echte namen acteurs nicolas cage tom cruise vin diesel

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
echte namen acteurs nicolas cage tom cruise vin diesel

Dit zijn de echte namen van 13 iconische acteurs

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Tom Cruise, Vin Diesel en Nicolas Cage, deze acteurs hebben één ding gemeen: ze kozen alle drie voor een artiestennaam. Dit zijn de echte namen van 13 iconische acteurs!

13. Michael Caine

Echte naam: Maurice Micklewhite

In 1954 besloot Maurice Micklewhite zijn naam wat te versimpelen. Een korte naam is gemakkelijker te onthouden! Hij overwoog eerst Michael Scott, maar die naam kwam al te vaak voor. Hij koos daarom voor Michael Caine. De inspiratie voor die naam komt uit de film The Caine Mutiny met Humphrey Bogart, een van de helden van de acteur. Inmiddels heeft de acteur zijn naam ook echt veranderd in Michael Caine. Zo’n artiestennaam werkte op luchthavens namelijk nogal verwarrend.

Wist je trouwens dat Michael Caine één van de oudste nog werkende acteurs is? Check hier het volledige overzicht.

12. Helen Mirren

Echte naam: Ilyena Lydia Vasilievna Mironov

Ilyena Lydia Vasilievna Mironov… Dat klinkt Russisch, en dat is het ook! Helen Mirrens vader, Vasily, emigreerde toen hij twee jaar oud was vanuit Rusland naar Engeland. Hij trouwde daar met de Britse Kathleen. In de jaren 50 besloot het stel hun achternaam te verengelsen naar Mirren. Helen was toen negen jaar oud.

11. Martin Sheen

Echte naam: Ramon Gerard Estevez

De Iers-Spaanse acteur Ramon Gerard Estevez werd enorm getypecast. Hij besloot daarom de artiestennaam Martin Sheen aan te nemen. De voornaam Martin was een verwijzing naar zijn agent. De achternaam Sheen koos hij ter ere van bisschop Fulton J. Sheen. Grappig genoeg kun je de naamswijziging ook terugzien bij Martins zoons: Charlie Sheen en Emilio Estevez. Charlie besloot zijn naam te veranderen naar Sheen, terwijl Emilio zijn echte naam aanhield.

10. Meg Ryan

Echte naam: Margaret Hyra

Margaret Mary Emily Anne Hyra besloot al vroeg in haar carrière een artiestennaam te gebruiken. Voor haar voornaam koos ze heel simpel voor een verkorte versie van Margaret: Meg. Maar ook de achternaam Ryan is eigenlijk heel logisch gekozen: het is de meisjesnaam van haar oma!

Krijg je van de naam Meg Ryan spontaan zin in een romcom? Dit zijn de beste romantische films op Netflix.

9. Natalie Portman

Echte naam: Neta-Lee Hershlag

Natalie Portman is eigenlijk geboren als Neta-Lee Hershlag. De actrice besloot aan het begin van haar carrière – ze was destijds nog maar een tiener – een artiestennaam aan te nemen. Ze deed dat om haar privacy en die van haar familie te beschermen. De Israëlische actrice koos daarbij net als Meg Ryan voor de meisjesnaam van haar grootmoeder: Portman.

Dit zijn de beste (en de slechtste…) films van Natalie Portman!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

8. Tom Cruise

Echte naam: Thomas Cruise Mapother IV

Tom Cruise kwam ter wereld als Thomas Cruise Mapother IV. De acteur had een extreem slechte band met zijn vader, zo werd hij zelfs mishandeld. Het is daarom heel logisch dat hij er bij het najagen van een acteercarrière voor koos om zijn achternaam helemaal te dumpen!

Zeg je Tom Cruise, dan zeg je Scientology. Ook deze 9 celebs sloten zich aan bij de kerk.

7. Ben Kingsley

Echte naam: Krishna Pandit Bhanji

Krishna Pandit Bhanji kwam onder zijn eigen naam amper aan het werk… Hij besloot daarom een andere naam te kiezen. Dat werd: Ben Kingsley, een combinatie van de bijnamen van zijn vader (Ben) en opa (King Clove).

6. Vin Diesel

Echte naam: Mark Sinclair

Uiteraard heet Vin Diesel eigenlijk geen Vin Diesel. Dat is vast geen verrassing. Maar weet je ook hoe hij aan zijn naam is gekomen? Het verhaal gaat dat Mark Sinclair, zoals de acteur echt heet, zijn bijnaam bedacht toen hij als uitsmijter werkte bij een discotheek. Vin Diesel klinkt nou eenmaal een stuk tougher dan Mark Sinclair.

In dit toplijstje vind je de 10 beste films van Vin Diesel!

5. Joaquin Phoenix

Echte naam: Joaquin Rafael Bottom

De ouders van Joaquin Phoenix sloten zich aan zich aan bij de religieuze sekte de Children of God. Het echtpaar reisde rond door Zuid-Amerika. Ze raakten echter al snel ontgoocheld en verhuisden terug naar de VS, waar ze hun achternaam veranderden in Phoenix. Die naam (van het fabeldier feniks) stond symbool voor een nieuw begin. Zodoende werd Joaquin Rafael Bottom op dat moment Joaquin Phoenix! Fun fact: Joaquin wilde een poosje Leaf genoemd worden. Dat was namelijk meer in lijn met zijn broertjes en zusjes: River, Rain, Liberty en Summer.

We weten dat Joaquin Phoenix extreem ver gaat voor zijn films… Ook deze 7 acteurs gingen nét een stap te ver!

4. Nicolas Cage

Echte naam: Nicolas Kim Coppola

Nicolas Cage is de neef van regisseur Francis Ford Coppola (regisseur van The Godfather). Omdat Nicolas het op eigen houtje wilde maken, besloot hij een andere achternaam aan te nemen. Hij baseerde die naam op kunstenaar John Cage én het Marvel-personage Luke Cage.

Deze toplijst móét je zien: dit zijn de 15 beste Nicolas Cage-kapsels.

3. Michael Keaton

Echte naam: Michael Douglas

Michael Keaton moest zijn naam veranderen omdat er al een acteur met dezelfde naam lid was van de Screen Actors Guild. Wie die acteur was? Michael Douglas! Jawel, Michael Keaton heet eigenlijk Michael Douglas.

2. Jamie Foxx

Echte naam: Eric Marlon Bishop

Jamie Foxx (geboren als Eric Marlon Bishop) vertelde SiriusXM dat hij bewust voor een androgyne naam heeft gekozen. In comedyclubs kregen vrouwelijke comedians vaak voorrang; er waren namelijk veel meer mannen dan vrouwen. Hij wilde daarom een naam aannemen die de eigenaren van de clubs op het verkeerde been zou zetten. Hij dacht aan Stacy, Tracy… Maar uiteindelijk werd het Jamie. Hij voegde de achternaam Foxx toe als eerbetoon aan acteur Redd Foxx.

Je wist vast wel dat Jamie Foxx een lekker moppie kan zingen. Ook deze acteurs houden er stiekem een zangcarrière op na.

1. Whoopi Goldberg

Echte naam: Caryn Elaine Johnson

Ook Whoopi Goldberg is een artiestennaam. De geboortenaam van de actrice is namelijk Caryn Elaine Johnson. In 2006 legde ze aan The New York Times uit dat haar naam afgeleid is van een whoopee-kussen, oftewel: een scheetkussen! "Als je op het podium staat, heb je nooit echt de tijd om naar het toilet te gaan en de deur dicht te doen", vertelde ze. "Dus als je een beetje winderig wordt, moet je het laten gaan. Dus mensen zeiden altijd tegen me: 'Je bent net een whoopee-kussen.'" De achternaam Goldberg is een verwijzing naar een Joodse voorouder.

Whoopi Goldberg had vroeger trouwens een bijzonder bijbaantje… Hoe zij en zeven andere Hollywood-sterren eerder de kost verdienden, lees je hier.

Lees verder