En... actie! Alle Zack Snyder-films gerankt

Henry Cavill in Man of Steel

Zack Snyder staat garant voor spectaculaire, bombastische actiefilms en altijd (altijd!) is er een duistere ondertoon te vinden. De ene keer werkt dat beter dan de andere! We rankten alle films van de bekende regisseur van "zo-zo" tot "Zo!"

9. Sucker Punch

2011

In de fantasyfilm Sucker Punch kreeg Zack Snyder carte blanche om zijn visie aan de wereld te tonen. Een jonge meid wordt in een gesticht opgesloten waar een stel viezeriken de leiding hebben. Babydoll (Emily Browning) vlucht in een soort fantasiewereld waarin ze een bizarre strijd levert om te ontsnappen.

Sucker Punch is zó spectaculair, en het verhaal zó vreemd, dat je nooit weet of je nou naar een parodie zit te kijken of niet. Sucker Punch is zowel het beste als het slechtste van Zack Snyder in één totaalpakket. Less is more, maar iemand is vergeten om dat aan Snyder uit te leggen.

8. Batman V Superman: Dawn of Justice

2016

Batman is doodsbang voor Superman omdat hij makkelijk de mensheid uitroeit als hij met het verkeerde been uit bed stapt. DC stopte de twee bekendste superhelden ter wereld samen in één grauwe, vreugdeloze film. Batman V Superman deed het best goed in de bioscoop, maar was als film een behoorlijke teleurstelling.

Snyder gooide zijn ‘superhelden, maar dan duister’-sausje over Batman en Superman heen. De film bevat heel veel boos gegrom, keiharde matpartijen en… heel weinig plezier. Als Wonder Woman de ster is in een film over Superman en Batman gaat er gewoon iets niet goed.

7. Legend of The Guardians

2010

In deze computeranimatiefilm vechten uilen een soort burgeroorlog uit, als een soort Waterschapsheuvel met vleugels. Guardians is natuurlijk veel minder bloederig dan die konijnenhorrorshow, maar toch een vrij duistere kinderfilm!

Helaas was het uilenavontuur niet succesvol genoeg voor een sequel: Legend of the Guardians is gewoon… okee.

6. Zack Snyder’s Justice League

2021

Snyder verloor zijn dochter tijdens de opnames van Justice League, waardoor zijn hoofd natuurlijk niet naar filmmaken stond. Warner Bros. vond de eerste versie van Justice League helemaal niets en huurde Avengers-regisseur Joss Whedon in om Snyder een handje te helpen. Snyder gaf het project helemaal uit handen om bij zijn rouwende gezin te zijn en… Joss Whedon ging er nogal mee aan de haal. Justice League werd uiteindelijk een bizarre combinatie tussen Snyders zwartgallig bombast en de schijtlollige stijl van Whedon.

Warner Bros. gaf Snyder later alsnog miljoenen dollars om Justice League af te maken zoals hij het bedoeld had. De ‘Snyder Cut’ was inderdaad stukken beter dan de originele Justice League. Het lijkt er zelfs op dat de nieuwe versie de oude vervangt in de verhaallijn van toekomstige DC-films als Aquaman 2 en Wonder Woman.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Army of the Dead

2021

Zack Snyder kan prima uit de voeten met spectaculaire actiescènes: verhaallijnen en personages neerzetten zijn… niet echt zijn specialiteit. In de nieuwe Netflix-film Army of the Dead wordt dit eens te meer duidelijk. Dave Bautista’s huurling Scott Ward komt goed uit de verf, maar het team waarmee hij een casino probeert te beroven dat is overspoeld door zombies blijft nogal plat.

Army of the Dead ziet er natuurlijk wél gelikt en spectaculair uit: door de interessante twist (slimme zombies!) is Army of the Dead absoluut het kijken waard.

4. Watchmen

2009

Watchmen van Alan Moore was één van de meest toonaangevende comics van de jaren 80. Het was één van de eerste strips die zich hardop afvroeg of superhelden eigenlijk niet totaal onnodig zijn, en wat voor gekken zich verkleden om de misdaad te bestrijden.

Watchmen (2009) was een erg ambitieuze superheldenfilm, waarschijnlijk een beetje té. De meningen over Watchmen zijn erg gepolariseerd: iedereen is het er wel over eens dat de film er geweldig uitziet, maar hij is wel érg lang en niet altijd even spannend. De complexe superheldenfilm was geen groot succes in de bioscoop, maar legde wel de basis voor de ‘duistere’ superheldenfilms en -series die zouden volgen.

3. Man of Steel

2013

Henry Cavill werd in 2013 dé nieuwe Superman in Man of Steel. De film combineerde het ontstaan van Superman met keiharde actie en vormde de basis voor het latere DC Extended Universe.

Man of Steel was een prima begin voor een reeks films over de DC-helden, maar Batman V Superman en Justice League zorgden ervoor dat het enthousiasme ook weer vrij snel verdween.

2. Dawn of the Dead

2004

Zack Snyder kreeg zijn eerste grote regisseursklus in 2004: een remake van de klassieke zombiefilm Dawn of the Dead. In tegenstelling tot de satirische, walgelijke voorganger werd de remake veel meer een actiefilm en dat beviel eigenlijk heel erg goed!

Dawn of the Dead was een behoorlijke hit, en hoewel er aanvankelijk best wat kritiek was op de film, wordt hij tegenwoordig gezien als één van de beste zombiefilms en zelfs horrorfilms in het algemeen!

1. 300

2006

Met 300 tilde Zack Snyder de stripverfilming naar een totaal nieuw niveau. Niet per se inhoudelijk: Gerard Butler en de andere acteurs lopen vooral stoere dingen tegen elkaar te schreeuwen, maar de gevechten in 300 waren extreem cool vormgegeven.

300 was het eerste megasucces van Zack Snyder, waardoor hij voor het eerst een grote blockbuster kon regisseren: Watchmen.