De 10 gemeenste Disney-schurken aller tijden

Veronica Superguide logo
De 10 gemeenste Disney-schurken aller tijden
Disney/Pixar

De 10 gemeenste Disney-schurken aller tijden

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Birgit Roobol

Soms zijn de Disney-schurken leuker dan de Disney-helden, en ze hebben sowieso de beste musicalnummers! Hier zijn de 10 beste Disney-schurken die we met plezier haten.

10. Chef Skinner

Ratatouille

Probeerde chef op pootjes Remi te vermoorden. En dat doe je niet. Ook al vind je een rat eng, deze KAN KOKEN. Dat moet je koesteren. Skinner is tevens een klein, onredelijk mannetje. Hij runt zijn keuken alsof het een strafkamp is en stroomde enkel door als chef omdat de legendarische Gusteau doodging.

9. Jafar

Aladdin

Als Grand Vizier (adviseur) van de Sultan bezit hij enorm veel macht. Dat vindt Jafar stiekem wel een fijn gevoel. Bezit verschillende duistere krachten en kan mensen hypnotiseren met een magische staf (met een slangenhoofd erop, best cool). Laten we echter niet vergeten dat Jafar een hoop enge dingen deed, zoals twee moordpogingen op Aladdin beramen en zijn magie gebruiken zodat Jasmine voor hem viel. Gatverdamme! Dan kijken we liever naar ‘onze’ mooiboy Marwan Kenzari, die Jafar speelt in de live-action-Aladdin.

8. Ernesto de la Cruz

Coco

Smerige opportunist die Miguel deed geloven dat hij al die prachtige levensliedjes zelf had geschreven. Zoals je weet is niets minder waar. De neppe volksheld Ernesto vergiftigde zijn maatje Hector, degene die wél talent had. Uiteindelijk zag de (doden)wereld gelukkig wat voor een bedrieger hij diep van binnen was. Is niet Un Poco maar helemaal Loco!

7. Prince Hans

Frozen

Egocentrische, duivelse Hansworst (ha!) die toch nooit koning gaat worden. Is supergevaarlijk omdat hij reteslim is en precies weet hoe hij mensen moet manipuleren. Wilde Anna EN Elsa vermoorden en dat zegt genoeg over deze engerd met een hart van steen.

6. Gaston

Beauty and the Beast

De arrogantste gast die Disney ooit in een film stopte. Geeft erg creepy Weinstein-vibes af en behandelt Belle als niets meer dan een object van zijn obsessie. Het gerucht gaat dat in één van de eerdere versies van Beauty and the Beast, Gaston overweegt om zelfmoord te plegen, wanneer hij zich realiseert dat hij Belle toch nooit zal krijgen. Niemand kan je zo haten als Gaston!

5. Captain Hook

Peter Pan

Kapitein Haak is in heel veel films vertolkt. Maar in de Disney film Peter Pan is hij toch wel onze favoriet. De eenarmige piraat leefde om wraak te nemen op Peter Pan omdat hij destijds zijn arm had gevoerd aan de krokodil. Hij was knettergek én gevaarlijk, kwam heel dichtbij het vermoorden van Peter Pan en zijn vriendjes, en had ook nog het allerleukste hulpje ooit: Smee.

4. Scar

The Lion King

Iedereen heeft wel zo’n gekke oom in zijn familie zitten. Die van Simba bleek – helaas voor hem – nogal moordlustig. Ook liegt hij constant om zo Simba voor zijn karretje te spannen. Jeremy Irons gaf hem in The Lion King een heerlijke sarcastische ondertoon. Ging helemáál te ver toen hij zijn eigen broer Mufasa de dood in joeg. Scar is vooral koning der smeerlappen.

En wat hem nog gemener maakt: zijn eigen Disney-song! Die van het origineel dan, in de realistische versie stelt het lied maar weinig voor...

3. Ursula

The Little Mermaid

Comedy en pure evil is de állerleukste combinatie. Ursula de zeeheks is groots, en dan niet alleen qua omvang, maar ook als persoonlijkheid. Ze is grappig, wederom briljant én niet te stoppen. Wie heeft er nou een grot vól met wegkwijnende zielen? Ze nam Ariël haar stem af en genoot van ieder moment. Déze vrouw verdient absoluut een eigen film.

2. Maleficent

Sleeping Beauty

Dat moment waarop Maleficent in de originele Sleeping Beauty transformeert in een vuurspuwende draak? Een van de beste villain-momenten ooit in een Disney-film. Het groene hellevuur spuwt en spat van het scherm. Philip maakt bijna geen schijn van kans. Bijna.

De live-action-film met Angelina Jolie gaf het personage véél meer lagen en uiteindelijk is ze helemaal niet meer zo evil en gestoord als ze ooit was. Haar krachten blijven onmeetbaar; daar komt geen enkele Disney-baddie bij in de buurt!

1. Cruella De Vil

101 Dalmations

De Mistress of Mayhem, zoals fans haar liefkozend noemen. Dit mens is een absoluut monster. Wanneer je een busje vol met schattige puppy’s van de weg wil stoten, heb je een probleem. Deze narcistische, in-en-in slechte vrouw denkt alleen maar aan zichzelf en haar bontjas. Hoe dat zo gekomen is zien we in de geweldige live-action film die onlangs over deze Disney-schurk is gemaakt: Cruella. En guess what... blijkt ze tóch niet zo in en in slecht te zijn.

Toch… houden we van Cruella. Ze is gewoon enorm iconisch. Dat nummer, die stijl, haar persoonlijkheid. Het is ergens ook prachtig om te zien. Toch blijft een vrouw die puppy’s wil villen voor de grootste bontjas ter wereld rijp voor de Disney-hel.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder