7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

Tenet protagonist

Eindelijk! Na lang wachten draait Christopher Nolans nieuwe actie-thriller Tenet in de bioscoop! Deze 7 dingen moet je weten voor je de actiekraker gaat kijken.

1. Check de coronaregels van je bioscoop

Friendly reminder dat er nog een gevaarlijk virus rondwaart over de wereld! Tenet is dan ook Hollywoods eerste grote blockbuster die een bioscooprelease krijgt. Gelukkig treffen alle bioscopen voorzorgsmaatregelen zodat contact met andere bezoekers minimaal blijft. Ook is het bij de meeste bioscopen verplicht om je kaartje van tevoren te bestellen.

7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

Ga je voor het eerst weer naar de bios sinds corona uitbrak? Check de website van jouw filmhuis en bestel je kaartje op tijd!

2. Tenet gaat over 'tijdreizen'

Oké tijd om het over de film te hebben die over tijdreizen gaat. Tenet gaat over een naamloze geheimagent, gespeeld door John David Washington. Samen met andere geheime agenten probeert hij de Derde Wereldoorlog te voorkomen.

Hoe? Ehhhh… Christopher Nolan houdt expres het verhaal zo vaag mogelijk, want hij wil mensen verrassen in de bioscoop. Maar het heeft iets met tijdreizen te maken, want in de trailers zie je dat kogels uit muren vliegen, terug in hun geweren. Ook is er een auto-achtervolging die zowel vooruit als achteruit plaatsvindt. Volgens de personages zelf is het geen tijdreizen maar meer een ‘inversie van de tijd’…

7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

Ja fuck dat, wij noemen het gewoon tijdreizen. Wie denkt Christopher Nolan wel niet dat hij is?!

3. Bereid je voor op een ingewikkeld verhaal (dat supergeheim is!)

Nogmaals, Christopher Nolan houdt het expres vaag want hij wil je wegblazen in de bioscoop. Maar wat de eerste (erg positieve) recensies melden: plas je blaas helemaal leeg voor je de zaal instapt want het wordt ingewikkeld! Dus geen plaspauze nemen tussendoor want je snapt er daarna geen fluit meer van.

7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

Lees voor de zekerheid hier onze recensie van Tenet, waarin we zoveel mogelijk spoilers vermijden. In ieder geval vinden wij hem vet!

4. Maar er zit ook genoeg actie in Tenet

Hou je meer van explosies? Ook daar wint Tenet de filmjournalisten mee. Tussen al het science-fiction gebabbel door, zijn er genoeg actiescènes waarvan je kaak op de grond valt. Bekijk de trailer maar hieronder.

De film wordt het meest vergeleken met Inception, die andere ingewikkelde Christopher Nolan-actiefilm. Of moeten we meer denken aan James Bond?

7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

5. Tenet is Christopher Nolans James Bond-film

De Britse regisseur heeft altijd een warm plekje gehouden in zijn hart voor James Bond. Zo zei hij in interviews, maar van een filmdeal is het nooit gekomen. Best! Dan maakt hij toch gewoon zijn eigen film over geheime agenten? Tenet komt dan ook het dichtst bij een Christopher Nolan-James Bond film.  

7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

6. Christopher Nolan wil dat je Tenet in de bioscoop ziet

Waarom Tenet toch in de bioscoop verschijnt ondanks dat het coronavirus nog niet verslagen is? Christopher Nolan is een groot liefhebber van de ‘bioscoop-ervaring’. Vandaar dat zijn films steevast een IMAX-release krijgen en voorzien worden van een donderende soundtrack.

Tenet is niet anders: de ervaring zal volgens Nolan veel beter zijn in de bioscoop dan thuis op je tv. Overigens brengt Disney hun grote blockbuster Mulan wel meteen naar Disney+. En voor een pittig prijsje!

7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

7. Een Nederlander deed de cinematografie

Dan nog een Nederlands weetje want zo chauvinistisch zijn we gewoon: de Zwitsers-Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema heeft Tenet geschoten! Hij behoort tot Nolans trouwe filmploeg inmiddels, want hij schoot ook Interstellar en Dunkirk. Van Hoytema heeft nog veel meer indrukwekkende films op zijn CV gezet sindsdien.

7 dingen die je moet weten voor je Tenet gaat kijken

Christopher Nolan werkt niet aan een nieuwe Batman-film, maar wist je dat de nieuwe Batman wel in Tenet speelt? Robert Pattinson wordt de superheld en je kunt hier de trailer van hem in vleermuispak zien!