Sylvester Stallone als John Rambo

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Sylvester Stallone als John Rambo

Rambo... Ranked! De Rambo-films van Meh tot Yeah!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Rambo: Last Blood is alweer de vijfde film over de gekwelde veteraan John Rambo. Naar aanleiding van de première ranken we de Rambo-films tot nu toe!

Rambo III

1988

Rambo III is een oliedomme, spectaculaire actiefilm. Het filmen was zó bewerkelijk dat Rambo III zelfs eventjes de duurste film aller tijden was, met een budget van ongeveer 60 miljoen dollar (Back To The Future Part II nam deze titel snel over). Wat wil je ook? Tankgevechten, veldslagen met honderden paarden, ontploffende helikopters; Rambo III is ontzettend spectaculair en gewelddadig en dat kost knaken!

Het gekke is alleen dat John Rambo niet echt meer de gekwelde, onwillige moordmachine was die hij in de eerdere (en latere) films was. Hij wil niet meedoen aan een gevaarlijke operatie van kolonel Trautman, maar als zijn vriend gevangen wordt genomen besluit hij tóch tegen de Sovjets te vechten. Dit gedeelte zit er voor de vorm in, waarna Rambo een tank door een gevechtshelikopter beukt. Een vliegende!

John Rambo is in zijn derde film gewoon een doorsnee actieheld. Op zich niets mis mee, maar waar First Blood nog belangrijke kwesties aanboorde over hoe een samenleving met veteranen om moet gaan, en wat er met mensen gebeurt als ze getraind worden om te doden, ontwijkt Rambo III deze kwesties totaal. Hier! Kijk liever naar deze extra dikke ontploffingen!

En waarom heet de film eigenlijk Rambo III als de eerste twee delen First Blood en Rambo: First Blood Part II heten? Dan is het Rambo II, of First Blood Part III?

Rambo

2008

Rambo IV heet gewoon Rambo, om de verwarring compleet te maken. In dit vervolg op Rambo III is John wél weer de gekwelde geest die we kennen uit de eerdere films. Hij is zelfs zó gepijnigd dat we een beetje bang van hem worden. Na zijn avonturen in Afghanistan woont Rambo in Thailand, en leidt hij een bestaan in de marge als rivierbootkapitein. Missionarissen willen hem inhuren om hen naar Birma te varen, zodat ze onderdrukte stammen kunnen bijstaan.

Rambo weet wel hoe beestachtig het leger van Birma te werk gaat, dus raadt het de missionarissen af. Als ze vastbesloten blijken, kan Rambo het niet over zijn hart verkrijgen ze te laten vertrekken en gaat hij toch mee.

Dat is maar goed ook want de rivier wordt afgestruind door piraten, en het leger is met een verschrikkelijke etnische zuivering bezig. Als het leger de missionarissen kidnapt, en Rambo de verschrikkingen met eigen ogen ziet, gaat hij helemaal los. Rambo is de bruutste film uit de serie tot nu toe, en wordt bizar gewelddadig!

Hoewel dit een prima weergave is van het personage Rambo, die eigenlijk nooit meer wil vechten, maar in een monster verandert als hij gedwongen wordt, was het voor veel kijkers een beetje te veel van het goede. Dat was ook de bedoeling van Sylvester Stallone trouwens. De film werd met een relatief klein budget opgenomen, en hij dacht: als we de film zo bloedig mogelijk maken valt hij in elk geval op.

Rambo: First Blood Part II

1985

De tweede Rambo-film is niet zo zwaarmoedig als de eerste, maar ook nog niet zo hysterisch als Rambo III. John wordt vrijgelaten uit de gevangenis om in Vietnam Amerikaanse krijgsgevangenen te zoeken die volgens geruchten nog steeds in kampen zitten. Als je een levensgevaarlijke crimineel kunt sturen heb je niets te verliezen toch?

Al gauw blijkt dat de regering Rambo naar de rimboe heeft gestuurd om daar te sterven. Wederom wordt de veteraan genaaid door het land waar hij van houdt! Het weerhoudt hem er trouwens niet van om de vietcong en de Sovjets te mollen én de krijgsgevangenen te redden.

First Blood Part II is tot nu de succesvolste Rambo-film ooit, met een opbrengst van 300 miljoen dollar. Het gigantische ‘Rambo’-mes werd een begrip door deze film!

First Blood

1982

Rambo heeft de hele wereld rondgereisd, en mensen vermoord op allerlei exotische locaties. Zijn eerste film speelt zich echter af in de Verenigde Staten. Oud-commando John Rambo wil een vriend opzoeken in een klein dorp, maar deze is overleden door bijwerking van een chemisch ontbladeringsmiddel. Zijn ruwe verschijning valt nogal op en de sheriff jaagt hem de stad uit. Als hij terugkeert om eten te kopen verdwijnt Rambo in de cel, en vallen agenten hem lastig. Dit triggert zijn traumatische stoornis en Rambo beukt de agenten in elkaar en maakt zich uit de voeten.

De sheriff opent een verbeten klopjacht op de groene baret, maar in het Amerikaanse woud is John Rambo juist in zijn element. De agent gaat erg slecht op Rambo, die hem telkens te slim af is, en neemt steeds extremere maatregelen om Stallone te doden.

Zoals eerder gezegd behandelt First Blood lastige onderwerpen. Rambo is amper geschikt om bij andere mensen te leven, maar de regering van de Verenigde Staten is medeverantwoordelijk voor zijn situatie. Als dank voor zijn deelname in de (verloren) Vietnamoorlog wordt hij genegeerd en bespuwd. Het is bijna niet te geloven wat ze met dit personage gedaan hebben in Rambo III!

Grappig feitje: nadat Sylvester Stallone de ruwe versie van de film had gezien, die drie uur duurde, overwoog hij om de film te kopen om ‘m te laten vernietigen. Hij vond First Blood verschrikkelijk en was bang dat de film hem zijn carrière zou kosten. De film werd drastisch ingekort, en de rest is geschiedenis.

Rambo: Last Blood

Rambo keert nog (minstens!) een keer terug. Sinds vandaag draait Rambo: Last Blood in de bioscoop. Waar plaatsen jullie deze nieuwste Rambo? En nu snel door naar de nieuwe Expendables!

Bonus

Turkish Rambo

Hoe ziet Rambo eruit met een Turkse ster in de hoofdrol en met een budget van twee tientjes? Nou, zo ongeveer!

Lees verder