeren is. De aanwijzingen leiden hem naar een nachtclub, waar vooral corrupte politici en hoogwaardigheidsbekleders zich uitleven. We maken er kennis met The Penguin (een onherkenbare Colin Farrell) en Catwoman-in-wording (Zoë Kravitz). Vooral die laatste bemoeit zich met de zoektocht naar de raadselachtige seriemoordenaar. 

Recensie The Batman - Robert Pattinson overtuigt als duistere held in een inktzwarte wereld

Duistere detective

Veel meer dan The Dark Knight is The Batman een detective met film noir-elementen. Alsof de gevleugelde held zich verplaatst in de duistere thriller Seven. Net als in die moordklassieker komt de gehele film de regen met bakken uit de hemel en is de stad gehuld in duisternis. En als we het toch over David Finchers klassiekers hebben: de Zodiac killer uit Zodiac was ook een grote inspiratiebron voor The Batman's versie van The Riddler. Het levert een rauwe film op, die zijn tijd neemt alle puzzelstukjes op zijn plek te krijgen. Eentje die wegblijft bij flashy miljonairs-vertoon. Hier geen Lamborghini of drie mooi vrouwen aan de arm.

Sobere gadgets

Sowieso is de macho kant ver te zoeken. Bruce Wayne is eerder teruggetrokken, beschadigd en een outsider. Zijn tech is ook beperkt. De Batmobiel lijkt een opgevoerde muscle-car-met-straalmotor en ook de gadgets zijn van het sobere soort. Wanneer de vleermuisman van een hoog gebouw probeert te ontsnappen, blaast zijn pak zich vol met lucht en kan de drager al zwevend de begane grond bereiken. Maar het gestroomlijnde kostuum is slecht wendbaar en verre van stevig. Het onderstreept de kwetsbaarheid van de taak als beschermer van de stad. 

Recensie The Batman - Robert Pattinson overtuigt als duistere held in een inktzwarte wereld

Conclusie

De menselijke kant van de superheld én de zoektocht naar een seriemoordenaar hebben duidelijk de overhand in The Batman. Batman gaat diep mee in het politieproces, en het ontrafelen van de moordmysteries neemt aardig wat tijd in beslag. Dikke bombastische actie is ietwat beperkter in The Batman. Voor de sensatiezoeker kan drie uur speeltijd dan best lang duren, maar de pure cinema-liefhebbers zitten helemaal goed in deze duistere detective.

4 Sterren

The Batman is nu te zien op HBO Max. 

Ondanks het uitstekende eindresultaat had The Batman aardig wat problemen tijdens de opnames

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.