Rambo 4 John Rambo 2008 machine gun

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rambo 4 John Rambo 2008 machine gun

De 5 Beste Rollen van Sylvester Stallone (en de 3 Slechtste!)

|
|

Laatste update:

Dit jaar ging dan eindelijk de vijfde Rambo-film Last Blood in première. Om dat te vieren hierbij een overzicht van de mooiste rollen van Sylvester Stallone!

5) Gabe Walker

in: Cliffhanger

Toen eind jaren '80 en begin jaren '90 zowel de Rambo- als de Rocky-franchise op hun gat lagen kon Sly wel een nieuwe hit gebruiken, en al helemaal na de geflopte komedie Stop! Or My Mom Will Shoot uit 1992 (waarover straks meer). In 1993 kreeg de actieheld zijn carrière weer op het rechte pad met twee toffe hits: de sci-fi knaller Demolition Man en het loeispannende Cliffhanger. Deze actiefilm zit vol met spetterende stunts die op grote hoogte zijn opgenomen in de Italiaanse Dolomieten. Na het succes kwamen er plannen voor een vervolg dat zich op en rondom een grote dam zou afspelen, maar helaas is The Dam (zoals deze Cliffhanger 2 moest gaan heten) er nooit gekomen.

4) Barney Ross

in: The Expendables 1, 2 en 3

Ga er maar aan staan: op je 66e alsof het niks is nog even een nieuwe actiefranchise uit de grond stampen met de grootste namen in het genre. Sly flikte het zowaar met de Expendables-films, waarin hij zelf als de nobele Barney Ross een centrale plek inneemt. Een vierde deel is al aangekondigd, en we hopen dat dit een goedmaker wordt voor dat toch wat tegenvallende derde deel.

3) John Rambo

in: First Blood, Rambo: First Blood Part II, Rambo III, John Rambo én Last Blood

Nee, geen eerste en zelfs geen tweede plek in dit lijstje voor ieders favoriete IJzervreter; John Rambo met het hier doen met brons. En daar kan zelfs Last Blood niks meer aan veranderen; want hoe vet deze film ook wordt, toch kunnen de Rambo-films niet tippen aan Stallone’s acteerprestaties in de volgende twee rollen:

2) Freddy Heflin

in: Cop Land

Nadat Stallone in de jaren '80 en de eerste helft van de jaren '90 een rotsvaste reputatie had opgebouwd als actieheld die voor geen meter kan acteren, verraste hij in 1996 vriend en vijand met zijn rol in het misdaaddrama Cop Land. Hierin speelt hij de sheriff van een dorpje waarvan de bevolking vrijwel geheel uit agenten bestaat. En als hij ontdekt dat een aantal van deze politiemannen hartstikke corrupt zijn, verwachten ze dat Freddy zijn mond wel zal houden. Maar dat pakt anders uit! Regisseur James Mangold groeide hierna uit tot één van de succesvolste regisseurs in Hollywood met films als Walk The Line, The Wolverine en Logan. En ook zijn volgende film Ford v Ferrari ziet er weer vet uit!

1) Rocky Balboa

in: Rocky I, II, III, IV, IV en Rocky Balboa, én Creed I en II

Ja, wie had je hier anders verwacht? Ook al werd Rocky in het vierde en vijfde deel een soort parodie op de eerste drie films, dat maakte deze latere films er niet minder amusant om. Maar Sly verraste pas echt met zijn grote Rocky-comeback in Creed uit 2015. Rond die tijd was het alweer bijna 20 jaar geleden dat Cop Land uitkwam, dus zowat iedereen was alweer vergeten dat The Italian Stallion heus wel kan acteren als hij het echt wil. Voor zijn bijrol als de oude Rocky Balboa kreeg Stallone niet alleen een Oscarnominatie en een Golden Globe, ook won hij een Razzie Redeemer Award: een speciale onderscheiding van de Razzies, ter compensatie van de talloze Razzie Awards en nominaties die hij in dertig jaar tijd allemaal had gekregen.

En hier dan ook nog even drie van de slechtste films die Sly ooit heeft gemaakt. Stallone heeft door de jaren heen behoorlijk wat meuk afgeleverd, toch iedereen heeft wel zijn favorieten (hijzelf vindt Escape Plan 2 bijvoorbeeld zijn Slechtste Film Ooit), maar deze drie steken om diverse redenen tussen het rijke aanbod aan missers uit:

Judge Dredd

Het probleem van deze verfilming van de brute dystopische Judge Dredd-comics was niet zozeer dat hij zo slecht was, maar wel dat het totaal geen getrouwe verfilming was van deze grimmige stripverhalen. Deze Dredd-film was te soft en ook een beetje te saai om bij het bronmateriaal in de buurt te komen. Daarnaast had Sly in het overgrote deel van de film zijn helm af, en bij deze brute bikkel draait het er nou net om dat je vrijwel nooit zijn gezicht ziet. Wat Dredd-verfilmingen betreft liet Karl Urban in 2012 zien hoe het wél moet.

Rhinestone

Deze film waarin Dolly Parton een zangeres speelt die een door Stallone gespeelde New Yorkse taxi-chauffeur moet omtoveren in geloofwaardige countryzanger valt onder de categorie “Zo slecht dat het weer geweldig wordt”. Rhinestone is bedoeld als komedie en de film is inderdaad hilarisch, zij het niet om de redenen die de makers voor ogen stonden. Deze musicalfilm leverde Sly zijn eerste van vele Razzies op, en dik verdiend hoor. Dit verrukkelijke duet tussen Sly en Dolly zegt genoeg:

Stop! Or My Mom Will Shoot

Ook voor deze komedie uit 1992 wist Stallone een Razzie als Slechtste Acteur in de wacht te slepen (het was zijn vijfde inmiddels). De combinatie van Sly als komisch duo samen met Golden Girl Estelle Getty bleek toch niet zo geweldig te werken, heel gek. Wat dan wel weer heel grappig is, is het Rotten Tomatoes-recensieoverzicht van deze film. Stop! Or My Mom Will Shoot staat op deze recensiedatabase op een armzalige 8% en wordt door critici op best wel hilarische wijze de grond ingeboord. “It is moronic beyond comprehension”, “I laughed occasionally, but in pain” en “Being shot might be preferable to sitting through this” zijn zomaar drie recensies die deze komedie ten deel vielen.

Lees verder