Interview: Patrick Stewart vereerd door Jean-Luc Picard memes

Door Redactie
Star Trek Picard

‘Space, the final frontier…’ In 1994 werd de laatste aflevering van Star Trek: The Next Generation uitgezonden. Nu, 26 jaar later, keert Sir Patrick Stewart terug naar zijn gevierde rol voor Star Trek: Picard. Wij spraken hem in Londen bij de première.

Dit is een ingekorte versie. Lees het hele Star Trek: Picard-interview in het nieuwe Veronica Magazine dat nu in de winkel ligt!

Weinig personages zijn door de jaren heen zo iconisch gebleken als die van de charismatische, kale kapitein van de Enterprise: Jean-Luc Picard. Met een ijzersterk moreel kompas gidste hij zeven seizoenen lang de crew van een van de meest succesvolle sci-fi series ooit door het universum. Hoewel Stewart jaren zei definitief afscheid te hebben genomen van de rol, maakte hij fans wereldwijd gelukkig toen hij in 2018 aankondigde dat er een nieuwe serie zou verschijnen rondom Jean-Luc. De serie is exclusief te zien op Amazon Prime Video en krijgt al een tweede seizoen.

We stuurden onze grootste Star Trek-fan naar de première van Star Trek: Picard, waar hij een echt gesprek had met de enorm charmante Sir Patrick Stewart en de nog altijd prachtige Jeri Ryan, bekend als de sexy half-borg Seven of Nine uit Star Trek Voyager

Interview: Patrick Stewart vereerd door Jean-Luc Picard memes

Hoe voelt het om terug te keren naar deze personages?

PATRICK: Ik vond het oncomfortabel om een scène op te nemen waarin ik het kapiteinsuniform aan moest, dat voelde raar. Maar de man Jean-Luc Picard heeft me nooit verlaten - ik vond het helemaal niet moeilijk om weer in zijn schoenen te stappen. Hij en ik komen zo overeen in waar we in geloven en hoe we leiderschap zien. Wat wel moeilijk was, was om op de set serieus te blijven toen Jonathan Frakes (Commander Riker, red.) en Brent Spiner (Data, red.) me aan het plagen waren!

JERI: Het is echt bijzonder om nu terug te mogen komen. Hoeveel geluk heb je als mensen 20 jaar later nog steeds enthousiast worden van een van je rollen?

Picard is nogal een succes op het internet, social media puilen uit van grappige gifjes, plaatjes en filmpjes van hem. Wat vindt u daarvan?

PATRICK: Het succes dat het personage heeft op het internet is vooral aan andere mensen te danken. Ik vind bijvoorbeeld het ‘Make it so’ kerstlied fantastisch. Het is heel vleiend dat het personage zo populair is geworden, dan heb ik kennelijk toch iets goed gedaan.

Interview: Patrick Stewart vereerd door Jean-Luc Picard memes

Hoe is Star Trek: Picard anders dan andere versies van Star Trek?

PATRICK: De tijden zijn echt veranderd. Picard is niet langer deel van Starfleet en de Federation is ook anders nu. Er is meer conflict. Picard heeft afscheid genomen van zijn oude leven en woont op zijn Chateau in Frankrijk, waar hij een wijngaard heeft. Hij is ontevreden, boos en heeft een groot schuldgevoel. Vooral naar zijn beste vriend: Data, die doodgegaan is in Star Trek: Nemesis.

Interview: Patrick Stewart vereerd door Jean-Luc Picard memes

Hoe is Seven of Nine veranderd?

JERI: Seven heeft een hoop nare dingen meegemaakt sinds de laatste keer dat ze te zien was in Star Trek. Ze is harder geworden. Het universum is behoorlijk naar de knoppen gegaan en ze houdt Starfleet daar verantwoordelijk voor. Ze ziet Picard als het boegbeeld daarvan.

Hoe anders was het om deze serie te filmen ten opzichte van The Next Generation en Voyager?

JERI: Het is niet te vergelijken. De sets van Picard zijn… episch. De Borg Cube is bijvoorbeeld gigantisch. Dan heb ik het niet over special effects, maar over de handgebouwde sets waar wij onze scènes hebben opgenomen. Het is ongelooflijk.

PATRICK: Het schip waar ik op een gegeven moment op zit, dat hebben ze gewoon gebouwd!

Interview: Patrick Stewart vereerd door Jean-Luc Picard memes

Picard is Frans, er zijn shots in Frankrijk… wat is jullie connectie met Frankrijk?

PATRICK: Het is heel overtuigend, he? Het is opgenomen bij een kasteel ongeveer een half uur rijden van Santa Barbara (Californie, red.). Dat gebouw heeft iemand ooit steen voor steen uit Frankrijk laten verschepen. Daardoor voelt het zo authentiek.

JERI: Niet voor ons, trouwens! Zo’n budget hebben we nu ook weer niet! Het stond er al.

PATRICK: Ik heb een afspraak met mezelf gemaakt: ik ga mezelf dit jaar leren om echt Frans te spreken. Ik schaam me dat ik op mijn leeftijd geen tweede taal beheers.

JERI: Dat zou ik ook moeten doen. Mijn man is Frans, mijn dochter spreekt Engels en Frans, en ik spreek nog steeds geen woord Frans. Goed voornemen voor het nieuwe jaar, ik doe mee!

Interview: Patrick Stewart vereerd door Jean-Luc Picard memes

Star Trek: Picard is wekelijks exclusief te zien op Amazon Prime Video.