• Hollywood

De 10 beste films van Brad Pitt

De 10 beste films van Brad Pitt

Het is alweer eventjes geleden dat we Brad Pitt in een nieuwe film hebben gezien, maar binnenkort is het weer zover: hij heeft een klein rolletje in de avonturenfilm The Lost City. Maar of zijn rol nou groot of klein is: hij heeft een neus voor kwaliteit. Kijk maar eens naar dit prachtige tiental.

10. Moneyball

Voor de begrippen van een ster als Pitt is dit best een obscure titel op zijn cv, hoewel hij er een Oscarnominatie voor kreeg. Statistiek en honkbal zijn ook niet de meest boeiende onderwerpen voor een film die je kunt verzinnen. Toch hebben de makers van Moneyball er een fascinerend drama omheen gebouwd, met een innemende rol voor Pitt als algemeen directeur van een berooide club die met hulp van een rekenwonder toch hoge ogen gooit.

9. True Romance

Met een handvol scènes steelt Pitt de show in deze misdaadfilm uit de pen van Quentin Tarantino en dat is in dit geval een dubbel compliment. True Romance barst namelijk van de fenomenale kleine rollen van topacteurs, onder wie Gary Oldman, Christopher Walken en Dennis Hopper. Maar Pitt is echt bovengemiddeld goed en permanent stoned als Floyd, een luie uitvreter en huisgenoot van een acteur die betrokken raakt bij een onderwereld-oorlog. Als je bewijs wilt dat hij veel meer comedy zou moeten doen, vind je het hier.

8. Twelve Monkeys

Zijn eerste Oscarnominatie kreeg Pitt voor deze wonderlijke sciencefictionfilm over een tijdreiziger die de uitbraak van een verwoestend virus moet voorkomen. Bruce Willis speelt deze dappere avonturier, die op een bepaald moment belandt op de plek waar mensen die beweren door de tijd te reizen altijd terecht komen: een gesticht. Daar zit ook het personage van Pitt, die een steekje los lijkt te hebben maar stiekem de leider is van een verzetsbeweging. Pitt speelt hem zo dat je blijft gissen hoe de vork in de steel zit.

7. Ocean’s Eleven

De klasse en stijl stralen van deze misdaadfilm met een cast vol grote sterren, waar Pitt uitstekend tussen past. Hij maakt deel uit van een bonte dievenclub die begint aan een zo goed als onmogelijke klus: drie casino’s beroven in hartje Las Vegas. De chemie tussen Pitt en mensen als George Clooney, Julia Roberts en Matt Damon zorgt voor knetterende scènes en het verhaal verloopt heerlijk soepel.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken weDirty Lines, Tokyo Vice en Single Drunk Female. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

6. Killing Them Softly

Omdat Pitt zo’n acteur is die zo’n beetje uit alle projecten kan kiezen die hij wil, weet je dat zelfs een misdaadfilm die op het eerste gezicht niks bijzonders lijkt, toch wat speciaals moet hebben als hij eraan meewerkt. Dat is zeker het geval bij deze, waarin hij een huurmoordenaar speelt die voor een criminele organisatie een stel kruimeldieven moet opruimen. De dialogen zijn meesterlijk en waar veel films in dit genre zich richten op brute toestanden en grof geweld, gaat hier een verfrissend soort menselijkheid vanuit.

5. Inglourious Basterds

Quentin Tarantino weet als geen ander Pitts kwaliteiten naar boven te brengen die doen denken aan de filmsterren van weleer. Dat werkt natuurlijk perfect in een ouderwets grootse Tweede Wereldoorlogfilm, die een flinke schep pit krijgt door Tarantino’s sloopwerk van heilige huisjes. Het is overduidelijk dat Pitt geniet van de bruuske commandant die hij mag spelen: de aanvoerder van een doodseskader dat nazi’s opruimt, diep in bezet gebied.

4. Burn after Reading

Als Pitt zijn komische kant laat zien, is het resultaat vaak erg grappig en dat is zeker waar voor deze comedy van de gebroeders Coen, die voor hem een totaal idioot personage schreven. Hij speelt de helft van een duo dat werkt in een fitnesscentrum en bij toeval in het bezit komt van een schijf met topgeheime informatie. Daar willen ze rijk mee worden, maar hun plannetje loopt totaal in de soep.

3. Snatch

Brad Pitt als een zigeuner? Je verwacht niet dat het werkt, maar toch: hij krijgt het voor elkaar in deze daverende misdaadcomedy. Zijn bijrol van onverstaanbare en onverslaanbare bokser van een woonwagenkamp is er eentje die je bijblijft, zelfs al strijden ook medespelers als Jason Statham, Benicio Del Toro en Dennis Farina om de trofee voor meest memorabele scène. Dit is regisseur Guy Ritchie op z’n best en daar past Pitt prima bij.

2. Fight Club

Een cultfiguur creëren is meestal niet weggelegd voor acteurs die zo beroemd zijn als Pitt, maar het lukt te hem toch met Fight Club. Hij speelt Tyler Durden, een mysterieuze anarchist die het leven van een vastgeroeste kantoorslaaf compleet op z’n kop zet. Regisseur David Fincher steunt zijn harde werk met gedurfde stijlkeuzes en baanbrekende cinema.

1. Seven

Ook deze inmiddels klassieke seriemoordenaarsthriller is van de hand van David Fincher: hij en Pitt brengen het beste in elkaar naar boven. Seven bevat de meest huiveringwekkende scène die Pitt ooit heeft laten zien en er is geen druppeltje bloed te zien: wie de film kent, weet waar we het over hebben. Zijn rol van jonge politieman die samen met een veteraan achter een sadistische moordenaar aan gaat, is wonderschoon en geeft de emotionele lading die zo’n gruwelijk onderwerp nodig heeft. Een moderne klassieker in elke betekenis.