De vijf beste films van Tim Burton (en de drie slechtste)

Door Redactie
De vijf beste films van Tim Burton (en de drie slechtste)

Tim Burton is al decennia een van de meest herkenbare filmregisseurs van Hollywood. Van Disney tot Batman en van Edward Scissorhands tot Dumbo, de filmmaker is zelden saai te noemen. We blikken terug op de beste en slechtste films van deze excentriekeling!

Zijn vijf beste films

5. Edward Scissorhands

De eerste samenwerking tussen Tim Burton en Johnny Depp is meteen ook een van de beste films van het duo! Depp is perfect gecast in de titelrol van dit duistere sprookje, een zonderling figuur dat scharen heeft op de plek waar zijn vingers horen te zitten. Fun fact: Johnny Depp en Winona Ryder vormden ook buiten de set om een setje!

4. Batman

Burton maakte al superheldenfilms voordat het hip was. In zijn meesterlijke stripverfilming Batman moet de titelheld (een stoere Michael Keaton) het opnemen tegen zijn aartsvijand de Joker (een maniakale Jack Nicholson). Drie jaar later verscheen Batman Returns, een prima vervolg met schurkenrollen voor Danny DeVito (Penguin), Michelle Pfeiffer (Catwoman) en Christopher Walken (Max Shreck).

De vijf beste films van Tim Burton (en de drie slechtste)

3. The Nightmare before Christmas

Tim Burton heeft deze film dan wel niet geregisseerd, deze ranglijst zou niet compleet zijn zonder The Nightmare before Christmas. In deze oogstrelende animatiefilm probeert Jack Skellington, de koning van Halloween, zijn eigen draai te geven van het kerstfeest. The Nightmare before Christmas is een even grappige als griezelige kerstklassieker, die korte metten maakt met de zoetsappige concurrentie.

De vijf beste films van Tim Burton (en de drie slechtste)

2. Ed Wood

Van alle acht films die Tim Burton en Johnny Depp samen maakten, is Ed Wood met afstand de beste. Deze ontroerende filmbiografie vertelt het verhaal van de B-filmregisseur die de geschiedenis inging als ‘de slechtste regisseur aller tijden’. Martin Landau won een Oscar voor zijn rol van de aan lager wal geraakte Dracula-acteur Bela Lugosi.

1. Big Fish

Terwijl de hoogbejaarde Ed op zijn sterfbed ligt, probeert zijn zoon te achterhalen wat er nu waar is van alle bizarre verhalen die zijn vader vroeger vertelde. Big Fish is een prachtige ode aan de fantasie en verbeelding, iets waar Burton natuurlijk wel raad mee weet. Daarnaast lijkt het haast een afscheidsfeestje van zijn eigenzinnige oudere films. Na dit meesterwerk zou de regisseur vooral gladde remakes maken voor Disney en co.

De vijf beste films van Tim Burton (en de drie slechtste)

Zijn drie slechtste films

3. Dark Shadows

De (voorlopig) laatste samenwerking tussen Burton en Depp is niet echt een sprankelend afscheid. Deze melige variant op de Addams Family ziet er prachtig uit, maar Dark Shadows kan niet in de donkere schaduw staan van hun eerdere films. Zonde van het geld en het talent.

2. Planet of the Apes

Deze remake van de gelijknamige sciencefictionklassieker uit 1968 is even onnozel als overbodig. Afgezien van de prachtige make-up effecten, is de hand van de eigenzinnige filmmaker namelijk in geen velden of wegen te bekennen. In plaats daarvan krijgen we een zouteloze actiefilm voorgeschoteld, die iedere B-regisseur in elkaar had kunnen draaien.

1. Alice in Wonderland

Burton maakte naam met films als Beetlejuice, Edward Scissorhands en The Nightmare before Christmas, sfeervolle fantasyfilms met een duister randje. Dat maakt zijn verfilming van Alice in Wonderland des te pijnlijker. Johnny Depp stamelt rond in een hoofdpijnverwekkende CGI-omgeving, die oogt alsof een circusclown onwel is geworden op de set.

De vijf beste films van Tim Burton (en de drie slechtste)