De 10 beste series uit de jaren 90!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 10 beste series uit de jaren 90!

De 10 beste series uit de jaren 90!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Ah, de jaren 90! We vraten ons vol aan chips om Flippo’s te vinden, liepen rond op lekgeprikte Air Max’ en richtten een massaslachting aan onder de Tamagotchi-populatie. Op televisie gebeurde er óók het nodige: dit zijn beste televisieseries uit de nineties!

De periode waar we nu in zitten, vanaf grofweg het jaar 2000, wordt wel aangeduid met ‘peak tv’: er verschijnen ongelooflijk veel kwaliteitsseries die worden opgepikt door het grote publiek. The Sopranos, Breaking Bad, The Wire, Mad Men, The Handmaid’s Tale; er zijn ontelbare voorbeelden te noemen.

In de jaren 90 waren de series nog niet zó goed, maar je ziet de contouren van ‘peak tv’ in sommige shows al een beetje tevoorschijn komen. Tegelijkertijd waren er ook wat meer eenvoudige series waar we tóch goede herinneringen aan hebben.

10. Goede Tijden, Slechte Tijden

1990 - Nu

In 1990 kreeg Nederland zijn allereerste soapserie, op de zender RTL4 (voorheen RTL Véronique). De serie werd gebaseerd op een Australische soap, en de acteurs waren zó gaar dat RTL na één maand(!) al wilde stoppen. Hoewel de serie aanvankelijk niet veel soeps was, werd GTST wél erg populair.

Of GTST bij de ‘beste series’ gerekend moet worden, daar kun je je vraagtekens bij zetten, maar de serie is wel toonaangevend voor de jaren 90 én heeft ons ontzettend veel gegeven. Frits van Houten, Ludo Sanders, Daniël Daniël, Onno P. Wassenaar, Arnie… de lijst is eindeloos!

9. 3rd Rock From The Sun

1996 - 2001

Vier aliens landen op onze planeet om informatie te verzamelen voor hun baas: het grote reuzenhoofd. Ze vermommen zichzelf als een menselijk gezin en proberen mee te draaien in de maatschappij. 3rd Rock From The Sun had een briljant uitgangspunt, en hoewel de serie niet super begon, werden de seizoenen steeds beter (en grappiger!).

De serie combineerde grappige momenten met de wereldvreemde aliens, met hilarische avonturen over de intergalactische politiek. Met name John Lithgow en Joseph Gordon-Levitt zouden in de jaren daarna in the picture blijven.

8. Baantjer

1995 - 2006

De onverstoorbare Jurre de Cock (Piet Römer) lost de ene na de andere moordzaak op, met zijn brutale partner Vledder (Victor Reinier). Tout bekend Nederland figureerde (meestal als slachtoffer van een gruwelijk misdrijf), en de zaken trokken wekelijks miljoenen kijkers. De serie was zó populair dat Baantjer zo’n beetje overal in Amsterdam mocht filmen, en dat leverde schitterende beelden op van de hoofdstad.

De serie speelde zich af volgens een vaste formule (Moord! Onderzoek loopt vast, De Cock haalt een borrel en bedenkt de oplossing), maar elke aflevering van Baantjer voelde een beetje als thuiskomen. Eind vorig jaar verschenen er een nieuwe film én serie over de jonge jaren van rechercheur De Cock. Of hier een vervolg op komt is nog niet bekend.

7. Buffy The Vampire Slayer

1997 - 2003

Buffy The Vampire Slayer (Sarah Michelle Gellar) werd in de jaren 90 zo’n beetje de patroonheilige van stoere meiden! Buffy Summers lijkt een doodnormale tiener, die haar handen al vol heeft aan de middelbare school, maar ze is óók door het lot aangewezen om monsters en vampieren af te slachten.

Buffy combineerde spannende monsterverhalen met het wel en wee op Sunnyvale High, en had ook elk seizoen een sluimerende dreiging die verslagen moest worden. Buffy en Willow (Alyson Hannigan) beten flink van zich af tegen het monstergespuis, en de serie was daardoor baanbrekend in het ‘young adult’-circuit. In iets mindere mate geldt dit ook voor het populaire Xena: Warrior Princess. Deze serie met Lucy Lawless (in een lederen corset) was ook iconisch, maar uiteindelijk minder invloedrijk dan Buffy.

Er zou een reboot van de populaire serie in de maak zijn, maar daar hebben we al een tijdje niets over gehoord.

6. The X-Files

1993 - 2002

De zweverige FBI-agent Fox Mulder (David Duchovny) onderzoekt onopgeloste zaken van de opsporingsdienst. Hij gelooft enorm in buitenaardse wezens en hoopt ze op deze manier te ontdekken. Hij wordt gekoppeld aan de sceptische agent Dana Scully (Gillian Anderson), die juist aan probeert te tonen dat deze ‘X-Files’ een banale oorsprong hebben. Langzaam maar zeker ontvouwt zich een enorme samenzwering en blijken Mulder en Scully er een belangrijk aandeel in te hebben!

Met name de eerste paar seizoenen zijn spannend en mysterieus… Na verloop van tijd werd de kwaliteit wat minder en had David Duchovny er ook geen zin meer in. In het achtste en negende seizoen zat Fox Mulder bijna niet meer, en kijkers haakten massaal af. Daarna verschenen nog wel een paar films, en in 2016 ging de reeks weer verder met een tweede seizoen in 2018. Hierna vond Gillian Anderson het wel mooi geweest, en nóg een seizoen lijkt daardoor uitgesloten…

5. Seinfeld

1989 - 1998

Een ‘show die nergens over gaat’ klinkt niet zo aantrekkelijk, maar komiek Jerry Seinfeld en Larry David wisten er een enorm succes van te maken. In Seinfeld volgen we Jerry en zijn vrienden terwijl ze de grootst mogelijke non-avonturen beleven. In veel sitcoms gebeuren af en toe bizarre dingen, maar Seinfeld vergroot de kleinste dingen uit tot ze absurd (grappig!) worden.

De humor in Seinfeld was soms enorm duister, zoals toen de verloofde van George stierf door het likken van enveloppen, en de hoofdrolspelers zich afvroegen waarom ze het niet erg vonden.

Alle seizoenen van de legendarische comedyserie zijn te zien op Amazon Prime Video. Ergens volgend jaar verschijnen ze ook op Netflix! De geest van deze geweldig comedyserie leeft trouwens door in Curb Your Enthusiasm!

4. The Fresh Prince Of Bel-Air

1990 - 1996

Will Smith was eind jaren 80 een bekende rapper met een enorm probleem. Smith verdiende aardig wat geld, maar had hier geen belasting over betaald waardoor hij een dikke naheffing moest betalen. NBC bood hem een comedyserie aan: The Fresh Prince Of Bel-Air, waarna hij besloot om voortaan te acteren (én een wereldster werd!).

Het straatschoffie Will Smith wordt door zijn moeder naar zijn rijke oom en tante gestuurd, om hem uit de problemen te houden. Smiths eenvoudige komaf zorgt voor een hilarische clash met zijn oom, tante, neef Carlton en nichtjes. Achter de schermen vonden er trouwens ook een paar aanvaringen plaats van het minder hilarische soort. Hoewel de serie in principe een sitcom is, werden er ook moeilijke thema’s behandeld. Smiths pa is een notoire klaploper die af en toe weer in zijn leven verschijnt, nét als het de goede kant op gaat.

3. The Simpsons

1989 - Nu

De inwoners van het slaperige stadje Springfield vermaken televisiekijkers inmiddels al meer dan 30 jaar. The Simpsons begon fenomenaal als een grappige, intelligente tekenfilmserie voor jongeren én volwassenen. Eeuwige loser Homer Simpson, zijn sloverige vrouw Marge, de brutale Bart, de slimme Lisa en de voor-altijd-baby Maggie; beleven de meest bizarre avonturen. Ze maken kennis met aliens, gestoorde clowns, hun degelijke buurman Ned Flanders… maar hun grootste vijanden zijn de Simpsons zelf!

Fans noemen de eerste tien seizoenen van The Simpsons het beste: na het jaar 2000 kwam de klad er een beetje in, maar de cartoon is nog altijd erg populair. Toch lijkt de serie niet echt 'een zekerheidje' meer...

2. Twin Peaks

1990 - 1991

Een slaperig stadje met een bovennatuurlijk mysterie, een opgewekte FBI-agent die misdaden oplost met zijn dromen en een rijke familie die door iedereen wordt gehaat. Twin Peaks, geregisseerd door David Lynch, was surrealistisch en schitterend in beeld gebracht. De serie was zelf geen gigantische hit, omdat zender ABC de vaagheid niks vond en zich ging bemoeien met het verhaal.

Daarna ging het snel bergafwaarts (nadat bekend werd wie Laura Palmer vermoord had), maar Twin Peaks beïnvloedde enorm veel televisiemakers om zelf óók van de gebaande paden af te gaan.

Door de plotselinge annulering na het tweede seizoen bleven kijkers achter met tientallen(!) onbeantwoorde vragen. In 2017 verscheen een derde seizoen Twin Peaks: The Return; mogelijk gaan de avonturen van Dale Cooper over een tijdje weer verder.

1. Friends

1994 - 2004

Joey, Ross, Chandler, Monica, Phoebe en Rachel: oftewel Friends! Deze ultrapopulaire comedyserie verbrak wereldwijd records, en hetzelfde geldt voor de salarissen van de hoofdrolspelers. We volgden de vrienden 10 seizoenen lang, terwijl ze hun onzekere carrières en (liefdes)levens langzaam maar zeker op de rails kregen.

Recent bestond de sitcom 25 jaar! Een jubileumspecial is in de maak en er werden nog meer extraatjes bedacht voor Friends-fans. De Central Perk-koffietent van LEGO was erg geslaagd, maar de bioscoopvoorstelling viel dan weer een beetje tegen. De Friends-reünie zien we waarschijnlijk volgend jaar bij HBO.

Lees verder