John David Washington en Robert Pattinson in Tenet

Veronica Superguide logo
John David Washington en Robert Pattinson in Tenet

Tenet uitgelegd: 3 onthullende theorieën

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

We weten niet hoe het met jou zit, maar ons brein veranderde tijdens Christopher Nolans Tenet in een soort gesmolten prutje vol verwarring. Gelukkig kunnen we er door deze 3 theorieën en weetjes wél chocola van maken!

1. Is Neil Kats zoon?

Max, het zoontje van Kat (Elizabeth Debicki), is een jonge versie van Neil! Zo. Laat die maar even op je inwerken. Het is veruit de populairste fan-theorie en daar hebben kijkers meerdere bewijzen voor verzameld. Bijvoorbeeld: de Franse versie van 'Max' is 'Maximilien'. Als we die achterstevoren lezen, wat helemaal in het Tenet-thema past, vormen de eerste vier letters 'Neil'. Daarnaast heeft Robert Pattinson zijn haar geblondeerd. Het lijkt op die manier aardig op Max' kapsel. Tot slot: het zou ook verklaren waarom Neil en The Protagonist zo'n goede band hebben in de toekomst, zoals Neil aan het einde aangaf. The Protagonist zou 'm dan al van kinds af aan kennen en neemt zo dus een soort... vaderrol op zich? Ja, wij hebben het ook niet verzonnen...

Deze YouTuber legt het haarfijn uit, kijk maar:

Valkuil

Het magazine Esquire plaatst een kanttekening bij deze theorie. "In order for this to be possible, Neil would have had to live through time in reverse for at least a decade in order to go back to the point when he was a child which feels implausible, both physically and as a plot point." Nou ja! Is nu de hele theorie weg? "It would be deeply tedious to be stuck inside one of those oxygen chambers for a decade. Plus everything on Netflix would run backwards." Argh... verwarrend allemaal.

Tenet uitgelegd: 3 onthullende theorieën

2. Het Sator Square-vierkant

Oké, dit is geen theorie of iets dergelijks, maar eerder een geniale easter egg die we je niet willen onthouden. Zoals je weet is Tenet een zogenoemd palindroom, oftewel een keerwoord. Een woord dat je van voor naar achter en van achter naar voor kunt lezen en dan staat er exact hetzelfde. Het eeuwenoude Latijnse Sator Square-vierkant, hieronder te zien, doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen, zo brachten meerdere kijkers al naar voren.

Het zit zo: in het vierkant hierboven kun je de woorden, als ze in de juiste volgorde staan, van links naar rechts, van rechts naar links, van boven naar onder én van onder naar boven lezen. De woorden komen ook allemaal terug in Tenet. Sator is de naam van Kenneth Branagh's bad guy en zijn bedrijf in de film heet Rotas. Opera spreekt voor zich, daar speelt de grootse opening zich af. Dan hebben we tot slot nog Arepo, aka de naam van de man die de nep Goya-schilderijen maakte. Duidelijk, toch?

3. 10 minuten vooruit, 10 minuten achteruit

Als je het Sator Square-verhaal al geniaal vond, hebben we hier nog een hidden meaning voor je. Weet je nog, het grote eindgevecht tussen de twee teams aan het einde van Tenet? De titel krijgt met de volgende uitleg een extra laag. "'Tenet' is ten minutes forward and ten minutes backwards, as happens in the temporal pincer movement in the city at the close of the film", zo vond Esquire. Oeh, die is ook nice!

Tenet uitgelegd: 3 onthullende theorieën

Lees verder