Tien survivalfilms waar ze bij Expeditie Robinson nog wat van kunnen leren

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Tien survivalfilms waar ze bij Expeditie Robinson nog wat van kunnen leren

Tien survivalfilms waar ze bij Expeditie Robinson nog wat van kunnen leren

|
|

Laatste update:

Het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson is weer losgebarsten! We hebben de deelnemers van Kamp Zuid, de onbekenden, en natuurlijk het Team van Kamp Noord. Als we de geruchten mogen geloven zijn de eerste afvallers al bekend. Als deze kandidaten beter hadden opgelet bij de onderstaande films, dan waren ze vast een stuk verder gekomen!

10 - Kon-tiki

De Noorse avonturier Thor Heyerdal was best wel een eindbaas: in 1947 legde hij op een vlot meer dan vierduizend mijl af over de Stille Oceaan. Respect! Regisseurs Joachim Rønning en Espen Sandberg maakten over deze wonderlijke overlevingstocht in 2014 deze film die een Oscarnominatie kreeg voor Beste Buitenlandse film, waarna ze meteen een Pirates of The Caribbean-film mochten maken. Nadeel van een film over een eindeloze tocht op een vlot is dat er vaak weinig te beleven valt, maar het blijft een indrukwekkende prestatie.

9 - Touching The Void

Documentairemaker Kevin Macdonald vertelt het verhaal van twee bergbeklimmers die in 1985 flink in de problemen komen bij een klimpartij in het Andesgebergte. Als één van de twee een ernstige beenbreuk oploopt, ziet de ander zich genoodzaakt het touw waarmee ze aan elkaar vast zitten door te snijden. Daardoor valt de gewonde tot overmaat van ramp in een diepe gletsjerspleet. Komt 'ie daar nog uit?

8 - Rescue Dawn

In dit waargebeurde verhaal speelt Christian Bale de Duits-Amerikaanse piloot Dieter Deggler die tijdens de Vietnam-oorlog neerstortte boven Laos, en vervolgens gevangen genomen werd. Zes maanden lang werd hij bruut mishandeld en gemarteld, maar uiteindelijk sloeg hij op de vlucht en wist hij het er na een 23 dagen durende helletocht levend vanaf te brengen.

7 - 127 Hours

Vooral bekend als “Die film over die gast die met een bot mes z'n eigen arm afhakt”. ‘Saw meets survival’ in deze film die wereldwijd heel wat ambulances naar bioscopen deed rijden, omdat menig bioscoopbezoeker onwel werd tijdens die beruchte scène waarin James Franco zichzelf bevrijdt.

6 - Everest

Brrr, deze film is nog kouder dan de koudste Jägermeister. Mocht je ooit de ambitie gehad hebben om de Mount Everest te beklimmen, dan zal je dat onzalige plan vast uit je hoofd gezet hebben na het zien van dit waargebeurde verhaal over een ontzettend mislukte expeditie.

5 - Alive

Deze kwam laatst ook al voorbij in ons overzicht met ijskoude films waarmee je de hittegolf wel doorkomt. Een Uruguayaans rugbyteam stort neer in het onherbergzame Andesgebergte. Als de overlevenden maar niet gered worden, houden ze zichzelf uiteindelijk in leven door de lijken op te peuzelen van de passagiers die het niet gered hebben.

4 - The Revenant

Wat Leonardo DiCaprio ook maar probeerde, steeds viste hij weer achter het net bij de Oscars. Maar de manier waarop hij het in The Revenant opnam tegen een levensechte CGI-beer, daar konden ze zelfs bij het Oscarcomité niet onderuit. Eindelijk won Leo zijn beeldje, en eerlijk gezegd ook wel terecht. Want wat was dit een brute scène. En wat heeft hij de hele opnames afgezien in de vrieskou. Overleven doe je zo.

3 - Blue lagoon

Ook al is deze op-een-onbewoond-eilandfilm met Brooke Shields bepaald geen klassieker, verre van zelfs, toch was dit niemendalletje in de jaren tachtig en negentig elk jaar wel weer op tv. Menigeen heeft dit romantisch avonturendrama met een flinterdun verhaaltje dan ook wel eens voorbij zien komen. Overleven op een tropisch eiland zonder voorzieningen wordt hier wel rooskleurig voorgesteld, zelfs kinderen kunnen het immers blijkbaar. Maar toch: met je mede-eilandbewoner een kind verwekken en dit samen ter wereld brengen, dat hebben we ze bij Robinson nog niet zien doen!

2 - Lord of the flies

Deze duistere vertelling over de slechtheid van de mensheid staat nog steeds bij menig middelbare scholier op de boekenlijst. In William Goldings zwartgallige kijk op de mensheid spoelt een schip jongens aan op een onbewoond eiland, waarna zij op een paar intellectuele goedhartige uitzonderingen na al snel vervallen tot een stel bloeddorstige barbaren. Vergeleken bij dit brute kinderspel is Expeditie Robinson gewoon uhm... Kinderspel? Het boek werd voor het eerst verfilmd in 1963. De tweede versie uit 1990 kun je in zijn geheel op Youtube kijken.

1 - Cast Away

De koning van de survivalfilms blijft toch wel deze moderne klassieker. Hij duurt meer dan twee uur, en het overgrote deel van de tijd zit je alleen te kijken naar Tom Hanks die tegen een volleybal loopt te zwammen. En toch boeit het! Kandidaten van Expeditie Robinson die de kijker willen boeien doen er goed aan deze topacteur uitgebreid te bestuderen.

Voordat onze redactie bestookt wordt met reacties van “Ja maar waarom staat die er niet in”, hierbij ook nog wat titels die de lijst niet haalden en de SPOILER-rijke redenen waarom niet:

Deliverance

Schoolvoorbeeld van hoe survivallen juist niet moet.

All is lost

Hij verzuipt uiteindelijk toch.

The Grey

Als je verscheurd wordt door wolven ben je af.

Into the wild

Deze gast wil gewoon niet eens overleven.

Wild

Light-uitvoering van ‘Into The Wild’ is meer een backpack-film dan een survivalfilm.

Life of Pi

Het is allemaal niet echt wat je ziet!

Lees verder