7 dingen die je moet weten voordat je The Batman gaat zien

Batman

The Batman, met dit keer Twilight-acteur Robert Pattinson als de duistere held, gaat op 3 maart in première en is nu al te zien in de voorprèmiere. Dit zijn 7 dingen die je moet weten voordat je de superheldenfilm gaat kijken.

 

1. Batman voert dit keer een innerlijke strijd

Robert Pattinsons versie van Batman neemt het weer op tegen uiteenlopende bad guys. Maar zijn innerlijke strijd is volgens regisseur Matt Reeves (CloverfieldDawn of the Planet of the Apes) misschien nog wel prominenter aanwezig in deze film. Niet helemaal onlogisch natuurlijk voor een personage dat de ene keer zakenman Bruce Wayne moet spelen en het andere moment aan gebouwen hangt als de duistere superheld in vleermuizenpak. Voor de verandering is Wayne dit keer ook geen flamboyante playboy, maar een stille outsider. 

2. The Batman heeft een sterrencast

De sterrencast van The Batman bestaat naast Robert Pattinson uit onder anderen Zoë Kravitz als Selena Kyle/Catwoman, Colin Farrell als Oswald Cobblepot/The Penguin, Andy Serkis als Alfred Pennyworth en Paul Dano als Edward Nashton (of Nygma)/The Riddler. 

 

Vooral Paul Dano maakt veel indruk. De topacteur staat erom bekend dat hij schurende rollen aanneemt waar je als kijker ontzettend ongemakkelijk van wordt. Denk aan zijn glansrollen in There Will Be Blood (2007) of de ondergewaardeerde thriller Prisoners (2013). Zijn versie van Riddler laat je gelijk Jim Carrey's versie uit Batman Forever vergeten. 

3. The Batman is géén origin story

De meesterlijke comics The Long Halloween en Batman: Year One waren inspiratiebronnen voor The Batman. Met name Batman: Year One draait om de begindagen van de caped crusader, zonder een typische origin story te zijn. Regisseur Matt Reeves vertelde hierover tegen DC Fan Dome:

 

“Ik had het gevoel dat we veel origin stories hebben gezien. Het lijkt erop we steeds verder de fantasie ingaan, en ik dacht: een plek waar we nog niet zijn geweest, is op de manier waarop Year One dat doet, om regelrecht in een jonge Batman te stappen. Dus geen origin story, maar verwijzend naar naar zijn oorsprong en hem tot in zijn kern te doen schudden.”

 

 

4. Er staan al spin-offs en vervolgfilms op de planning

The Batman duurt bijna drie uur, maar na afloop wil je nóg meer. We hebben alvast goed nieuws: er staat al een tweede én een derde deel van The Batman op de planning, plus twee spin-offs. De eerste spin-off draait om commissaris James Gordon (gespeeld door Westworld's Jeffrey Wright) en de tweede spin-off draait om The Penguin. De spin-offs zullen verschijnen op HBO Max.

 

5. De recensies zijn lovend

Internationale media die The Batman al hebben gezien omschrijven het als de beste Batman-film sinds The Dark Knight (2008). Meer dan een superheldenverhaal is het volgens hen een sfeervolle detective noir. Ook lijkt de chemie tussen Catwoman en Batman van het scherm te knetteren.

6. The Batman heeft opvallende inspiratiebronnen 

Voor Robert Pattinson waren Batman-acteurs Christian Bale en Michael Keaton inspiratiebronnen voor het spelen van de duistere held, maar ook Nirvana's Kurt Cobain nam hij als voorbeeld tijdens de opnames. Regisseur Matt Reeves haalde zijn inspiratie ook uit een opvallende hoek en maakte The Batman in de stijl van oude misdaadklassiekers als Chinatown (1974), Taxi Driver (1976) en The French Connection (1971).

7. The Riddler is gebaseerd op een real life seriemoordenaar

Naast topfilms uit de jaren zeventig heeft Matt Reeves zich ook laten inspireren door een real life schurk. The Riddler heeft namelijk wel heel veel weg van seriemoordenaar The Zodiac Killer, die eind jaren zestig Noord-Californië onveilig maakte. Deze moordlustige maniak, die centraal stond in David Fincher's thriller Zodiac, werd nooit gepakt en stuurde cryptische boodschappen naar de politie en de kranten, waarin hij de speurders uitdaagde hem te ontmaskeren. De man droeg ook letterlijk een masker en The Riddler's outfit is daarop geïnspireerd. 

Niet alles ging even goed op de set van The Batmandaar lees je hier meer over. Ook waren sommige fans niet zo blij met Robert Pattinson als Batman, waarom dat was lees je hier. En voor een heel coole sneak peek van het pak van Batman in The Batman neem je hier een kijkje.

The Batman draait vanaf 3 maart in de bioscoop.