Hoe dan!? Deze filmdubbelgangers gingen over bijna precies hetzelfde!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Hoe dan!? Deze filmdubbelgangers gingen over bijna precies hetzelfde!

Hoe dan!? Deze filmdubbelgangers gingen over bijna precies hetzelfde!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Opeens zijn ze daar! Twee (of meer!) films die precies op elkaar lijken. Wat is ook alweer het verschil tussen Armageddon en Deep Impact? Check een paar opmerkelijke filmdubbelgangers!

Hoe het kan dat er vrij regelmatig twee keer (bijna) dezelfde film verschijnt? Daar doen meerdere verhalen de ronde over. Filmstudio’s zouden via-via horen wat de ‘volgende grote hit’ van de concurrentie wordt, en daar op inspelen. Scripts van schrijvers worden afgewezen, maar stiekem gebruikt om er niet voor te hoeven betalen.

En… soms is het gewoon stom toeval! Ook spelen hypes een grote rol: om snel te cashen wordt er snel een goedkoop misbaksel uitgepoept!

Dante’s Peak/Volcano

Deze twee rampenfilms verschenen twee maanden na elkaar, in 1997. Beide films gaan over een gigantische vulkaanuitbarsting aan de westkust van de Verenigde Staten. In Dante’s Peak probeert Pierce Brosnan de boel te redden, in Volcano is het Tommy Lee Jones.

Zoek de verschillen!

Volcano had behoorlijk wat last van het feit dat de film twee maanden na het (iets) betere Dante’s Peak verscheen… Beide films werden geen megahit, hoewel Pierce Brosnan nog aardig wat mensen naar de bios wist te lokken.

Armageddon/Deep Impact

In Deep Impact razen twee asteroïden op de aarde af, en proberen astronauten deze op te blazen. In Armageddon is het verhaal grofweg hetzelfde, maar dan met een soundtrack van Aerosmith!

De films verschenen allebei in de zomer van 1998 én werden allebei een succes! Vrij uniek in de geschiedenis van de ‘filmdubbelgangers’. Armageddon leverde trouwens meer op dan Deep Impact, maar de tweede had een beduidend lager budget.

Hoewel de meningen over de films verdeeld zijn, leverde Armageddon wel het beste audiocommentaar óóit op! Toen Ben Affleck aan regisseur Michael Bay vroeg waarom ze van boorwerkers astronauten gingen maken, in plaats van andersom, antwoordde Bay met: ‘Houd je bek!’ 

Nightmare On Elm Street/Dreamscape

In 1984 verscheen een film over een moordenaar, die zijn slachtoffers koud maakte (met een gevaarlijke handschoen) door in te breken in zijn/haar dromen. We hebben het natuurlijk over… ehm... Dreamscape?

Een paar maanden later verscheen een véél minder bekend figuur: ene Freddy Krueger, in Nightmare On Elm Street.

Wes Craven had erg veel moeite om Elm Street aan de man te brengen, omdat Dreamscape in dezelfde periode gemaakt werd. Uiteindelijk hapte het kleine New Line Cinema toe, en betekende Freddy Krueger de doorbraak voor deze studio.

The Forbidden Dance/Lambada

Het belang van de Lambada was eind jaren 80, begin jaren 90 niet te overschatten. Deze ‘verboden dans’ kreeg niet één, maar twéé films. The Forbidden Dance en Lambada verschenen op dezelfde dag(!) in 1990, en... flopten allebei behoorlijk hard. 

De lowbudget dansfilms waren allebei gebaseerd op de gelijknamige gigahit van Kaoma. Grappig genoeg had alleen The Forbidden Dance de rechten om dit nummer ook te laten horen in de film. 

Het zou verboden moeten worden. En dan zeuren mensen tegenwoordig over de Emoji Movie!

Olympus Has Fallen/White House Down

In White House Down en Olympus Has Fallen (2013), proberen geheimagenten de president van de VS te redden na een aanval op het witte huis. Olympus Has Fallen is de betere versie én verscheen vóór White House Down, dat helaas nogal flopte, ondanks Channing Tatum!

Olympus Has Fallen kreeg een vervolg in 2016 (London Has Fallen) en in augustus zelfs een derde deel: Angel Has Fallen!

Dubbelgangers

Soms vinden de makers zo’n risico ook te groot… De rampenfilm The Towering Inferno bestaat eigenlijk uit twéé films. Zowel Fox als Warner Brothers wilden een film maken over een fikkende wolkenkrabber, maar beseften dat twee projecten elkaar te veel in de weg zouden zitten. Uiteindelijk besloten ze de kosten en opbrengsten van één film te delen. Slim, want The Towering Inferno werd een grote hit!

Het zijn maar een paar voorbeelden van beruchte filmdubbelgangers. Welke zijn jou opgevallen? Laat het weten op Facebook; vinden we leuk!

Lees verder