Matrix-trivia! Kende jij deze 11 weetjes al?

Door Redactie
Keanu Reeves Neo The Matrix stopping bullets

The Matrix wordt 20 jaar en om dit te vieren is de film vanaf 29 augustus een week lang opnieuw te zien in de bioscopen. Hierbij een gezonde portie trivia zodat jij in de kroeg voor of na de film de grote Matrix-expert kan uithangen.

Regisseurs Larry en Andy Wachowski zijn nu Lana en Lilly Wachowski

The Matrix was de grote doorbraak voor de broertjes Andy en Larry Wachowski, die een paar jaar daarvoor met de thriller Bound al een puik visitekaartje hadden afgeleverd. Al kort na de Matrix-films gingen er geruchten dat Larry bezig was een vrouw te worden. In 2008 werden deze geruchten bevestigd; Larry was inmiddels Lana geworden. In 2016 liet Andy weten voortaan als Lilly Wachowski door het leven te gaan. En zo hebben we het voortaan over de Wachowski-zusjes als we het over de Matrix-regisseurs hebben. Hieronder zien we het regisseursduo als broer en zus op een foto uit 2013.

Matrix-trivia! Kende jij deze 11 weetjes al?

Lana Wachowski is getrouwd met een voormalige SM-meesteres

Iedereen in de Matrix-films lijkt rond te lopen in strakke leren pakken. Heeft één van de Wachowski’s soms een leer-fetisj? Nou, nogal: Rond dezelfde tijd dat er geruchten opdoken dat Larry Wachowski transgender zou zijn, gingen er ook roddels over zijn nieuwe relatie. De regisseur zou zijn vrouw verlaten hebben voor een affaire met SM-meesteres Ilsa Strix. Deze dominatrix had toen ze hem als klant leerde kennen nog een relatie met ene Buck Angel, een transgender vrouw die net een man aan het worden was. Inmiddels zouden Lana en Ilsa, wiens echte naam Karen Winslow luidt, alweer sinds 2009 getrouwd zijn. Boze Matrix-fans beschuldigen Winslow ervan dat zij als een soort Yoko Ono een slechte invloed op Larry/Lana zou hebben gehad toen de tweede en derde Matrix-film in de maak waren, maar deze beschuldigingen lijken pure onzin.

Will Smith was bijna Neo

De regisseurs hadden eigenlijk Will Smith als hun eerste keus voor de rol van Neo, maar die bedankte voor de eer. In plaats daarvan koos hij ervoor om wél in Wild Wild West te spelen, wat op een fikse flop uitliep. Later zei de Frisse Prins hierover dat hij er waarschijnlijk toch maar een potje van zou hebben gemaakt, omdat hij toen nog niet volwassen genoeg zou zijn geweest als acteur. Daarbij vond Big Willy dat Keanu Reeves geweldig was als Neo. 

Sandra Bullock was bijna Trinity

The Matrix was bijna een kleine Speed-reünie geworden omdat de makers aanvankelijk Sandra Bullock in gedachten zouden hebben gehad voor de rol van Trinity. Naar verluidt wees zij de rol af omdat zij het niet zag zitten om samen te werken met de acteur die toentertijd voor de rol van Neo in de running was (niet Will Smith of Keanu Reeves, het is niet bekend om wie het hier ging). Toen Keanu later de rol van Neo kreeg baalde Sandra wel, maar eerlijk gezegd is Carrie Anne Moss gewoon supercool in de rol van Trinity. Dus ook hier geldt dat het misschien maar beter zo is.

De stunt-double van Keanu Reeves werd later regisseur van de John Wick-films

Het is algemeen bekend dat Keanu Reeves een allround goede gozer is. Dat hij graag degenen om hem heen helpt blijkt ook maar weer uit hoe hij zijn stuntdouble Chad Stahelski een carrière bezorgd heeft als topregisseur in Hollywood: Stahelski mocht als co-regisseur van de eerste John Wick laten zien wat hij wel niet kan, en dat doet hij nu al drie films lang op indrukwekkende wijze.

Matrix-trivia! Kende jij deze 11 weetjes al?

Ook de Martial arts-guru van Keanu Reeves is nu een internationale ster

Op de set van The Matrix-films kreeg Keanu Kung Fu-les van martial arts-mirakel Tiger Hu Chen. De twee werden goede vrienden en als dank voor al die vette moves die Tiger hem leerde gaf Keanu hem de hoofdrol in zijn regiedebuut Man of Tai Chi; een ongecompliceerd oerdegelijke knokfilm waarin de man achter de camera aan het eind nog voor schurk komt spelen. Sinds Man of Tai Chi is Tiger Hu Chen een internationaal bekende actiester geworden, die onlangs nog te zien was in Triple Threat en – hoe kan het ook anders – John Wick 3.

De red pill/blue pill-scène wordt nu gebruikt (of eigenlijk misbruikt) door extreem-rechtse bewegingen

Een beetje een eng stukje trivia hier: de scène waarin Morpheus Neo laat kiezen tussen een rode pil en een blauwe pil wordt nu keer op keer aangehaald door extreem-rechtse bewegingen wereldwijd. Neo pakt de rode pil waardoor hij krijgt te zien hoe alles echt in elkaar zit, met de blauwe pil zou hij gewoon weer onderdeel van The Matrix zijn geworden. Op smerige discussiefora waar het racisme welig tiert hebben bezoekers het nu regelmatig over hun ‘red pill-moment’, eigenlijk het moment waarop ze zichzelf tot extreem-rechts bekeerden. Want volgens deze gekkies zien alleen zij de wereld zoals die eigenlijk is, en leeft de rest van de mensheid in een onwetende waan. De Volkskrant had er laatst een uitgebreid maar angstaanjagend artikel over. Grappig detail: de Wachowskis hebben in een interview gezegd dat zij zelf allebei de blauwe pil hadden gekozen.

Waarom ziet alles er zo groen en blauw uit??

Dat is met opzet gedaan; alle scenes die zich in The Matrix afspelen hebben een groene tint. Het idee is dat we ernaar kijken door een computermonitor. Daarnaast is de kleur blauw zoveel mogelijk weggewerkt waardoor het er allemaal nog kunstmatiger uitziet. De scenes die zich in de echte wereld afspelen hebben allemaal een kille blauwe tint. Enige uitzondering: de vechtscène tussen Morpheus en Neo heeft een gele tint, want die vindt in geen van deze beide werelden plaats.

Carrie-Anne Moss verrekte van de pijn tijdens de opnames

Met zoveel vechtscènes kun je er donderop tegen zeggen dat er een keer iemand door zijn of haar enkel gaat, en jawel hoor: het overkwam Carrie-Anne Moss, die echter besloot om niets te zeggen. Zij was namelijk bang dat ze haar anders naar huis zouden sturen en een andere actrice zouden laten invliegen om Trinity te spelen!

Neo vraagt zich suf

Is het je ook wel eens opgevallen dat Neo continu vragen stelt? Enkele Matrix-fans met teveel vrije tijd hebben uitgezocht hoeveel het er wel niet zijn: in de eerste drie kwartier van de film heeft Keanu 80 tekstregels, waarvan er 44 uit vragen bestaan. Eentje per minuut dus. Vermoedelijk is dat gedaan omdat de studiobazen vroegen vooral veel uitleg in de film te stoppen, omdat ze bang waren dat mensen er anders helemaal niks van zouden begrijpen.

Een hoop decors komen uit Dark City

The Matrix werd uit budgetoverwegingen opgenomen in Sydney. Productiekosten Down Under bedroegen maar 60 miljoen dollar, terwijl dez film in Amerika 180 miljoen zou hebben gekost. En dan zou Warner nee gezegd hebben. Eenmaal in Australië kwam het goed uit dat de decors van de science fiction film Dark City uit 1998 nog in de studio’s stonden. Een hoop van de daken en gebouwen die je in The Matrix ziet zijn decors uit Dark City, een film die toevallig genoeg ook vertelt over een mensheid die in een waanwereld leeft. Boze tongen beweerden hierna dat The Matrix niet alleen de decors maar ook het verhaal van Dark City had afgekeken, maar dat is niet het geval; het scenario was al geschreven lang voordat Dark City uitkwam.