Waarom doen streamingdiensten zo moeilijk over hun kijkcijfers?

Waarom doen streamingdiensten moeilijk over kijkcijfers?

Van tv-programma’s rollen de kijkcijfers de volgende dag over je scherm, maar streamingdiensten delen zo min mogelijk cijfers over wat er gekeken wordt. Waarom doen platformen als Netflix, Disney+ en HBO Max daar zo moeilijk over?

Om meteen met de deur in huis te vallen: kijkcijfers voor losse programma’s zijn voor streamingdiensten een stuk minder belangrijk dan voor televisiezenders. Zenders verkopen reclames rond tv-programma’s, en hoe beter die bekeken worden des te meer geld leveren ze op. Hierdoor was de korte vakantie van Vandaag Inside op SBS6 bijvoorbeeld een enorm probleem voor de zender. Heel wat medewerkers van Talpa kregen het Spaans benauwd van de aankondiging dat Derksen zijn snor aan de wilgen hing!

Diensten als Netflix, Disney+ en HBO Max werken met een abonnementsmodel. Zij hoeven geen advertenties te verkopen en hebben dus minder de noodzaak om openheid van zaken te geven. Streamingplatformen willen dat kijkers íets bij hen kijkt, en wat dat precies is maakt niet eens zo heel veel uit.

Wat betékent het!?

Soms deelt Netflix wel eens een succesje, maar dan op een manier waarop je er niet heel veel wijzer van wordt. Bridgerton werd in recordtijd door '82 miljoen huishoudens’ bekeken, en ‘bekeken’ betekende dan dat de serie minstens twee minuten opstond. De cijfers zijn indrukwekkend, maar behalve Netflix zelf weet niemand wat er precies aan de hand is.

Door veel informatie binnenboord te houden hoort niemand of Netflix misschien een paar dure flaters slaat, wat aandeelhouders zou kunnen verontrusten. Daarnaast zou het de onderhandelingspositie van streamingplatformen versterken als ze nieuwe series of films willen aankopen. Hoe minder je zakenpartner weet, des te sterker is je eigen positie!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Zijn Netflix-series wel zo populair?

Tot slot voorkomt Netflix hiermee mogelijk gênante situaties. Netflix heeft eigen films en series én betaalt anderen om hun films en series te mogen laten zien. Populaire films worden altijd wel gekeken, en het is lullig als je moet toegeven dat je eigen producties minder goed bekeken worden dan bijvoorbeeld Saving Private Ryan.

Met de wildgroei aan streamingdiensten van de laatste tijd zullen streamingdiensten nóg meer geneigd zijn om hun kaarten aan de borst te houden. Netflix maakte onlangs bekend dat ze voor het eerst sinds 2011(!) abonnees hebben verloren. Aandelen van het bedrijf raakten in één klap een derde van hun waarde kwijt…