De 15 vetste intro-tunes ooit gemaakt

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 15 vetste intro-tunes ooit gemaakt

De 15 vetste intro-tunes ooit gemaakt

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Vorige week hadden we al een lijstje met de gaafste bestaande songs die verwerkt zijn tot intro-tunes van tv-series, nu zetten we de allermooiste tv-intro's die speciaal voor series zijn geschreven op een rijtje. Een top 15 ervan maken durven we niet, want daarvoor zijn ze stuk voor stuk te gaaf. Wat is jouw favoriet?

1958 - Peter Gunn Theme

Van de serie Peter Gunn weten wij eigenlijk vrijwel niets, behalve dan dat het een geweldige openingstune had. 60 jaar later staat dit door Henry Mancini geschreven intro nog steeds als een huis.

1966 - Mission: Impossible

Natuurlijk associëren we dit deuntje van Lalo Schifrin vandaag de dag vooral met die actiefilms vol waaghalzerij van Tom Cruise, oorspronkelijk was het natuurlijk een tv-serie - en eentje met een onmogelijk goede intro-tune.

1968 - Hawaii Five-O

De oude serie heeft de tand des tijds niet echt doorstaan, en ook de nieuwe serie is best wel schraal. Maar dat deuntje blijft leuk. Het is zelfs nog onder handen genomen door de Nederlandse Happy Hardcore-helden van de Party Animals.

1978 - Dallas

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig was toch wel de gouden tijd voor pakkende intro-deuntjes. De eerste in een rij van onvergetelijke tunes was deze. Ook al was Dallas meer een veredelde soap-serie, de tune beloofde volop spanning en actie.

1978 - Battlestar Galactica

Deze science fiction-serie was bedacht om snel in te haken op het succes van Star Wars. Om het geheel nog meer op dat beroemde ruimte-epos te doen lijken werd ook componist John Williams ingehuurd. Die kwam hier onbeschaamd de door hemzelf gecomponeerde Star Wars-tune nog eens dunnetjes overdoen.

1980 - Magnum, P.I.

Bij het horen van deze tune krijg je spontaan zin om op Marktplaats te gaan zoeken naar een tweedehands Ferrari 308, zodat je net als Tom Selleck stoer rond kunt rijden met een open dakkie en deze muziek die uit je speakers kunt laten knallen. Totdat je erachter komt dat zo'n ding onbetaalbaar is. Ach, wat maakt het ook uit; in elke auto klinkt dit intro wel lekker.

1981 - Dynasty

Bij Dallas hadden we al een tune die veel meer spanning beloofde dan de serie opleverde, en hier hebben we er nog zo een: het intro van Dynasty klinkt statig en gracieus, en je denkt dat er nu wat gaat gebeuren. Maar nog meer dan Dallas was Dynasty gewoon hartstikke soap. Toch blijft die muziek onverslijtbaar.

1982 - Cheers

Een kroeg waar iedereen je kent, waar je altijd welkom bent, en waar alle andere stamgasten blij zien dat je er weer bent. Wie wil dat nou niet? Het intro van Cheers is één en al gezelligheid.

1982 - Knight Rider

Knight Rider was één van de twee series waarmee David Hasselhoff uitgroeide tot de Best Bekeken TV-Ster Ter Wereld. Die andere serie staat verderop in deze lijst, waarmee hij ook meteen De Enige Acteur Met Twee Hoofdrollen in Series in Deze Top 15 is. Hulde voor The Hoff! (En een eervolle vermelding voor Dirk "Face" Benedict, die met rollen in The A-Team en Battlestar Galactica ook twee keer in deze lijst voorkomt)

1983 - The A-Team

Vooral als de gitaren erin komen voelt deze klassieke tune nog iedere keer als een absolute adrenalinestoot. Geen wonder dat we nog steeds met regelmaat herhalingen op TV voorbij zien komen - en dat we dan nog blijven kijken ook.

1984 - Airwolf

Hoofdrolspeler Jan-Michael Vincent is helaas niet meer, maar gelukkig hebben we de muziek nog. Ook al is deze serie nooit zo'n icoon van de jaren '80 geworden als de series die hier net boven en onder staan, toch kan de tune zich zeker meten met de muziek van die drie grote actieseries.

1984 - Miami Vice

Ook al is de tune van deze politieserie gecomponeerd door de Tsjech Jan Hammer, toch vallen er nul Oost-Europese invloeden terug te horen in dit super-Amerikaanse lekker gelikte intro vol drums, gitaren en synthesizers. Ook opvolger Crockett's Theme mag er wezen.

1990 - Fresh Prince of Bel Air

Ze zeggen wel eens “Imitatie is de mooiste vorm van vleierij”, en als dat waar is, dan is dit misschien wel de mooiste tv-tune die er is. Wij kunnen ons geen ander intro voor de geest halen waar zoveel prachtige parodieën op zijn gemaakt. Zo hebben we de Neil Young-uitvoering van  Jimmy Fallon, de Bert en Ernie-versie van Sesamstraat en de Saturday Night Live-versie die nog wat langer doorgaat; de een is nog mooier dan de ander. En dan hebben we het nog niet eens over alle prank call-uitvoeringen gehad!

1991 - Baywatch

Ook al was Baywatch al in 1989 begonnen, de aanvankelijke openingstune van Peter Cetera (oud-zanger van Chicago, die ook de Karate Kid-song The Glory of Love zong) was nou niet echt super. Dus werd er een nieuwe theme-song in elkaar gezet, ingezongen door Jimi Jamison, de oud-zanger van Survivor. De rest is geschiedenis, en je hoeft maar die drums te horen of je ziet al in slow-motion rennende lekkere lijven op het strand voor je.

2010 - Game of Thrones

Onze hoofdredacteur zei nog zo: “Doe alsjeblieft niet alleen maar tunes uit de jaren '70 en '80 in dat tv-intros artikel”. We hebben gezocht, maar verder dan dit iconische intro van Ramin Djawadi kwamen we niet als het om tunes van na 1991 gaat. Vroeger was immers bijna alles beter, ook tv-muziek. Maar de Game of Thrones-tune is de uitzondering die de regel bevestigd, want dit is meteen één van de mooiste tv-tunes ooit geschreven. Nog zes keer zullen we die de komende twee maanden horen en dan is het helaas voorbij.

Lees verder