Frollo uit The Hunchback Of The Notre Dame: wat een griezel!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Frollo uit The Hunchback Of The Notre Dame: wat een griezel!

Iek! De engste Disney-films!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Zeg je Disney, dan denk je aan kinderfilms! In de meeste gevallen klopt dat ook, maar soms schieten ze ook dáár een beetje het doel voorbij. Dit zijn de engste kinderfilms van Disney! Brrrrr!

Met de gewelddadige comedy Stuber, met Dave Bautista en Kumail Nanjiani, draait er momenteel een Disney-film voor 16 jaar en ouder in de bioscoop! We doken even in de geschiedenis van Walt en Co. en ontdekten nog een paar (onbedoeld) enge films.

Fantasia

Fantasia (1940) was een klassieke muziekfilm, waarin Disney beroemde stukken voorzag van fantasierijke beelden. Sommige waren enorm kleurrijk, terwijl anderen… vrij eng waren! In het laatste gedeelte tovert een duivel verschillende jankende geesten uit de hel tevoorschijn, die ‘ s nachts een feestje bouwen! Jottem!

Zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, duiken de spookjes en de duivel weer weg. Beetje creepy en doet ons denken aan het spookhuis van de Efteling! De film was eigenlijk bedoeld voor volwassenen én kinderen, maar blijkbaar had men bedacht dat de filmpjes die interessant waren voor ouderen, de jongeren een rolberoerte zouden geven.

The Hunchback Of The Notre-Dame

Claude Frollo is een hoge Christelijke ambtenaar die… zigeuners doodmaakt in deze kinderfilm(?). Ondanks zijn celibaat ziet hij de mooie Esmeralda wel zitten, en dreigt hij haar in de fik te steken als ze niet met hem trouwt. Dat is nogal heavy, ook al is de Disney-film gebaseerd op het beroemde boek van Victor Hugo. Hier vind je nog meer verschrikkelijke Disney-schurken

Dit weigert Esmeralda, en voor deze burn moet ze… zelf branden. Gelukkig redt Quasimodo haar uiteindelijk. En Frollo? Die pleuren ze gewoon van de Notre Dame af, het vuur in! Op zich verdient hij dat ook wel, maar de vraag is: verdienden wij dit ook te zien?

Achter de schermen werd er veel gediscussieerd over de rol van de kerk in deze duistere Disney-film: een onderwerp dat het kindvriendelijke bedrijf meestal links laat liggen. Net zoals deze onderwerpen!

The Black Cauldron

Het beruchte The Black Cauldron/Taran En De Toverketel... Aanvankelijk hadden er in deze scène verschillende 3D-effecten moeten zitten, maar dat ging vanwege de torenhoge kosten niet door… Naast een nachtmerrie voor kinderen was The Black Cauldron voornamelijk een verschrikking voor de boekhouders van Disney: de film was enorm duur, en leverde bijzonder weinig op!

De tekenaars van Disney gingen flink los op alle monsterscènes, maar uiteindelijk waren er een paar zó gruwelijk dat ze uit de film geknipt werden. Een zombie die een soldaat doodsteekt; een man die smelt als hij met giftige mist in aanraking komt… noem maar op! En dan springt die lieve teddybeer óók nog in een vleesetende toverketel, WTF!

The Watcher In The Woods

Een familie verhuist naar een verlaten landhuis, maar het landgoed er omheen is niet helemaal pluis! The Watcher In The Woods was bedoeld voor oudere Disney-fans en is een klassiek spookverhaal.

Dit is één van de weinige Disney-films die als een écht spookverhaal voor jongeren bedoeld zijn. Helaas blijven sommige special-effects tegenwoordig niet echt meer overeind.

Something Wicked This Way Comes

Deze film, waarin een duivelse kermis een klein stadje aandoet, is geschreven door scifi/horrorauteur Ray Bradbury (van o.a. Fahrenheit 451). Een rondreizende kermisartiest probeert de zielen van bezoekers te stelen, en alleen positieve emoties kunnen hem verslaan.

De film was niet echt slecht, maar werd toch een behoorlijke flop. Nadat het testpubliek de film te eng vond, werd een groot gedeelte van Something Wicked opnieuw geschoten, en werd de hele soundtrack geschrapt(!). Omdat de film een half jaar werd uitgesteld, werd de situatie er ook niet beter op… Toch is ‘ie nog steeds vrij creepy!

Welke Disney-films of -fragmenten vonden jullie niet te doen?

Lees verder