His Dark Materials

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
His Dark Materials

7 redenen waarom His Dark Materials beter is dan The Golden Compass

|
|

Laatste update:

His Dark Materials wordt nu uitgezonden op BBC en kan je (terug)kijken via Ziggo Movies & Series. De spannende boekenreeks van Philip Pullman werd eerder verfilmd in The Golden Compass, maar wij leggen uit wat deze nieuwe serie veel beter maakt dan de oude film!

1. Een seriestructuur past veel beter bij His Dark Materials

Het avontuur van Lyra Belacqua en haar Daemon Pantalaimon begint klein in het plaatsje Oxford, maar groeit al gauw tot proporties waarvan de filmmakers van Marvel zelfs even zouden slikken. Hoewel films meestal een groter budget hebben, hebben ze ook veel minder tijd om een wereld te laten zien aan de kijker. Tenzij je net zo succesvol bent als Harry Potter, dan blijven ze gewoon films maken.His Dark Materials vindt een prima middenweg en heeft naast tijd ook een dik budget waarmee de deamons en pratende ijsberen er nog beter uitzien dan in The Golden Compass.

2. De intro is episch

Niet meer sinds Game of Thrones hebben we zo’n epische intro gezien van een fantasyserie! Elke aflevering wordt een cadeautje doordat het met deze prachtige animatie begint.

3. Ruth Wilson speelt Mrs Coulter veel beter

In The Golden Compass speelt Nicole Kidman de sinistere Marisa Coulter als een glamoreuze dame die de aandacht trekt in iedere kamer die ze betreedt. Niet per se slecht geacteerd, maar het personage komt een stuk subtieler over in de boekenreeks. Laat het maar aan Ruth Wilson over om die nuance in het personage te stoppen. Niet alleen is haar garderobe soberder (maar nog steeds glamoreus wees gerust), we geloven haar bijna als ze belooft dat ze Lyra zal helpen. Trap er niet in, ze is evil! En die aap ook!

7 redenen waarom His Dark Materials beter is dan The Golden Compass

4. De rest van de casting is net zo perfect

The Golden Compass had een indrukwekkende cast met Nicole Kidman, Daniel Craig en Eva Green, om er maar een paar te noemen. Maar de BBC en HBO hebben ook diep in de buidel getast voor toptalent, met Dafne Keen, James McAvoy en Lin-Manuel Miranda. Met name de jonge Dafne Keen als de dappere Lyra is een topkeus. In Logan liet ze al zien dat ze zelfs naast Hugh Jackmans Wolverine gewoon de show kan stelen.

7 redenen waarom His Dark Materials beter is dan The Golden Compass

5. De Gyptians zijn veel realistischer neergezet

De Gyptians zijn een fictieve etnische groep in His Dark Materials die een sleutelrol spelen in het eerste seizoen. Hun kinderen worden namelijk het meest gekidnapt door een mysterieuze groep genaamd The Gobblers. In The Golden Compass werden de Gyptians neergezet als stereotype zigeuners die uit een totaal ander tijdperk leken te komen dan het Magisterium, dat in protserige luchtschepen vloog. In His Dark Materials worden beide groepen gelukkig meer gelijkgetrokken en lijken de Gyptians meer op (ietsje) aardigere Peaky Blinders.

6. The Magisterium is kwaadaardiger gemaakt

Ook het Magisterium heeft een facelift gekregen en je weet nu gelijk vanaf het begin dat deze extreem religieuze organisatie niets goeds in de zin heeft! Iedereen siddert van angst alleen al bij de gedachte om hun regels te overtreden. Bovendien is hun basis een gigantische Colosseum vol kwaadaardige symboliek waarvan zelfs Adolf Hitler zou zeggen: “Gast…” Kortom, het Magisterium heeft veel meer weg van Philip Pullmans boekversie.

7 redenen waarom His Dark Materials beter is dan The Golden Compass

7. Seizoen 2 is al opgenomen omdat de makers geen abrupt einde willen zoals de film

Was jij ook zo verschrikkelijk teleurgesteld dat The Golden Compass geen tweede film kreeg? Dat gaat His Dark Materials niet gebeuren want HBO en de BBC hebben het seizoen 2 al opgenomen! Het tweede boek The Subtle Knife wordt dan eindelijk verfilmd en dat speelt zich direct af na het tweede boek. De makers wilden niet dat Dafne Keen plotseling een groeispurt zou krijgen tussen de seizoenen, en dus hebben ze gelijk voor 16 afleveringen geschoten!

7 redenen waarom His Dark Materials beter is dan The Golden Compass

His Dark Materials wordt elke zondag op BBC One uitgezonden en de nieuwe aflevering is vanaf dinsdag te zien via Ziggo Movies & Series.

Lees verder