Deze 9 dingen moet je weten voor je And Just Like That gaat kijken

Just like that
© Brunopress

And Just Like That, de langverwachte sequel op de iconische serie Sex and the City (1998-2004), is eindelijk ook in Nederland te zien. Deze 9 dingen moet je echt weten over de serie voordat je inlogt bij HBO Max, waar de serie te zien is. Spoilers ahead!

 

1. Sequels

Nadat de serie Sex and the City (SATC) na zes seizoenen tot z'n eind kwam, zijn er een aantal spin-offs en films uitgebracht. The Carrie Diaries (2013-2014) ging over de jonge jaren van het personage Carrie Bradshaw en de films Sex and the City (2008) en Sex and the City 2 (2010) gingen – net als de oorspronkelijke serie, over de avonturen van hoofdrolspeelsters Carrie (Sarah Jessica Parker), Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), Charlotte York (Kristin Davis) en Samantha Jones (Kim Cattrall). Zo goed als het origineel is er - helaas - geen eentje.

2. Iconische tutu

De iconische openingscène van SATC, waarbij Carrie rondloopt in haar tutu, is geïnspireerd op het openingsthema van The Mary Tyler Moore Show uit de jaren 70. SATC-bedenker en uitvoerend producent Darren Star zegt hierover: “Ik kwam op het idee dat ze zelfverzekerd, eigenwijs door de straten zou lopen, deze bus zou haar natspatten, en dan zou ze zich omdraaien en zien dat het haar beeltenis was. De show gaat over iemand die constant verrast wordt door het leven, en ik voelde dat de scène weergaf wie Carrie was.”  In And Just Like That worden fashionable knipogen gemaakt naar deze tutu.

3. Besties tot het einde

Personages Stanford Blatch (Willie Garson) en Carrie waren niet alleen besties in de serie, dat waren ze ook al voordat SATC van start ging. De acteur kroop ook voor And Just Like That in de huid van Stanford, maar dat was het laatste optreden voor het sympathieke karakter. Willie Garson overleed september 2021 op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

4. Een nieuwe tijd

Een sequel met (bijna) dezelfde cast, maar WAAROM dan een compleet nieuwe naam voor de serie? Kristin Davis aka Charlotte vertelt hierover: “Ons hele doel was dat dit het volgende hoofdstuk is. Dat is onze enige reden voor de naamsverandering. We wilden niet dat mensen dezelfde verwachtingen hadden, omdat het duidelijk een andere tijd is, het is een andere show die over het heden gaat.” De show speelt zich, net als in real life, twintig jaar later af.

5. Waar is Samantha?

Grote afwezige is niemand minder dan actrice Kim Cattrall. Nadat de originele serie ten einde liep werd als snel bekend dat de vertolkster van Samantha niet bepaald door een deur kon met haar tegenspeelsters, vooral niet met Sarah Jessica Parker. Beide spraken deze juice tegen, tot Kim in een interview met Piers Morgan aangaf dat ze klaar was met SATC en dat de cast nooit bevriend was.

“Niet voor mij. Dat hoorde bij worden van zestig. Dat was een heel duidelijk moment voor mij waarop ik dacht: hoeveel jaar heb ik nog en wat wil ik ermee? Wat heb ik niet gedaan? Ik heb het gevoel dat de show de beste was toen het de serie was, de bonus waren de twee films.”

6. Easter eggs

And Just Like That zit vol verwijzingen naar SATC: natuurlijk zie je een groot deel van de bekende personages, maar ook een hoop iconische outfits, bepaalde nummers die werden gespeeld tijdens hoogtepunten, en details zoals de naam van de pup van Charlotte. Werd haar King Charles spaniël in SATC vernoemd naar de legendarische actrice Elizabeth Taylor, de Britse bulldog in And Just Like That heet Richard Burton: naar de vijfde én zesde echtgenoot van Elizabeth Taylor.

7. Nieuwe stylist

Niet alleen voor de camera zijn in And Just Like That (bijna) alle acteurs weer te zien die ook een grote of kleine rol speelden in SATC. Een heel belangrijk persoon achter de schermen was niet on board: designer Patricia Field. Zij was verantwoordelijk voor wat misschien wel een van de redenen was voor het enorme succes van de serie: namelijk de garderobe van de hoofdpersonen.

De designer had geen zin om mee te werken aan And Just Like That omdat ze het maar niks vond dat de personages 'ouder' werden gekleed. Fun fact: de beroemde tutu kocht ze voor 5 dollar in een koopjeshoek. Molly Rogers heeft het stylingstokje voor deze reboot overgenomen.

8. Mr. Big

Net als Stanford, was And Just Like That ook het laatste optreden van Mr. Big, gespeeld door Chris Noth. Big overleed namelijk in de serie aan een hartstilstand.Nadat de acteur eind vorig jaar beschuldigd werd van verkrachting, werd de hij ook nog eens uit de finale geschrapt.

9. Slecht ontvangen

De twee SATC-films die volgden op de wereldwijd enorm populaire serie, werden met de grond gelijk gemaakt. Ook voor And Just Like That zijn de recensies niet bepaald om over naar huis te schrijven. Zo slim als de dialogen waren in de serie en zo veel taboes er daarin werden doorbroken, zo veel scherpte mist deze reboot. Dat zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het ontbreken van favoriet Samantha.

 

No worries! Er is nog veel meer te zien op HBO, de lijst met de beste series vind je hierAlles wat je nog meer wilt weten over deze streamingdienst vind je hier.