Fan van Vanity Fair? Deze kostuumdrama's moet je zéker eens checken

Fan van Vanity Fair? Deze kostuumdrama's moet je zéker eens checken

Ben je helemaal verslingerd aan Vanity Fair op NPO2? Dan loont het de moeite om deze titels eens te bekijken!

We hebben het niet over dit soort kostuumdrama's, maar meeslepend drama en romantiek!

De Troon

2010

Met De Troon kreeg ons land in 2010 een eigen kostuumdrama, over de koningen Willem I, II en III. Met Nederlandse en Vlaamse acteurs als Yorick van Wageningen, Dragan Bakema, Nasrdin Dchar, Hugo Metsers en Guy Clemens is de serie zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Hoewel De Troon de geschiedenis hier en daar een béétje opleukte en dramatischer maakte, biedt de serie een aardig kijkje in het ontstaan van ons koningshuis, en alle ellende die erbij hoorde.

Outlander

2014

Outlander, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Diana Gabaldon, verenigt verschillende genres, waaronder actie (vechten én… de sensuele variant) en sciencefiction. Het grootste bestanddeel is echter historisch drama.

De eerste drie seizoenen van de spannende serie staan momenteel op Netflix. Het vierde seizoen is sinds kort te zien via Ziggo.

The Crown

2016

Als je dan tóch een serie maakt over de aristocratie, dan je net zo goed meteen het Britse koningshuis pakken: de beroemdste royals ter wereld! In The Crown probeert Elizabeth (Claire Foy) het koningshuis overeind te houden, te moderniseren, én Groot-Brittannië door de schokken van het instortende Britse Rijk te loodsen. Dat haar familie voor de grote meerderheid bestaat uit stoethaspels helpt daarbij niet echt...

The Crown was - min of meer - een follow-up op de succesvolle bioscoopfilm The Queen, met Helen Mirren als Elizabeth. The Crown is te volgen via Netflix: in 2019 verschijnt daar het derde seizoen. De jonge Elizabeth, Claire Foy, is ingeruild voor een meer volwassen queen: Olivia Colman.

Pride And Prejudice

2005

De rijke familie Bennett probeert uit alle macht alle dochters uit te huwelijken… Aangezien ze geen mannelijke nakomeling hebben, gaat het hele fortuin naar hun verachtelijke neef Collins, als Mr. Bennett overlijdt.

Elizabeth (Keira Knightley) raakt geïntrigeerd door de knappe en rijke Mr. Darcy (Matthew Macfadyen). Haar kennissen noemen hem echter een vuile smiecht, en roddelen over deze adellijke asbak. Langzaam ontdekt ze dat de zaken toch wat ingewikkelder liggen…

Als je de film al goed vond, dan zul je zéker smullen van de seriebewerking uit 1995, met Colin Firth.

Downton Abbey

2010

Mo’ money, mo’ problems: Downton Abbey toont de neerwaartse spiraal waar de Britse aristocratie in terechtkomt als het gewone volk ineens praatjes begint te krijgen. Kunnen de Crawleys zich aanpassen aan de moderne tijd?

De schrijnende avonturen van de inwoners van Downton Abbey werden bizar succesvol. De afleveringen werden vaak door meer dan tien miljoen mensen bekeken, waardoor het het populairste Britse kostuumdrama ooit werd; nog succesvoller dan het fenomenale Brideshead Revisited.

In de herfst van 2019 verschijnt er ook nog een film, mét een groot deel van de originele cast!