Oscars, Golden Globes en Emmy’s: wat zíjn het nou eigenlijk?

Oscars, Golden Globes en Emmy’s: wat zíjn het nou eigenlijk?

Na de Emmy’s en de Golden Globes worden volgende maand de Oscars weer uitgereikt. Hoe zit het nou eigenlijk met al die entertainmentprijzen?

Wat is een Golden Globe, en waarom is zo’n gouden bol minder waard dan een Oscar? Waarom is er zowat om de maand een Emmy-uitreiking? Superguide legt het verschil tussen deze prijzen even voor je uit!

Golden Globes

Deze prijzen worden sinds 1944 uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association. De club bestaat uit Amerikaanse en buitenlandse journalisten die over de entertainmentindustrie schrijven voor buitenlandse kranten, sites, magazines, etc.

Door de achtergrond van de Golden Globes wordt deze prijs wat minder gekoesterd dan een Oscar, die wordt uitgereikt door mede-filmmakers en -experts. Omdat de Globes uitgereikt worden vóór de Oscars, wordt een Globe wél gezien als een goede graadmeter. Daarnaast zorgen de Golden Globes ervoor dat wat minder bekende films alsnog de aandacht krijgen van de mensen die uiteindelijk de Oscar-winnaars bepalen. 

Films die vers in het geheugen liggen, hebben immers een grotere kans op een prijs dan een film van elf maanden oud. Omdat deze via de Golden Globes weer even in de picture komen, maken ze soms alsnog kans op een Oscar. Het is banaal, maar zo werkt het ongeveer.

Academy Award

Verschillende takken van de entertainmentindustrie hebben elk hun eigen professionele vertegenwoordiger/belangenvereniging. Voor de filmindustrie is dit The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, die sinds 1929 jaarlijks hun Academy Award (of ‘Oscar’) uitreiken, in verschillende categorieën. In de muziekindustrie is de Grammy, en op het toneel de Antoinette Perry (Tony) Award, de equivalent van de Oscar.

De Academy Awards worden uitgereikt door mensen die zélf actief zijn (of waren) in de filmindustrie. Hierdoor wordt er best vaak gekissebist over de uitslag. Films die bij het publiek ontzettend populair zijn, zijn dit niet altijd bij filmmakers. Daarom is er door de jaren heen een behoorlijk lange lijst ontstaan van ‘Oscar-winnaars waar het publiek nog nooit van gehoord heeft’.

Sommige films verschijnen expres aan het eind van het jaar, vlak vóór de Oscar-nominaties, en kennen een aangrijpend (melo)dramatisch verhaal. Omdat deze films duidelijk vissen naar een Oscar(-nominatie) om wereldwijd in de kijker te komen, spreekt men dan wel eens van ‘Oscar-bait’.

Emmy

Waar de Oscars alleen naar films gaan, zijn de Emmy’s bedoeld voor Amerikaanse televisieprogramma’s, met uitzondering van de International Emmy Award. Deze prijzen worden uitgereikt door drie verschillende tv-organisaties (ATAS, IATAS en NATAS), die elk hun eigen categorieën beheren. In tegenstelling tot de Oscars en Golden Globes worden niet alle Emmy’s tijdens één ceremonie uitgereikt.

Er bestaan Emmy’s in allerlei soorten en maten (Beste Televisieshow, maar ook: Beste Sportprogramma, Techniek of Regionale Zender). De belangrijkste, meest prestigieuze zijn de zogeheten Primetime Emmy’s, voor programma’s die in de avond worden uitgezonden. Omdat er in het jaar meerdere Emmy-uitreikingen zijn, is deze prijs waarschijnlijk het meest verwarrend. De Primetime Emmy wordt meestal in het najaar uitgedeeld.

Aanvankelijk (1949) was dit gewoon ‘de Emmy’, maar in de jaren 70 werd een nieuwe categorie in het leven geroepen: de ‘Daytime Emmy’, voor shows die overdag te zien zijn. De winnaars van deze prijs zijn vaak soapseries, of midddagtalkshows, en om het verschil aan te geven werd de normale Emmy dus de Primetime Emmy genoemd.

Internationaal

Voor Nederlandse kijkers is de International Emmy vaak óók interessant. Afgelopen november won de Nederlandse documentaire Etgar Keret - Een Waargebeurd Verhaal bijvoorbeeld een International Emmy. Eerdere winnaars waren o.a. Het Zakmes, Pierre Bokma, de dramaserie All-Stars en De Grote Donor Show.

In Nederland is de situatie een beetje anders. De uitreiking van de Gouden Kalveren, voor de beste Nederlandse films en series, is eigenlijk verbonden aan het Nederlands Film Festival, hoewel er wel volgens een ‘academy’-achtig systeem wordt gewerkt.

Het Gouden Televizier-Ring Gala wordt, zoals de naam al aangeeft, georganiseerd door de televisiegids Televizier. Wie deze prijs wint voor o.a. Beste Televisieprogramma, Beste Presentator/Presentatrice wordt bepaald door het publiek.

De volgende Oscar-ceremonie vindt op zondag, 24 februari plaats, zonder… presentator? Voor welke film duim jij op die dag?