The Haunting of Bly Manor

Veronica Superguide logo
The Haunting of Bly Manor

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

The Haunting of Bly Manor is de langverwachte opvolger van The Haunting of Hill House. Het vervolg op de geweldige horrorserie is minder eng, maar het verhaal over tragische geestverschijningen blijft nog lang door je hoofd spoken! Hoe zit het nu precies met dat dubbelzinnige einde?

The Haunting of Bly Manor legt het spookverhaal een stuk duidelijker uit dan The Haunting of Hill House, waarin de kijker zélf veel conclusies moest trekken. Aan het einde weet je aardig hoe de vork in de behekste steel zit!

Tegelijkertijd gebeurt er enorm veel in de serie, dus bestaat de kans dat je niet alles helemaal hebt opgepikt. En hoe zit het met dat mysterieuze einde?

Hoe zit het met Hannah Grose?

De vijfde aflevering van Bly Manor is in eerste instantie nogal verwarrend. Huishoudster Hannah flitst heen en weer tussen het heden, het verleden én de toekomst. Hannah is hierdoor enorm in de war en... de kijker eerlijk gezegd ook!

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

Later zien we dat de tijd voor geesten anders verloopt dan voor mensen: het verleden, heden en toekomst gebeuren voor hen allemaal tegelijk. Yep, de arme Hannah is een geest zonder dat ze het zelf doorheeft! Haar onverwachte dood (Peter Quint, in het lichaam van Miles, duwt haar in een put) is zó schokkend dat ze helemaal niet beseft dat ze niet meer leeft. Hierdoor (en door de aanwezigheid van de Vrouw in het Meer) kunnen de mensen rond Bly Manor haar nog steeds zien. We zien Hannah nooit echt eten in de serie (hoewel ze wel een beetje thee en wijn drinkt) eerst dachten we dat dat kwam vanwege Dani’s abominabele kookkunsten, maar… ze eet niet omdat ze een geest is.

Omdat ze een spook is gedraagt ze zich soms nogal afwezig: haar herinneringen vervagen, en soms zit ze met haar hoofd in een totaal andere tijd. Zodra de Vrouw in het Meer in de geest van Dani gaat wonen, krijgen alle geesten rond het landhuis eeuwige rust, waaronder Hannah.

En die twee andere spoken?

In de eerste afleveringen van Bly Manor wordt Dani achtervolgd door een vreemde geest met een lichtgevende bril. Dani dekt alle spiegels af omdat ze telkens verrast wordt. Na verloop van tijd ontdekken we dat het Edmund is: Dani’s verloofde die een ongeluk krijgt vlák nadat ze hem vertelde dat ze niet meer wil trouwen. Edmund wordt ook buiten Bly Manor gespot en is geen echte geest: het is het schuldgevoel van Dani dat haar achtervolgt. Als Dani haar lesbische gevoelens voor Jamie accepteert, kan ze haar trauma eindelijk onder ogen komen en verdwijnt Edmund weer.

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

Hetzelfde geldt voor de boze dubbelganger van Henry Wingrave, die hem constant toebijt wat voor loser hij is. Wingate had een affaire met de vrouw van zijn broer en is hoogstwaarschijnlijk zelfs de vader van Flora! Hij kreeg een enorme ruzie met zijn broer, die daarna zijn huwelijk probeerde te redden met een reis naar India. Ergens ging er iets helemaal mis en Dominic en Charlotte overlijden op deze reis. Henry’s boze dubbelganger is zijn zelfhaat die hem constant aan zijn enorme fouten herinnert. Uiteindelijk overwint hij zijn schuldgevoel en keert hij terug naar Bly Manor, om zijn neefje Miles en nichtje Flora alsnog op te voeden.

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

The Lady of the Lake?

De vrouw in het meer is de slechterik in Bly Manor (hoewel ze zelf ook nogal tragisch is). Het is de geest van Viola Willoughby: de rijke erfgename van Bly Manor, die op vrij jonge leeftijd een dodelijke ziekte oploopt (waarschijnlijk tuberculose). Ze zingt het lang uit, puur op wilskracht en op bitterheid, totdat ze met een kussen gesmoord wordt door haar zus Perdita. Perdita maakt zichzelf wijs dat ze de moord ‘uit genade’ pleegt, maar door de jaren heen kreeg ze ook een hekel aan haar zieke, veeleisende zus.

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

Perdita en Viola’s man gaan samen verder en vervullen Viola’s laatste wens. Ze stoppen haar mooiste dure spullen in een hutkoffer en bewaren deze voor haar dochtertje. Haar bitterheid en koppigheid zorgen ervoor dat ze als geest in de koffer woont, wachtend op de dag dat ze haar prachtige dochter opnieuw kan zien.

De weduwnaar van Viola heeft op zakelijk gebied nogal pech, waardoor hij en Perdita grote geldproblemen krijgen. Uiteindelijk opent Perdita de kist met dure spullen… Als de geest van Viola merkt dat haar verraderlijke zus de schat voor haar dochter wil stelen, wurgt ze Perdita uit razernij.

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

Haar man en dochter verhuizen uit Bly Manor en dumpen de vervloekte kist in het meer. Door de jaren heen vergeet de geest bijna alles, behalve dat ze haar dochter opnieuw wil zien. Regelmatig loopt ze door het landhuis naar de slaapkamer van haar dochter: iedereen die haar onderweg tegenkomt kan het niet navertellen. Hun geesten blijven hangen in het landhuis, vastgehouden door de bitterheid van de Lady of the Lake.

Dit overkomt ook Peter Quint, maar hij bedenkt een slim plan. Hij ontdekt dat geesten levende mensen kunnen binnendringen, en hun lichaam kunnen overnemen. De ziel van de levenden worden op zo’n moment in hun herinneringen gestopt, die ze herbeleven. Quint is van plan om Miles en Flora permanent te domineren, samen met zijn vriendin Rebecca (die hij eerst zelf vermoordde, door haar te laten verdrinken als hij haar bezeten heeft).

Waarom de andere inwoners van het huis níet gepakt worden door de geest is onduidelijk. Misschien sliepen die ergens anders? Of hadden de slachtoffers een stukje van Viola's schat gestolen, zoals Peter?

En Dani en Jamie?

Dani ‘verslaat’ de Dame in het Meer door haar binnen te laten in haar hoofd. De vloek over Bly Manor wordt hierdoor opgeheven, maar Viola krijgt hiermee een permanent hoekje in het hoofd van Dani. Dani heeft meteen door dat ze hierdoor ‘terminaal’ is: het is een kwestie van tijd voor de duisternis haar helemaal overneemt. Deze situatie kan symbool staan voor een terminale ziekte, of een gevaarlijke psychische aandoening, en is daarmee misschien wel de échte menselijke horror in The Haunting of Bly Manor.

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

Dani beleeft een paar fantastische jaren met Jamie, totdat ze de Vrouw uit het Meer overal begint te zien, en wakker wordt met haar hand rond Jamie’s nek. Jamie keert terug naar Bly Manor en verdrinkt zichzelf in het meer en wordt de nieuwe Dame in het Meer. Wel een lieve, want sindsdien is er nooit meer iemand verdwenen op het landgoed. Flora, Miles en Henry kunnen zich de gebeurtenissen in Bly Manor niet goed meer herinneren. Logisch, want Henry was er nooit en de kinderen waren de hele tijd weggestopt in hun eigen herinneringen!

Het einde van The Haunting of Bly Manor uitgelegd

Jamie vertelt het hele verhaal op de bruiloft van Flora: tragisch genoeg weet ze niet dat Dani zichzelf heeft opgeofferd om haar te redden. Op de avond voor de bruiloft laat Jamie het bad vollopen en zet ze de deur op een kier: hopend dat ze Dani weer terug zal zien. Het lijkt tevergeefs, maar in het laatste shot van de serie zien we tóch een mysterieuze hand op haar schouder. Hoewel: aan de trouwring te zien is het de hand van Dani!

The Haunting of Bly Manor theorie

Omdat we net negen afleveringen met bovennatuurlijke fenomenen gezien hebben is het verleidelijk om te denken dat de geest van Dani nog rond Jamie hangt. Dit is één van de verklaringen, en showrunner Mike Flanagan onderschrijft deze theorie. “Ik denk dat Dani absoluut bij haar is. Zelfs als iemand weg is, een familielid, een goede vriend of een geliefde… als je diegene zoekt, en terugdenkt is hij of zij bij je. Of je het nu voelt of niet.”

Actrice Victoria Pedretti, die Dani vertolkt, denkt er nét iets anders over. “Het is een herinnering aan de mooie tijd die Jamie en Dani hadden. Mensen die een diepe indruk op je leven achterlaten draag je altijd bij je.”

Het einde van The Haunting of Bly Manor is dus nogal melancholisch: alle spoken ten spijt, is het verhaal bovenal erg menselijk.

Lees verder