5 weetjes over Mary Poppins waarmee je je oma kan imponeren

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
5 weetjes over Mary Poppins waarmee je je oma kan imponeren

5 weetjes over Mary Poppins waarmee je je oma kan imponeren

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Alweer 50 jaar geleden kwam de originele Mary Poppins in de bioscoop. Das lang geleden! En op 25 december komt er een langverwachte sequel met de pragmatische titel: ‘Mary Poppins Returns’. Zeg dat. Maar wat valt er te vertellen over die oude hit en welke acteurs komen in de remake nog even langs?

Dick van Dyke komt terug

5 weetjes over Mary Poppins waarmee je je oma kan imponeren

De acteur die de schoorsteenveger speelde, met een glimlach op z’n bakkus waardoor je je afvraagt wat er nog meer in die schoorsteen stond te roken, komt terug! En hij vond ’t machtig, want de oude set is helemaal nagebouwd zoals hij het kende. Als je op leeftijd bent is het toch prettig om terug in de tijd te kunnen gaan. En niet te verdwalen op de set. Deze keer krijgt hij maar één rol, want in Mary Poppins had hij er twee!

Julie Andrews komt niet terug

5 weetjes over Mary Poppins waarmee je je oma kan imponeren

Wacht even, Dick wel, Julie niet? Wtf! Nee, mevrouw Andrews is niet welkom in de sequel. De regisseur wilde het niet hebben, omdat het de aandacht af zou kunnen leiden van Emily Blunt. Oftewel, een ouderwets robbertje ‘don’t steel my shine bitch!’ Maar dan van de regisseur die blijkbaar vond dat de alleenheerschappij van zijn nieuwe Mary verstoort zou worden door een kleine erkenning van de eerste echte Mary Poppins. Dude!

Julie of niks

5 weetjes over Mary Poppins waarmee je je oma kan imponeren

Je hebt meestal verhalen over acteurs die moesten auditeren voor een rol, toen in de batch kwamen van 'misschien' en dan uiteindelijk in hun handjes mogen knijpen dat ze het zijn geworden. Julie Andrews niet. Ze werd gespot in een musical en Julie Andrews was meteen de gedoodverfde favoriet. Zij was zelfs zwanger toen Disney haar voor de rol vroeg, maar kreeg de behandeling die iedereen die zwanger is en solliciteert zich zou wensen. Disney zei ‘oké, dan wachten we tot je weer op de been bent’ en zo geschiedde. En het was ook nog eens haar eerste speelfilm. Das pas een debuut.

Haat je de film? De schrijfster ook!

Heb je niks met Mary Poppins? Je kan handjes schudden met Pamela L.Travers, de schrijfster van de film. Zij vond het hele project compleet achterlijk. Ze was van opera, theater en ballet. Als hoog intellectuele vrouw vond ze film überhaupt maar zo-zo en de truttigheid en het feelgood-factor, daar kon ze helemaal niks mee. Ze vond Dick van Dyke een drama (zat niet in haar boek), de animaties belachelijk, de setting, het decor… Van haar mocht het allemaal bij het oud vuil. Er is zelfs een film gemaakt over de samenwerking tussen haar en Disney, met Emma Thompson en Tom Hanks, de man die hamburgers uitdeelt.

Iedereen haatte Dick van Dyke’s accent

Probeer je een echt Londens straataccent te doen, bak je er geen bal van en zeggen je Britse co-acteurs niks. Dat gebeurde Dick van Dyke tijdens de opnames van Mary Poppins. Van Dyke heeft recent nog zijn excuses aangeboden voor ‘het beroerdste Cockney-accent in de geschiedenis van film’. Bij het ontvangen van de Britannia award voor zijn televisiewerk op de BAFTA’s nam hij van de gelegenheid gebruik om door het stof te gaan. Hij is er schijnbaar zijn hele leven aan herinnert hoe beroerd hij klonk. ‘Niemand op de set zei wat!’ vertelde hij. Das ook lullig, Dick. 

Lees verder