La La Land

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
La La Land

Sing-along songs! De 9 beste musicalfilms ooit

|
|

Laatste update:

Na een poosje ietwat uit de gratie te zijn geweest, maakt de musicalfilm inmiddels zijn rentree. En dat doet ons deugd! Wat is er nou leuker dan lekker meezingen? In dit toplijstje proberen we 9 van de beste musicalfilms ooit op een rijtje te zetten, waarbij we kriskras door de jaren reizen. Van recente musicals als La La Land tot klassiekers als Mary Poppins; ze komen allemaal voorbij. Hopelijk staat jouw favoriete sing-along-film er ook tussen!

1. La La Land

La La Land werd niet alleen de beste musicalfilm van 2016; het is volgens velen zelfs de beste film van dat jaar! De film volgt actrice in spé Emma Stone en jazzmuzikant Ryan Gosling, die het beide proberen te maken in LA en ondertussen natuurlijk stapelverliefd op elkaar worden. Met La La Land werd het genre weer leven in geblazen! Zodoende mogen we ons inmiddels opmaken op nog een aantal musicalfilms, waaronder het nu al veelbesproken Cats.

2. West Side Story

West Side Story vertelt het verhaal van Romeo en Julia, maar dit keer zit het paar gevangen tussen rivaliserende bendes: de Jets en de Sharks. Een bendelid wordt verliefd op de zus van zijn rivaal. West Side Story blijft misschien wel de meest iconische van alle Shakespeare-adaptaties op het witte doek. Deze musicalfilm voelt nog steeds moderner aan dan alle andere musicals uit de jaren '60 of wellicht zelfs uit de afgelopen decennia.

West Side Story

3. Mary Poppins

In tegenstelling tot schrijfster Pamela L.Travers zijn wij wel dol op Mary Poppins! Wij houden van die truttigheid en het feelgood-factor. Om nog maar niet te spreken over de wonderlijke animaties, de catchy liedjes en Julie Andrews. Ben jij toch kamp-Travers? Misschien vind je Mary Poppins Returns wel leuk! In deze film keert de mysterieuze kinderoppas terug naar de familie Banks. De kinderen van toen zijn inmiddels volwassen en worstelen met het dagelijks leven.

4. Hairspray

In de feelgood-musical Hairspray zien we John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken en Zac Efron voorbij komen! De show wordt echter gestolen door Nikki Blonsky, een tiener in de jaren zestig die dol is op dansen. Ze verovert een plekje in een lokaal dansprogramma dat uitgezonden wordt op tv. Daarbij probeert ze de spotlight in te zetten om diversiteit op tv aan te moedigen. Hairspray is een fijne zomerse film vol muziek!

Hairspray

5. Enchanted

Laat je niet afschrikken door die superzoete filmcover! Niemand is ooit te oud voor sprookjes en zeker niet als ze zo grappig en vernieuwend zijn als Enchanted. Deze musicalfilm is deels ode, deels parodie. We zien Amy Adams als Disney-prinses, die door een boze tovenares uit haar magische thuisland wordt geknikkerd. Ze belandt daarna in het huidige New York, dat natuurlijk niet volgens het "ze leefden nog lang en gelukkig"-principe opereert...

6. Chicago

Chicago's Velma Kelly en Roxie Hart zijn twee van de meest badass-rollen voor vrouwen in de gehele historie van de musical. In de film zien we Catherine Zeta-Jones en Renee Zellweger in een spannend en swingend verhaal over misdaad, roem en wraak. De vrouwen wachten hun straf af in de dodencel. Zelfs daar vechten ze echter nog om de roem die hen (hopelijk) zal behoeden voor de galg. Fun fact: Chicago was in 2002 de eerste musicalfilm die er met de prijs voor Best Picture vandoor ging sinds Oliver! in 1968.

Chicago

7. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Tim Burton, Johnny Depp en Helena Bonham-Carter bundelen hun krachten in deze musicalfilm. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street speelt zich af in het oude Londen. Een kapper barst in razernij uit nadat hij wordt veroordeeld voor een misdaad waarvan hij zegt dat hij 'm niet heeft begaan. Zijn slachtoffers? De ongelukkige klanten die in zijn kappersstoel belanden.. Ondanks deze malle beschrijving is deze macabere musicalfilm zeer vermakelijk!

8. Mamma Mia!

Terwijl we braaf wachten op een derde Mamma Mia!-film zetten we met veel plezier de eerste delen nog eens op! Beide films brengen een hommage aan de muziek van ABBA. In de eerste film zien we een jonge bruid die drie mannen uitnodigt voor haar bruiloft... Zij kunnen namelijk allemaal haar vader zijn! De tweede film (Here We Go Again) dient zowel als prequel en als sequel, met leuke flashbacks van Meryl Streep.

Mamma Mia! Here We Go Again

9. Grease

Grease is waarschijnlijk een van de bekendste musicalfilms aller tijden. Logisch, de film uit 1978 bevat namelijk liedjes die we zelfs 40 jaar later nog woordelijk mee kunnen zingen. Het was de originele High School Musical, maar dan beter! Grease vertelt het verhaal van Sandy en Danny. De twee ontmoeten elkaar op vakantie en worden smoorverliefd. Als de hete zomer voorbij is, beloven ze elkaar te blijven schrijven... Maar dan verschijnt Sandy plots op dezelfde school als Danny!

Lees verder