De 10 beste films op Disney+

Filmgigant Disney zorgt al jaren voor de mooiste pareltjes. Met hun eigen streamingdienst Disney+ zijn al die Pixar-, animatie- én Marvel-klassiekers - plus nog een heleboel meer - gebundeld. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste films op Disney+? 

Door Ruben Praster
Pirates of the Caribbean
© Disney

10. The Grand Budapest Hotel (2014)

Alle films van Wes Anderson verdienen een plek in deze lijst met de beste films op Disney+, maar The Grand Budapest Hotel is misschien wel zijn beste productie tot nu toe. Waarom? Het is typisch Wes Anderson met o.a. een topcast vol A-listers, shots die kunstwerkjes op zich zijn, ontzettend veel intrigerende personages en een innemend verhaal in een toverachtige setting. 

9. The Revenant (2015)

De tour de force die Leonardo DiCaprio laat zien in deze even bikkelharde als wonderschone avonturenfilm leverde hem zijn eerste Oscar op. Hij speelt een gids in de wildernis van Amerika anno 1820 die voor dood wordt achtergelaten door de jagers die hem hebben ingehuurd. De weg naar redding en wraak is lang, koud en bezaaid met onvergetelijke scènes. 

8. Coco (2017)

Coco speelt zich af in Mexico tijdens Dia de los Muertos, een Mexicaanse feestdag waarop de doden worden geëerd. De Pixar-film draait om het 12-jarige jongetje Miguel dat ervan droomt om muzikant te worden, maar in zijn familie is dat verboden. Om zichzelf te bewijzen, en om meer te ontdekken over zijn familiegeschiedenis, betreedt de jongen het dodenrijk. Wat volgt is een prachtige en kleurrijke animatiefilm om een potje bij te janken.

7. Aliens (1986)

Het meest afgrijselijke buitenaardse ongedierte mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. De opvolger van de ook briljante Alien bouwt langzaam op naar een confrontatie tussen mens en monster die barst van de actie en huiveringwekkende scènes. Regisseur James Cameron vestigde zich met deze film in de bovenste regionen van Hollywood en is daar nooit meer weggegaan. Dit nog altijd effectieve oudje laat zien waarom.

6. Toy Story 3 (2010)

Kiezen uit één van de vier Toy Story-films is als kiezen uit je favoriete speelgoed. Toch gaan we voor het derde deel vanwege dat perfecte einde. Je weet wel, dat stukje waarbij de jonge Andy volwassen wordt en je tranen als een waterval uit je ogen kletterden. Voordat het zo ver is, belanden Woody en zijn vrienden in een kinderdagverblijf waar ze hun leven niet meer zeker zijn. 

5. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) verliest zijn schip de Black Pearl aan zijn aartsvijand, Kapitein Barbossa (Geoffrey Rush). Wanneer Barbossa de stad Port Royal binnenvalt en gouverneursdochter Elizabeth (Keira Knightley) ontvoert, kruizen hun paden elkaar weer. Om zijn Black Pearl terug te krijgen, vormt Jack een team met Will Turner (Orlando Bloom), die heimelijk verliefd is op Elizabeth. Het ouderwetse avonturenverhaal krijgt een spectaculair jasje en vermaakt van begin tot eind. 

4. Die Hard (1988)

Een kerstfeestje in kantoorgebouw Nakatomi Plaza wordt bruut verstoord door een groepje terroristen onder leiding van Hans Gruber (Alan Rickman). Ruige politieman John McClane (Bruce Willis) weet te ontsnappen en moet in zijn eentje afrekenen met de schurken. Het resultaat is één van de beste actiefilms ooit gemaakt, die ook nog eens een voortreffelijke kerstfilm is. 

3. Avengers: Endgame (2019)

Avengers: Endgame bracht elke Marvel-fan in vervoering. En wat wil je ook na een opbouw van 21(!) films. De druk op de schouders van regisseurs Joe en Anthony Russo was ongetwijfeld enorm hoog, maar ze wisten het MCU zoals we dat kenden tot een knallend hoogtepunt te brengen. Elk personage kreeg wel een moment om te shinen en de OG-Avengers kregen een welverdiend afscheid.

2. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

Er kan maar één Star Wars-film de beste zijn en dat is: The Empire Strikes Back. De reden? Die is heel simpel. Hier ging de Star Wars-wereld pas écht open: we hoppen zo van ijsplaneet Hoth naar Yoda op Dagobah. Nieuwe personages, zoals Lando en Boba Fett, maakten een onvergetelijke indruk. Ook stapelen de grote onthullingen zich op. Niets gaat boven Darth Vaders ontboezeming – nog altijd de grootste en beste twist uit de moderne filmgeschiedenis. 

1. The Lion King (1994)

Al vanaf de onvergetelijke opening teleporteert The Lion King je naar een andere wereld. Een wereld die je waarschijnlijk al tig keer bezocht. Maar The Lion King is nu eenmaal een tijdloze animatieklassieker die je keer op keer met hetzelfde nostalgische gevoel bekijkt. Disney maakte nog een live-action remake die er prachtig uitziet, maar de magie mist en daarmee opnieuw aantoont hoe bijzonder dit meesterwerk is.