De 7 beste rollen van Natalie Portman (en haar 3 slechtste)

Veronica Superguide logo
De 7 beste rollen van Natalie Portman (en haar 3 slechtste)

De 7 beste rollen van Natalie Portman (en haar 3 slechtste)

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Natalie Portman is en van de meest veelzijdige actrices in Hollywood, met films in zo'n beetje elk genre! Hoog tijd om terug te kijken op de allerbeste rollen van deze fantastische actrice. En, vooruit: óók haar slechtste rollen.

Beste

1. Black Swan

Een vrije val richting totale gekte, zo is Black Swan nog het beste te omschrijven. ‘Swan Queen’ Natalie Portman, die de talentvolle ballerina Nina speelt, levert hier volgens ons haar beste rol tot nu toe. Het samenspel met Mila Kunis is fantastisch. Door haar belandt Nina steeds verder in de ‘dark side’ en Portman speelt het allemaal met verve. Hulde! En een meer dan terechte Oscar voor beste actrice!

2. Léon

Het grote debuut van de piepjonge Portman. In Léon was ze slechts 11 jaar oud! De rol – van een jong meisje dat getuige is van de moord op haar gezin – past haar indrukwekkend genoeg als gegoten. Ze klopt aan bij haar huurmoordenaar-buurman Léon die haar de fijne kneepjes van het moorden leert. Heftig, maar gespeeld als een pro!

3. V for Vendetta

Portmans personage Evey in het grauwe V for Vendetta laat zien dat ze ook prima overweg kan met een genadeloze actiefilm. Haar kaalgeschoren vrijheidsstrijder is hét grote hoogtepunt. Het is een genot om te zien hoe ze met behulp van V het fascistische Britse systeem van de toekomst overhoop gooit.

4. Jackie

Een fenomenaal portret van misschien wel de bekendste en meest stijlvolle First Lady óóit: Jackie Kennedy. De film volgt de loodzware periode na de dood op president John F. Kennedy. Portman schakelt moeiteloos van timide naar scherp en van gebroken naar totaal verslagen. Ook heeft ze Jackie’s maniertjes en aparte manier van praten helemaal onder de knie. Indrukwekkend.

5. Annihilation

Eén van de grootste mindfucks van 2018. In scifi-topper Annihilation (staat op Netflix!) is Portman de subtiel gespeelde bioloog Lena, die samen met een stel andere vrouwen een mysterieus en mogelijk dodelijk gebied betreedt om haar man te redden. Vooral die éne scène aan het einde (we gaan hem niet spoilen) speelt Portman geweldig. Een hypnotiserend, maar lekker vaag stukje cinema!

6. Garden State

Cultfilm van Scrubs-acteur Zach Braff uit 2004. Dit is op en top ‘quirky’ indie, zoals de Amerikanen het zo mooi noemen. Natalie’s Sam is een moeilijke rol: ze is een pathologische leugenaar met epilepsie. Ze valt voor de depressieve Andrew (Zach Braff), die net zijn moeder is verloren. Een liefdesverhaal zoals je dat waarschijnlijk nooit eerder zag. De film zit vol met iconische scènes, zoals die ene waarin Sam en Andrew een hamster begraven.

7. Closer

Een sexy schouwspel rond allerlei affaires en mensen die twijfelen over hun relaties. Misschien qua reviews niet het beste uit Portmans carrière, maar haar rol viel wel bij iedereen in de smaak. Ze speelt stripper Alice, een personage met enorm veel lagen. Aan de ene kant brutaal, maar ook zéér kwetsbaar. Ze springt er echt uit en dat zegt veel als de cast voor de rest bestaat uit grote Hollywoodnamen als Jude Law, Clive Owen én Julia Roberts.

Slechtste

3. de Thor-films

Laten we eerlijk zijn, Marvel-fans: door Thor Ragnarok werd Chris Hemsworths dondergod pas écht een toffe superheld. De eerdere films waren totaal geen hoogvliegers. Natalie Portman hielp er ook niet echt aan mee door haar rol van Jane. Een love interest van Thor die nooit echt zelf kon shinen. Geen wonder dat de makers haar weglieten vanaf Thor 3; ze wisten duidelijk niet waar ze mee bezig waren…

We zien Thor gelukkig volgende week weer terug in Avengers: Endgame. Wat gaat er in hemelsnaam gebeuren in die epische film? Wij namen een aantal theorieën door!

2. De Star Wars-prequels

Eigenlijk vielen alle personages (met misschien Ewan McGregors Obi-Wan als uitzondering) in de Star Wars-prequels een beetje tegen. Licht uitgedrukt. Toch kwam Natalie er érg slecht vanaf als Padmé. “Ook al zat ik in de best verdienende films van die tijd”, zo vertelde ze later in The New Yorker, “wilde hierna niemand meer met me werken”. Door Padmé dachten alle regisseurs dat ze een verschrikkelijke actrice was. Auw!

1. Your Highness

Your Highness is een absoluut dieptepunt van epische proporties. Volgens critici banaal, infantiel en tenenkrommend. Een soort Pineapple Express, maar dan in de middeleeuwen. Met James Franco! Tof! Nee, dus niet. Natalie’s rol in het geheel? Een soort slap aftreksel van Xena the Warrior Princess dat niets zinnigs meldt, houterig acteert en totaal geen persoonlijkheid heeft. *Kots*.

Lees verder