Disney Hercules

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Disney Hercules

Disney+: de 11 meest underrated Disney-films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Niet de pretparken, knuffels of lunchtrommels hebben Disney gemaakt, maar de topfilms die ze nog steeds jaarlijks uitbrengen. Helaas is niet elke film meteen de nieuwe Frozen. Sterker nog, deze 11 underrated Disney-films zijn bijna vergeten!

11. The Princess and the Frog

Redenen genoeg voor The Princess and the Frog om in de geschiedenisboeken van Disney te belanden. Zo heeft het de eerste zwarte Disney-prinses, Tiana, en was het de terugkeer naar handgetekende animatie nadat Pixar en Disney jarenlang louter 3D animatiefilms uitpompten. Helaas liet dit het publiek koud (als een kikker SNAP JE?!). Jammer want de prachtige animaties, catchy gospelmuziek en het verhaal zijn top.

10. The Great Mouse Detective

Het is Sherlock Holmes maar dan als een muis! Hey we hebben nooit gezegd dat Disney origineel is. The Great Mouse Detective moet het vooral van zijn uitwerking hebben want die is geweldig. De film is het ene moment hilarisch en het andere moment een duistere detectiveserie. Die wisselwerking zie je het beste in de heerlijke schurk Ratigan, die ook het beste muzieknummer van de film kaapt.

9. The Rescuers Down Under

The Rescuers was een ronduit saaie Disney-film, over 2 muizen die een gekidnapt meisje moeten redden uit een moeras. *Gaap* Toch gaf Disney het een vervolg met in essentie hetzelfde verhaal maar Australië als setting. Het verschil? De animatie in de film is nog steeds een van de beste die Disney ooit heeft geleverd! Het is zelfs een van de eerste animatiefilms die 3D effecten voor voertuigen en omgevingen gebruikt, en dat ziet er ook in 2019 nog goed uit.

8. A Bug’s Life

Het grootste probleem van A Bug’s Life is dat het Toy Story moest opvolgen. Pixar’s tweede film staat daarom bekend als een tegenvaller, want een stel mieren kan natuurlijk nooit opboksen tegen Woody en Buzz Lightyear. Maar kijk je daar even langs (en Kevin Spacey als de schurk Hopper, just sayin’), dan zie je een prima Pixar-film die losjes gebaseerd is op de klassieker Seven Samurai. Dus hem terugkijken is ook nog eens cultureel verantwoord.

7. The Emperor’s New Groove

Oorspronkelijk had Disney een Lion King-achtig epos in gedachte genaamd Empire of the Sun. Maar dat project was een geldkerkhof en na de zoveelste vertraging trok Disney de stekker eruit. Om toch nog wat geld terug te verdienen, smeedde de studio The Emperor’s New Groove eruit. Een simpele buddy-komedie over een verwende Inka-keizer die in een lama wordt veranderd en moet leren om niet een arrogante dwaas te zijn. Het zou niet moeten werken maar het werkt! Een van de grappigste Disney tekenfilms ooit die we nog regelmatig terugkijken.

6. Robin Hood

Het is Robin Hood maar dan als een vos! Hey we hebben nooit gezegd dat Disney origineel is. Opnieuw is de uitwerking de sleutel van deze Disney-film. Zowel de helden als de schurken zijn hilarisch en… serieus, is er een dokter die dit deuntje uit ons geheugen kan wissen. We fluiten het al 20 jaar op de redactie. HELP!

5. Oliver & Company

Het is Oliver Twist maar dan als een… ach, je snapt het nu wel. Oliver is een weeskatje die samen met de coole hond Dodger probeert te overleven in New York. Tijdens een mislukte diefstal komt Oliver in het bezit van het rijke meisje Jenny en leert hij dat niet alle mensen slecht zijn. Net als het boek een klassiek verhaal dat het Disney-sausje des te smakelijker maakt. Oh ja en het is een jaren ’80 film dus de soundtrack is AWESOME!

4. A Goofy Movie

Een soort-van vervolg op de tekenfilmserie Goof Troop, waarin Goofy zijn puberzoon Max meeneemt op kamperen. Max liegt echter tegen het meisje waar hij van houdt dat hij naar een popconcert gaat omdat zijn vader de artiest kent. De humor is net zo dom en onvoorspelbaar als Goofy zelf, maar daaronder schuilt een hartverwarmend verhaal over een vader en zoon die moeten leren om elkaar te vertrouwen.

3. Bolt

Hoe minder er over Disneys eerste 3D films wordt gezegd (Chicken Little.. Brrr!), hoe beter. Eén uitzondering: Bolt willen we adopteren zodat we hem voor eeuwig kunnen knuffelen. Dit schattige hondje speelt een superheld in een kinderserie, maar denkt daarbuiten dat hij hij ook superkrachten heeft. Als hij de filmploeg kwijtraakt, moeten een kat en een hamster hem leren hoe het is om een normale hond te zijn.

2. The Rocketeer

De enige underrated live-action Disneyfilm op de lijst! De film flopte omdat hij moest knokken tegen Terminator 2 in de bios en zó goed is geen enkele film. Maar alsnog is The Rocketeer een van de leukste onbekende superheldenfilms. In 1938 vindt stuntpiloot Cliff een raketaangedreven jetpack. Het blijkt een geheim wapen te zijn waarmee de nazi’s de VS en de rest van de wereld willen veroveren. Cliff gebruikt de jetpack echter om de nazi-invasie tegen te houden. Dit was Captain America voordat Captain America in de bios kwam!

1. Hercules

Hercules is een bekend Disney-figuur maar was qua opbrengst toch een teleurstelling voor Disney. Jammer want de supergestileerde wereld van het Oude Griekenland en de hysterische gospelsoundtrack zijn nog steeds ongeëvenaard. En we kunnen het natuurlijk niet over Hercules hebben zonder Hades te noemen: de grootste slijmbal die Disney ooit heeft getekend.

Disney belooft dat we vanaf 2020 bijna al hun speelfilms kunnen terugkijken via Disney+. Voor meer informatie, check ons overzicht van Netflix-concurrenten. Wist je trouwens dat er al live-action versies van Mulan en The Little Mermaid gepland staan?

Lees verder