Opgegroeid in the 90’s? Deze series ken je allemaal!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Opgegroeid in the 90’s? Deze series ken je allemaal!

Opgegroeid in the 90’s? Deze series ken je allemaal!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Oh, de nineties… Dertigers en daarboven zwijmelen weg bij de nineties. Dit was het decennium waarin echt iedereen een televisie had en we internationale programma’s konden kijken. In de nineties waren series uit de USA heel populair. Want alles uit de Verenigde Staten was fantastisch, van MTV tot Coca Cola.

Jep, de generatie die tienerjaren had in de nineties kan het zich nog levendig herinneren. Toen roken op het schoolplein geen kanker veroorzaakte, maar gewoon cool was. Toen je op schoolfeestjes gewoon slecht kon dansen zonder dat het de volgende dag op Snapchat stond. Selfies? Nooit van gehoord. Alto’s, kakkers, dat bestond wel. Ja, we missen de nineties. En een heleboel series heeft bijna iedereen wel gezien. Ken je deze nog?

Beverly Hills, 90210

Beverly Hills 90210 moet een van de meest succesvolle series van die tijd zijn geweest. De serie liep van 1990 tot 2000 en is daarmee dé serie die de nineties typeert. De glamourwereld van Beverly Hills maakte diepe indruk op de Nederlandse jeugd. Ze gingen daar in de auto naar school, wow… Er is nu een nieuwe versie in de maak met de oude cast van Beverly Hills, 90210. Zonder Luke Perry, helaas. Hij overleed dit jaar.

Full House

Nee, de kop van dit artikel is niet ‘Goede Amerikaanse series’ of ‘Series met klasse’. Full House was een echte, bloedflauwe sitcom met een hoop suffe humor voor het hele gezin. Zo'n serie die het puur redde omdat de helft van de kijkers het allang mooi vond dat er iets kleurrijks bewoog op een plat scherm. Om het succes van deze serie nog eens na te doen kwam later Fuller House. Maar deze serie flopte episch. Soms moet je met je tengels van oude meuk afblijven.

Ellen

Van 1994 tot 1998 draaide de serie Ellen, met inmiddels wereldberoemde talkshowhost Ellen DeGeneres. En het grote moment van de serie was de coming out van hoofdpersonage Ellen. Wat toen een enorme mediagekte veroorzaakte. Ellen zelf wilde heel lang niet een coming out in de serie, gezien haar persoonlijke ervaring met eerlijk zijn.

Saved by the Bell

Saved by the Bell was een serie over een vriendengroepje op een middelbare school. De serie had een hoog Mickey Mouse-club gehalte maar toch ging het er in als koek. En zie je aan de foto hoe relaxed die tijd was? Actrice Lark Voorhies kon gewoon nog een Bloods-sign maken, en niemand die daar moeilijk over deed! 

Opgegroeid in the 90’s? Deze series ken je allemaal!

Xena, Warrior Princess

Lucy Lawless was dé reden dat deze serie zo groot is geworden. De serie had met nogal bijzondere verhaallijnen te maken die zich afspeelden rondom Xena, een soort strijdlustige vechter tegen het kwaad (wat dat dan ook was op zo’n moment). En dat in een soort van Oud Griekenland met soms Arabische invloeden. Geen touw aan vast te knopen. Maar Xena gilt en trapt zich er doorheen. Ze werd hierin bijgestaan door haar vriendin Gabrielle, met wie ze een soort semi-erotische vriendschap erop nahield. De serie was over de top en had enorme camp-potentie. De gay-gemeenschap sloot Xena, Warrior Princess in haar armen en de rest van de wereld volgde.

Friends

Van 1994 tot 2004 keken we ons bloedende oogbollen aan de dagelijkse beslommeringen van Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Joey en Chandler. Iedereen wilde zo’n grote kop koffie in zo’n bar met zo’n bank, en dan dat soort vrienden. De meningen zijn verdeeld over of de serie nou wel zo leuk was, want hoe lang kan je kijken naar de eeuwige man-vrouw clichés en wel-of-toch-weer-niet relaties. Maar populair was het. Wie Friends niet kent heeft onder een steen geleefd met oordoppen in. 

Roseanne

Voordat comedian Roseanne Barr een beetje (ahum) in de war raakte en een nogal excentriek Trump-supporter werd, was er Roseanne. De comedyserie die een familie uit de lage arbeidersklasse volgt. Klinkt nu niet zo bijzonder, maar toen vonden zelfs veel politici het niet kunnen. Onder andere dat er zoveel gescholden werd en Roseanne was maar banaal. Maar het publiek vond het geweldig. Haar zus Jackie is een briljant komisch karakter. 

Sex and the City

Eind jaren ’90 startte deze serie over de vriendinnen in New York. Carrie, Miranda, Charlotte en Samantha waren stijliconen van die tijd en vragen als ‘wie van de vier van Sex and the City ben jij?’ en ‘wat is jouw favoriet?’ waren doodnormaal. Kijk hier de leukste scènes terug!

Buffy The Vampire Slayer

De serie die je maar moeilijk kon uitleggen aan je ouders. Buffy, een ‘slayer’, gaat met haar vrienden op vampierjaagtocht onder de leiding van Giles. De makers wilden eens af van het horrorcliché van een hoogblond meisje dat gillend wordt opgegeten door een zombie of vampier. Dus maakte hij Buffy The Vampire Slayer, een serie over een hoogblond meisje dat vampiers afslacht. En het werkte.

Blossom

Voordat Mayim Bialik in The Big Bang Theory terecht kwam, was ze Blossom. Dit personage was op papier gedoemd te falen, maar op één of andere manier werkte het. Waar het over ging? Het leven van een exentriek meisje met nogal bizarre kledingkeuzes, een vervelende vriendin en rare ouders (en dito neus). 

Lees verder