Twee voor de prijs van één! De beste films over dubbelgangers!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Twee voor de prijs van één! De beste films over dubbelgangers!

Dubbel zien: de beste films over dubbelgangers

|
|

Laatste update:

Twee voor de prijs van één! In deze films stelen dubbelgangers de spotlights.

Op dit moment gooit de actiefilm Gemini Man… niet zulke hoge ogen in de bioscoop. Een oude Will Smith die het opneemt tegen een jonge versie van zichzelf is blijkbaar niet waar de mensen voor warmlopen.

Gelukkig zijn er zát films waarin dubbelgangers een grote rol spelen! Bekijk deze voorbeelden maar eens.

Invasion Of The Body Snatchers

In Invasion Of The Body Snatchers zijn er een heleboel dubbelgangers te bewonderen! Buitenaardse planten landen op onze planeet en maken klonen van mensen, die hen in het dagelijks leven vervangen. De mensen die nog over zijn moeten niets laten merken, anders worden de ‘pod people’ argwanend! Met Jeff Goldblum er gratis bij.

Het paranoïde karakter van de film wordt toegeschreven aan verschillende oorzaken. De vrees voor het oprukkende communisme bijvoorbeeld, maar óók de heksenjacht van McCarthy op mogelijke communisten! De metafoor kan nogal vrij ingevuld worden, dus.

Invasion Of The Body Snatchers leverde ook een zéér goed gifje op, wat je kunt gebruiken als iemand op Facebook zegt dat hij/zij niet van Space Jam houdt, bijvoorbeeld.

The Prestige

Hugh Jackman en Christian Bale proberen elkaar continu af te troeven in de goochelthriller The Prestige. De rijke, technisch aangelegde Angier (Jackman) is obsessief bezig om de meest geweldige illusies te ontwikkelen. De eenvoudige Borden (Bale) doet nét zulke moeilijke trucs, maar dan zonder enkel budget. Om toch de beste te blijven bezoekt Angier de gevaarlijke wetenschapper Nikola Tesla (David Bowie) om hem te helpen met zijn trucs.

Uiteindelijk leidt deze strijd tot een ongelooflijk groot drama (voor heel, héél veel mensen!).

Black Swan

Natalie Portman en Mila Kunis spelen twee kanten van dezelfde munt in Black Swan. Nina (Portman) en Lily (Kunis) strijden om de rollen van de witte en zwarte zwaan in de balletvoorstelling Het Zwanenmeer. Nina is zó bezig met het neerzetten van de perfecte voorstelling dat de realiteit en fantasie voor haar door elkaar beginnen te lopen. Bestaat Lily wel echt? Of is het een duistere kant van haar eigen psyche?

The Great Dictator

In The Great Dictator zet Charlie Chaplin Adolf Hitler flink voor aap. De dictator Adenoid Hynkel (Chaplin) terroriseert de inwoners van een ghetto, omdat een joodse zakenman hem geen geld wil lenen om de inval van Osterlich te financieren.

De Joodse kapper (ook Chaplin) probeert tegenstand te bieden, maar wordt samen met zijn oude legerkameraad Schultz (Reginald Gardener) opgesloten. Als ze ontsnappen, in legerkleding, wordt Hynkel aangezien voor de kapper en neergeknuppeld. Het kappertje kan het moment gebruiken om de aanval op Osterlich af te blazen, met een inmiddels wereldberoemde speech.

Hoewel stemgeluid in films al lang werd gebruikt, deed Chaplin hier heel lang niet aan. Voor The Great Dictator maakte hij een speciale uitzondering. Naast indrukwekkend is The Great Dictator ook bijzonder grappig. Misschien een beetje té: toen Chaplin ontdekte hoe verschrikkelijk het nazi-regime écht was, had hij toch wat spijt van de toon van de film.

Vertigo

James Stewart, een oud-rechercheur met extreme hoogtevrees, wordt ingehuurd om een vrouw te schaduwen. Als ze van een kerktoren afspringt, waar hij haar niet durfde te volgen, raakt hij enorm depressief. Kort daarna ziet hij een vrouw die bijzonder veel op Madeleine lijkt, en wordt hij bijzonder nieuwsgierig. Het kan Madeleine toch niet zijn? Is het soms de geest van een andere, ongelukkig gestorven vrouw?

In eerste instantie waren de kritieken op Vertigo niet mals, omdat de film een belangrijk psychologisch element had, en zelfs bovennatuurlijke kenmerken leek te hebben. James Stewart weet niet precies wie de mensen om zich heen zijn, en vraagt zich af wat voor mens hij zélf nou eigenlijk moet voorstellen. Hoe ouder Vertigo wordt, des te hoger wordt deze film aangeslagen.

Dubbelgangers

Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen! Op Netflix staat sinds kort de comedyserie Living With Yourself, met twee Paul Rudds. Dat is iets lichtere kost dan in dit rijtje!

Lees verder