The A-Team

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The A-Team

De 10 beste jaren 80-series!

|
|

Laatste update:

De jaren 80 waren een woelige periode in de geschiedenis. De Sovjet-Unie wankelde op zijn benen (dankzij Rocky!), er heerste hoge werkloosheid en Nederland werd Europees kampioen. Op televisie was er in deze periode weinig aan de hand: alles was te gek. Dit zijn de beste series uit de jaren 80!

10. David de Kabouter

David, zijn lieve vrouw en de snelle vos Swift helpen alle bosdieren in deze schitterende tekenfilm naar de verhalen van Rien Poortvliet. Ze nemen het op tegen de boosaardige, maar gelukkig ook oliedomme trollen, en leerden jonge kijkertjes van alles over de natuur.

De originele David stierf aan het einde van het tweede seizoen (op de respectabele leeftijd van 400 jaar), waarna hij vervangen werd door zijn neef… ook David. De serie zag er nog steeds prachtig uit, maar voor veel kinderen hoefde het na de dood van David 1 allemaal niet meer. Als we er aan terugdenken beginnen we wéér te grienen.

9. Married… With Children

De familie Bundy bestaat uitsluitend uit losers die elkaar afzeiken omdat ze állemaal ontevreden zijn over hun leven. Vader Al mislukte als atleet en verkoopt nu schoenen, terwijl hij al vanaf de eerste minuut spijt heeft van zijn huwelijk met de dellerige Peggy. Dochter Kelly probeert uit alle macht een rijke vent te vinden, terwijl haar broer Bud alleen uitgelaten wordt door de meiden. Zelfs hond Buck is chronisch depressief omdat hij in zo’n treurig huishouden woont!

Veel series uit de jaren 80 lijken tegenwoordig erg traag, maar het chagrijnige gezeik van de Bundy’s is tegenwoordig nog steeds goed te verteren.

8. MacGyver

De jaren 80 waren goede jaren voor gewelddadige actiefilms, maar Angus MacGyver (Richard Dean Anderson) had een totaal andere filosofie. Deze spion weigerde pistolen te gebruiken en nam op zijn missies alleen zakmes mee en wat plakband (en paperclips als hij in een uitbundige bui was). MacGyver was niet alleen een geheimagent, hij wist álles over natuur- en scheikunde en zette zijn kennis om de meest bizarre apparaten te knutselen. Gelukkig lieten zijn vijanden altijd de spulletjes slingeren die hij daarvoor nodig had.

‘MacGyveren’ werd sindsdien een werkwoord (iets provisorisch in elkaar draaien). Alle uitvindingen in de serie werden trouwens begeleid door experts, waardoor zijn vondsten (op papier) zouden kunnen werken. In 2016 werd de serie redelijk succesvol gereboot!

7. Zeg ’ns Aaa

“Met de assistente van dokter Van der Ploeg!” Kinderen van de jaren 70 en 80 denken meteen aan Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen). Mien was niet eens hét hoofdpersonage van de populaire comedyserie: dat was Lydie van der Ploeg (Sjoukje Hooymayer). Van der Ploeg was een alleenstaande moeder en huisarts, die heel wat te stellen had met haar puberende tieners Nancy en Gert-Jan.

Zeg ’ns Aaa liep tot 1993, maar in 1991 kreeg de comedy al een spin-off: het succesvolle Oppassen!!! In 2009 werd de formule afgestoft voor een nieuwe reeks Zeg ’ns Aaa, maar dat werd helaas een flop.

6. Dallas

De rijke families Ewing en Barnes maakten elkaar het leven zuur in de megapopulaire soapserie Dallas. Toen de misselijke J.R. Ewing werd neergeschoten was Amerika (en een paar jaar later Nederland) maandenlang in de ban van het mysterie: ‘Who shot J.R?’

De wereldberoemde serie begon eigenlijk al eind jaren 70, maar was de gehele jaren 80 in Nederland te zien. De intro herken je nog steeds uit duizenden!

5. The A-Team

Hannibal, B.A. Baracus, Templeton ‘Face’ Peck en ‘Howling Mad’ Murdock waren begin jaren 80 dé actiesterren. Als de stoere huurlingen (met een klein hartje) van The A-Team vochten ze wekelijks tegen onrecht om ‘de gewone man’ te helpen. Er werd in The A-Team ontzettend veel geknokt en geschoten, maar doden vielen er bijna nooit. De serie was ontzettend populair, maar na vier seizoenen begon het de kijkers op te vallen dat de show eigenlijk elke aflevering precies hetzelfde was… Perfectie hoef je natuurlijk niet te veranderen, maar het moet ook niet té lang doorgaan.

In 1984 bezocht een deel van de cast Nederland (Mr. T, Dwight Schultz en Dirk Benedict), maar daar kwamen zó veel kijkers op af dat de evenementen extreem werden ingekort. Tegenwoordig is het moeilijk voor te stellen dat er zó veel mensen op een paar acteurs af komen!

4. Star Trek: The Next Generation

De originele Star Trek-serie liep slechts drie jaar, maar televisiezenders bléven hem maar herhalen. In de jaren 80 werd daarom (na een aantal films) besloten dat het tijd voor een nieuwe generatie op de USS Enterprise. Er werd veel gepraat in Star Trek: The Next Generation, er werden onmogelijke keuzes gemaakt en tóch ademde de show een grenzeloos optimisme over de toekomst.

Na zeven seizoenen kwam de serie ten einde, waarschijnlijk omdat Paramount haast had om heel veel geld te verdienen met bioscoopfilms. The Next Generation zette Star Trek helemaal terug op de intergalactische kaart, en wordt samen met Deep Space Nine gezien als de beste Star Trek-serie tot nu toe. Patrick Stewart is tegenwoordig weer te zien als Jean-Luc Picard op Amazon Prime!

3. Cheers

In ‘het café waar iedereen je naam kent’ komen inwoners van Boston bij elkaar om te klagen over hun leven. De meeste stamgasten zijn aardig, maar bij bijna allemaal zit er wel een steekje los. In Cheers praten gewone mensen over hun problemen met drankverslaving, vrouwen, vervelend werk… én nog op een grappige manier ook!

Cheers was jarenlang enorm populair dankzij de authentieke, vaak beetje sneue personages en de herkenbaarheid van hun strubbelingen. De psycholoog Frasier zou later een enorm succesvolle spin-off krijgen, die binnenkort mogelijk gereboot wordt.

2. Miami Vice

De jaren tachtig draaiden om geld, mooie auto’s en drugs en Miami Vice is hierdoor één van de meest typische jaren 80-series ooit. Crockett (Don Johnson) en Tubbes (Philip Michael Thomas) zijn twee undercoveragenten die drugsdealers opsporen én hun dure spullen in beslag nemen (om ze zelf te gebruiken). In Miami Vice scheuren de agenten rond in Ferrari’s, vangen ze nietsontziende drugdealers én gemene pooiers… en maakt het allemaal weinig uit, want zodra de boeven in de bak zaten verschenen er altijd wel weer nieuwe.

1. Knight Rider

In de jaren 80 waren supervoertuigen enorm belangrijk op televisie. Je had Airwolf en Blue Thunder, over gevechtshelikopters, Street Hawk over een high-tech motoragent én de MASK-tekenfilms. Al deze voertuigen waren subliem, maar Knight Rider is en blijft toch de koning van de jaren 80-scheurijzers.

Een politieagent wordt aan flarden geschoten maar krijgt een nieuwe identiteit na een plastische ingreep. ‘Michael Knight’ (David Hasselhoff) rijdt in zijn wrede Pontiac door Amerika om de gewone man te helpen tegen de georganiseerde misdaad. Alsof het allemaal nog niet cool genoeg is, is zijn auto intelligent, praktisch onverwoestbaar, pijlsnel én zelfstandig. Tegenwoordig worden er wel eens grapjes gemaakt over Knight Rider (en de carrière van Hasselhoff), maar begin jaren 80 was dit het coolste wat er bestond!

Fabulous jaren 80

De herinnering aan de jaren 80 is natuurlijk sterk gekleurd door deze tv-shows, waarvan we er een paar misschien mooier voorstellen dan dat ze achteraf waren. Welke 80s-shows mogen volgens jullie eigenlijk niet ontbreken?

Nu je toch lekker aan het lezen bent check je hier een paar geweldige cartoons uit de jaren 90 én de onvergetelijkste series uit dat decennium!

Lees verder