Vuilnisvuurtjes: deze 7 Oscarfilms waren echt niet om aan te zien

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Vuilnisvuurtjes: deze 7 Oscarfilms waren echt niet om aan te zien

Vuilnisvuurtjes: deze 7 Oscarfilms waren echt niet om aan te zien

|
|

Laatste update:

Meestal staan The Academy Awards (of Oscars) wel garant voor kwaliteit. Maar soms, heel soms, wordt er een film genomineerd (of wint er zelfs eentje) die gewoon niet goed is. Getuige deze zeven (of toch acht?) voorbeelden:

The Artist

The Academy was erg onder de indruk van deze stomme film. Het wegblijven van geluid is helaas niet meer dan een geinige gimmick en de film zelf is hoogstens van middelmatige kwaliteit. Ironisch dus dat George Valentin uit The Artist moeite heeft met geluid. Veel show; weinig substantie.

American Sniper

2014 was een bewogen Oscar-jaartje. Vijf magistrale films (Birdman, The Grand Budapest Hotel, Selma, Whiplash en Boyhood) en drie middelmatig tot slechte films (The Imitation Game, The Theory of Everything en American Sniper) bestierden de Beste Film-categorie. Vooral die laatste was een ongenuanceerd staaltje cinema. Ongelofelijk cliché, ongelofelijk Amerikaans en ongelofelijk kut. Hopelijk wordt Clint Eastwoods volgende film The Mule beter.

Crash

Zie onderstaande scène. Nuff’ said.

Les Misérables

Musicalfilms zijn best leuk! Jammer alleen dat in Les Misérables iedere. fucking. zin. gezongen moet worden. Het decor - de studenten opstanden van 1832 - leent zich voor dit zangspektakel, maar na twee uur ben je gruwelijk klaar met het bombastisch-monotone gejengel. En dan moet je nóg 38 minuten zitten. En wij maar denken dat Russell Crowe zijn lesje wel geleerd had.

Babel

In Babel zijn er enkel verliezers: Brad Pitt & Cate Blanchett, hun kids en nanny, het arme Marokkaanse jochie, de kijker. Deze raamvertelling is qua verhaal één grote bak ellende. Op zich niet erg, maar Babel is daardoor een lange zit. Ja, het camerawerk en de fantastische soundtrack trekken het een en ander recht, maar een vervelend, prekerig gevoel blijft hangen. Geen aanrader.

Avatar

Geintje, jongens… GEINTJE.

Seabiscuit

Zelfingenomen cinema waar alleen paardenmensen vrolijk van worden. Hoe Seabiscuit, over het gelijknamige paard dat Amerika uit de Great Depression trok (yeah, right) - ooit zeven Oscarnominaties binnensleepte is ons een fucking raadsel. Veel om te bewonderen, weinig om je echt druk om te maken.

The Godfather Part III

Na twee meesterwerken voelde The Academy zich overduidelijk verplicht deel drie uit The Godfather-trilogie ook te nomineren voor een Oscar. Dat peetvader numero tre nogal… problematisch is, werd even vergeten. Een slechte film is het niet, maar Oscarwaardig? Nou nee. The Godfather Part III heeft niet veel te zeggen en wanneer het dat wel doet, landt de boodschap nauwelijks. Gelukkig gebeurt dat bij deel I en II wel. Dus ga ze eindelijk eens bekijken dit weekend.

Lees verder