Hysterische helden: de 8 mafste superheldenfilms aller tijden

Door Redactie
Hysterische helden: de 8 mafste superheldenfilms aller tijden

Bij superheldenfilms denk je aan gelikte blockbusters vol actie en avontuur. Maar er zijn genoeg buitenbeentjes te vinden in dit genre. Wij zetten de mafste voor je op een rijtje!

Condorman (1981)

Na het succes van Superman: The Movie uit 1978 probeerde Disney ook een graantje mee te pikken van de superheldenhype. Aangezien Disney nog niet de rechten had van de Marvel-personages, moesten de jonge bioscoopbezoekers het doen met… Condorman! Deze vliegende superheld is het alias van Woody Wilkins, een striptekenaar die weinig meemaakt. Maar wanneer hij belandt in de gevaarlijke wereld van internationale spionage, besluit hij de identiteit aan te nemen van zijn stripcreatie!

Disney had hoge verwachtingen van deze vroege superheldenfilm en een vervolg was al in de maak. Maar toen Condorman geen hoogvlieger bleek aan de bioscoopkassa’s, werd hier snel de stekker uitgetrokken!

The Toxic Avenger (1984)

Als je dacht dat Kick-Ass de grofste en gewelddadigste superheldenfilm aller tijden was, dan heb je overduidelijk nog nooit The Toxic Avenger gezien! In deze videotheekklassieker valt de nerd Melvin in een vat met chemisch afval. Hij verandert hierdoor in een monster met bovenmenselijke krachten. Melvin besluit zijn krachten in te zetten om de misdaad in zijn woonplaats Tromaville te bestrijden.

The Toxic Avenger is een lekker foute superheldenparodie vol platte seks en extreem geweld. Opvallend genoeg verscheen er in de jaren 90 een tekenfilmserie gebaseerd op de avonturen van Toxie, genaamd The Toxic Crusaders. You know, for kids!

Howard the Duck (1986)

De regisseur van Star Wars die een film produceert die zich afspeelt in het Marvel-universum? Hoe vet wil je het hebben? Helaas was de film Howard the Duck, een actiekomedie over een buitenaardse eend die moet voorkomen dat de aarde wordt overgenomen door aliens. Wait... whut?

Met zo’n bezopen idee is het geen verrassing dat Howard the Duck flopte aan de bioscoopkassa. Daarnaast ontving deze misser Razzies voor onder meer slechtste film, slechtste scenario en slechtste speciale effecten. Toch hadden we nog niet het laatste gezien van Howard the Duck: de sigaarrokende eend had ook een gastrolletje in Guardians of the Galaxy.

Captain America (1990)

Ruim 20 jaar voordat hij zijn debuut maakte in het MCU in Captain America: The First Avenger, was de patriottische superheld te zien in deze B-film. Hierin neemt Cap het op tegen zijn aartsvijand de Red Skull. Marvel wilde deze film aanvankelijk in de bioscoop uitbrengen, maar na het zien van het belabberde eindresultaat belandde Captain America direct in de videotheekschappen.

Maar goed ook, want als de titelheld zich eindelijk in zijn superheldenoutfit laat zien, blijkt hij een kostuum te hebben met rubberen oren! Oh ja, en hij doet tot twee keer toe alsof hij moet kotsen om zijn tegenstanders te misleiden. Wat een held!

The Fantastic Four (1994)

De fans zitten nog steeds te wachten op een goede Fantastic Four-film. Maar van alle pogingen om de Marvel-klassieker te verfilmen, is dit met afstand de onnozelste. Constantin Film had de rechten van de Fantastic Four, maar de Duitse studio moest dan wel binnen tien jaar wel een film maken over het Marvel-kwartet om deze rechten te behouden. Om die reden werd vlak voor het verstrijken van de deadline voor één miljoen dollar deze drol in elkaar gedraaid. Het wonderlijke verhaal achter deze productie wordt uit de doeken gedaan in de documentaire ‘Doomed! The Untold Story of Roger Corman's The Fantastic Four’.

Mystery Men (1999)

In deze prettig gestoorde parodie richten een paar losers een superheldenteam op: de Mystery Men. Dit team bestaat uit onder meer Mr. Furious, die als gave heeft dat hij heel boos kan worden, en The Shoveler, een superheld die heel handig is met een schep.

Mystery Men zit vol komische acteurs die 20 jaar geleden op het toppunt van hun populariteit waren, waaronder Ben Stiller (There’s Something About Mary), William H. Macy (Fargo) en Hank Azaria (The Simpsons). Toch bleef het publiek massaal weg. Van de 68 miljoen dollar die het kostte om de film te maken, werd nog niet de helft terugverdiend.

Super (2010)

Een gescheiden kok (Rainn Wilson uit The Office) besluit na een goddelijk visioen de misdaad te lijf te gaan als de Crimson Bolt. Hij krijgt daarbij hulp van zijn sidekick Boltie (Ellen Page). Samen besluiten ze zijn ex-vrouw te redden uit handen van een sadistische drugsdealer (Kevin Bacon).

Door de combinatie van maffe superhelden, gewelddadige meisjes als sidekicks en bloederige gevechten, doet Super meer dan eens denken aan Kick-Ass. Daarbij had Super ook nog eens de pech dat beide films in hetzelfde jaar uitkwamen. Toch bleef deze geweldige superheldenkomedie niet helemaal onopgemerkt: vier jaar later mocht regisseur James Gunn de blockbuster Guardians of the Galaxy maken!

The Guardians (2017)

‘Wat ze in Hollywood kunnen, kunnen wij ook’, moeten ze in Rusland gedacht hebben na het zien van The Avengers. Het resultaat is The Guardians, over vier superhelden die Rusland (en de wereld) beschermen tegen de superschurk die hen heeft gecreëerd!

Om het succes van de Marvel-hits te herhalen, werden kosten noch moeite gespaard. Het verhaal heeft weinig om het lijf, maar dat neemt niet weg dat dit een cultklassieker in de dop is. Niet in de laatste plaats vanwege Ursus, een tot de tanden toe bewapende superheld die in een beer kan veranderen!