Brimstone superwinnaar Gouden Kalveren

Door Redactie
Brimstone superwinnaar Gouden Kalveren

Met zes Gouden Kalveren is de film Brimstone van regisseur Martin Koolhoven de grote winnaar van de 37e editie van het Nederlands Film Festival. Brimstone verzilverde liefst zes van de negen nominaties.

De western, over een demonische priester die het op een onschuldig meisje heeft gemunt, won de beeldjes voor beste film, regie, geluid, production design, camera en muziek. Die laatste prijs markeerde het eerste Kalf voor componist Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL.

Favoriet

Bij de acteursprijzen viel Brimstone opvallend buiten de boot. Het beeldje voor beste acteur ging naar Peter Paul Muller, voor zijn vertolking van de blanke advocaat die Nelson Mandela in de jaren zestig voor de doodstraf behoedde. Dit was een opvallende bekroning; Pierre Bokma was absolute favoriet in deze categorie voor zijn hoofdrol in Tonio.

De prijs voor beste actrice ging naar Nora El Koussour, die in Oscarinzending Layla M. een radicaliserende tiener speelt. De winst van El Koussour was wrang voor Rifka Lodeizen, die in deze categorie tweemaal was genomineerd: voor zowel Tonio als het drama Verdwijnen.

Verliezer

De veelgeprezen boekverfilming Tonio van Paula van der Oest was met zeven nominaties en slechts één prijs de grote verliezer van de avond te noemen. Alleen de montage ging met een Gouden Kalf naar huis.

Petticoat

De Nederlandse dramaserie De zaak Menten werd bekroond als beste televisiedrama van het jaar. De serie van regisseur Tim Oliehoek is een reconstructie van de politieke affaire in de jaren zeventig naar aanleiding van de mislukte arrestatie van de Blaricumse miljonair en oorlogsmisdadiger Pieter Menten. De prijs voor beste actrice in een tv-drama ging naar Abbey Hoes, voor de musicalbewerking Petticoat.

Het beeldje voor beste documentaire ging naar het veelgeprezen De kinderen van Juf Kiet. De vierde film over Mees Kees heeft vrijdagavond het Gouden Kalf van het Publiek ontvangen. Mees Kees langs de lijn kreeg van het publiek, dat de stem uitbracht via de website van het Nederlands Film Festival, de voorkeur boven de andere twee genomineerden, Soof 2 en Onze Jongens.

Tijdens het Gala van de Nederlandse Film werden in totaal twintig Gouden Kalveren uitgereikt.

Interviewer Oliehoek

Tim Oliehoek voelt voor RTL Boulevard vast wat mede-genomineerden aan de tand vanaf de rode loper.