De beste series op HBO Max

Op HBO Max vind je talloze kwaliteitsseries. Van klassiekers als The Sopranos en The Wire tot moderne hitseries als House of the Dragon en The Last of Us. Recensent Ruben Praster heeft een selectie gemaakt van de beste series. 

The Last of Us
© HBO

True Detective

In het meesterlijke eerste seizoen van deze misdaadserie schitteren Matthew McConaughey en Woody Harrelson als twee rechercheurs die terugkijken op een gruwelijke moordzaak. De spannende plotwendingen worden feilloos afgewisseld met inktzwarte observaties over het menselijk bestaan. Het tweede en derde seizoen wisten dit hoge niveau jammer genoeg niet te evenaren.

The Undoing

De succesvolle psychologe Grace Fraser (Nicole Kidman) leidt een perfect leven met haar man Jonathan (Hugh Grant) en hun jonge zoontje Henry (Noah Jupe). Daar komt in één klap een eind aan wanneer er een dode valt en de politie bij Grace aanklopt met een paar vragen. De thrillerserie blijft tot het einde spannend en is perfect om te bingewatchen.

I May Destroy You

Arabella (Michaela Coel) gaat een avondje uit met haar vrienden en de volgende dag ontwaakt ze zonder zich iets te herinneren. Het lijkt erop dat iemand iets in haar drankje heeft gedaan en de jonge vrouw gaat op zoek naar antwoorden. I May Destroy You heeft bijna iedere tv-prijs gewonnen en combineert een heftig onderwerp met vlijmscherpe humor.

Euphoria

Euphoria is dé hit van het moment en we snappen heel goed waarom. Een groepje uiteenlopende scholieren wordt gevolgd terwijl ze worstelen met seks, liefde, drugs en social media. De drama’s zijn heftig en intens, maar worden toch op een aantrekkelijke manier in beeld gebracht. Daarnaast bestaat de sexy cast uit jonge talenten waar je nog veel van gaat horen.  

Mare of Easttown

Wanneer er een moord wordt gepleegd in het stadje Easttown bijt rechercheur Mare Sheenan (Kate Winslet) zich vast in de zaak. De speurneus heeft iets te bewijzen nadat ze een vermissingszaak niet wist op te lossen. Kate Winslet is weergaloos in deze rauwe detective, waarin het menselijke drama even belangrijk is als de zoektocht naar de moordenaar.

Sex and the City

De eerste aflevering van Sex and the City was te zien in 1998, maar de taboedoorbrekende serie staat nog steeds als een huis. Vier vriendinnen delen lief en leed met elkaar en nemen geen blad voor de mond, waardoor iedereen zich wel kan herkennen in een van de kleurrijke personages. In 2021 verscheen het vervolg And Just Like That… die natuurlijk ook te zien is op HBO Max.

Succession

De gezondheid van mediamagnaat Logan Roy (Brian Cox) gaat hard achteruit en hij moet op zoek naar een opvolger. Logans kinderen staan te trappelen om zijn plek in te nemen en dat haalt het slechtste in hen naar boven, waardoor de familie uit elkaar dreigt te vallen. Succession is topentertainment vol harde grappen en bijtende maatschappijkritiek.

Game of Thrones

Als er iets meer tijd en moeite was gestopt in het laatste seizoen van Game of Thrones was het een perfecte serie geweest. Het baanbrekende epos over de strijd tussen de koninkrijken van Westeros overtuigde vanaf de eerste aflevering door aandacht voor details en een rijk verhaal. De megahit is al talloze keren gekopieerd door andere streamingdiensten, maar deze volwassen fantasyserie staat - ondanks het controversiële einde - nog steeds op eenzame hoogte.

The Sopranos

In 1999 zag The Sopranos het levenslicht en daarna was televisie nooit meer hetzelfde. James Gandolfini speelde een complexe gangster die zijn criminele zaakjes probeert te combineren met zijn turbulente familieleven en dat raakte de juiste snaar bij de kijker. Het succes van deze HBO Original opende de deur voor nog meer topseries met anti-helden in de hoofdrol, zoals Breaking Bad en Mad Men.

The Wire

In de stad Baltimore pakt een speciale politie-eenheid de drugscriminaliteit aan. Dat klinkt als een standaard misdaadserie, maar in het rauwe drama The Wire draait het niet om goed of fout en hebben de criminelen net zo veel diepgang als de rechercheurs. Daardoor overtuigen alle personages en voel je met iedereen mee, zelfs wanneer ze hele foute dingen doen. The Wire wordt vaak genoemd als de beste serie ooit gemaakt en dat is volkomen terecht.

House of the Dragon

Na het teleurstellende einde van Game of Thrones had HBO Max iets goed te maken. Met een nieuw team van toptalenten werd een tweede poging gedaan om Westeros weer tot leven te brengen en de spin-off House of the Dragon slaagde met vlag en wimpel. Het verhaal speelt zich ongeveer 200 jaar eerder af en Huis Targaryen heerst over het land. Die macht komt op wankele poten te staan wanneer er onenigheid ontstaat over de opvolger van de koning.

The Last of Us

Ook als je helemaal niks met zombies hebt, is de post-apocalyptische dramaserie The Last of Us een meesterwerk dat je niet mag missen. Een dodelijke schimmel heeft het meerendeel van de wereldbevolking veranderd in hersenloze zombies, maar tienermeisje Ellie (Bella Ramsey) blijkt immuun te zijn. Smokkelaar Joel (Pedro Pascal) moet haar begeleiden naar de artsen die een geneesmiddel kunnen maken. Tijdens hun reis door een indrukwekkend landschap ontmoeten ze oude vrienden, nieuwe bondgenoten en sadistische vijanden. 

Heb je al deze series al gezien? Check dan de beste films op HBO Max.