Jack Nicholson in The Shining

Veronica Superguide logo
Jack Nicholson in The Shining

De 9 beste bovennatuurlijke horrorfilms

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Hoe minder goed je iets kunt verklaren, hoe enger het vaak wordt… Daarom zijn wij dol op bovennatuurlijke horrorfilms. In dit toplijstje zetten we de 9 beste horrors voor je op een rijtje!

9. Insidious

Een gezin trekt in een oud huis. Wanneer hun zoon in coma raakt, proberen de ouders, Josh en Renai, te ontdekken wat hun zoon mankeert. Het wordt hen al snel duidelijk dat het wel eens om iets bovennatuurlijks zou kunnen gaan… Wordt hun zoon echt bezeten door een kwaadaardige geest? Insidious is een welkome toevoeging aan het genre bovennatuurlijke horrorfilms. De film is enorm sfeervol… én verontrustend! Zodoende wordt-ie bijvoorbeeld vaak vergeleken met klassiekers als Poltergeist en The Exorcist, die je verderop in dit toplijstje vindt!

8. Paranormal Activity

Katie is er van kleins af aan van overtuigd dat boze geesten haar volgen. Nadat er zich ’s nachts een aantal keer vreemde gebeurtenissen voordoen, begint Micah steeds meer te geloven in de verhalen van zijn vrouw. Hij zet overal camera’s neer, zodat ze eventuele geesten kunnen vastleggen. En het duurt niet lang voordat ver na middernacht de eerste verontrustende beelden worden opgenomen… Na The Blair Witch Project werden we overspoeld door zogenaamde found footage-films. Een van de meest effectieve in dit genre is zeker Paranormal Activity!

7. The Babadook

Het gaat niet zo goed met Amalia. Ze verliest haar man, haar vrienden komen niet meer langs en haar zoon Samuel is enorm angstig én lastig. En net wanneer ze denkt dat het niet erger kan, leest ze samen met Samuel een vreemd boek over het 'Babadook'-monster. Dat The Babadook zo goed is, komt door twee dingen: het is aan de oppervlakte een enge bovennatuurlijke horrorfilm over een geest die een gezin kwelt, maar het is net zo goed een drama over een depressieve moeder die probeert te dealen met alle ellende in haar leven.

6. Poltergeist

Is Poltergeist een horrorfilm of toch meer een thriller? Wat het antwoord ook mag zijn, bovennatuurlijk is-ie zeker! In Poltergeist volgen we de familie Freeling. Hun dochter maakt contact met een duistere, bovennatuurlijke kracht, waardoor de familie steeds gevaarlijkere paranormale activiteit ervaart. Uiteindelijk worden ze gedwongen om te vechten tegen de poltergeisten die het leven van hun dochter bedreigen! Benieuwd naar Poltergeist? Zet dan bij voorkeur de versie uit 1982 aan. De 2015 remake mag nog niet in de schaduw van het origineel staan.

5. The Conjuring

De eerste film in de inmiddels behoorlijk omvangrijke franchise – het zogenoemde The Conjuring Universe – mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst met de beste bovennatuurlijke horrorfilms ooit gemaakt. In The Conjuring maken we kennis met paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren. Hun eerste case staat nog altijd als een huis als het gaat om doodenge scènes en jump scares. We zochten eerder daarom met bibberen en beven al eens voor je uit wie de grootste griezels uit het universum zijn

4. It Follows

It Follows kent een heel bijzondere premisse: een groepje tieners wordt bedreigd door een geest die seksueel overdraagbaar is. De ‘It’ uit de titel kan iedere gedaante aannemen, waardoor je als kijker net zo paranoïde wordt als de personages! In tegenstelling tot veel andere horrorfilms is het bovennatuurlijke monster niet iets met een naam, motief of een tragisch achtergrondverhaal. Het originele uitgangspunt, de uitstekende cast én de slapeloze nachten die volgen, maken van It Follows een van de beste bovennatuurlijke horrorfilms!

3. The Others

Grace trekt zich tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog terug met haar twee kinderen. Ze verhuizen naar een herenhuis om te wachten op de terugkeer van hun echtgenoot en vader, die verloren lijkt tijdens de oorlog. De kinderen hebben een ziekte, waarbij ze zonlicht niet verdragen. Nog erger misschien zijn Grace haar vreemde, bijna religieuze regels. Wanneer ze een aantal bedienden inhuurt, die per ongeluk de regels breken, kent dat onverwachte gevolgen… Wat The Others zo goed maakt, is dat de spanning werkelijk bijna om te snijden is, mede door een geweldige Nicole Kidman!

2. The Exorcist

Denk je aan een bovennatuurlijke horrorfilm, dan denk je natuurlijk als eerste aan The Exorcist. En hoewel deze klassieker alweer uit 1973 stamt, is-ie nog steeds doodeng. Een doodnormaal gezinnetje (zoals zo vaak in dit genre…) raakt in een diepe crisis als de dochter des huizes vreemd gedrag begint te tonen. Het meisje blijkt bezeten te zijn door een demoon! Bovennatuurlijker dan dat wordt het natuurlijk niet. Ben je na het zien van deze film in de stemming om nog wat meer te griezelen met enge kinderen? Dit zijn de acht engste kinderen in horrorfilms!

1. The Shining

En dan de beste bovennatuurlijke horrorfilm ooit gemaakt: The Shining! Ook weer zo’n geweldige klassieker binnen het genre. In deze film van Stanley Kubrick volgen we een gezin dat afreist naar een hotel. Daar heeft eerder een vader zijn hele gezin vermoord… Niets om je zorgen over te maken, toch? The Shining is net zo raar als eng – denk alleen maar eens aan de iconische oneliner: "Here’s Johnny"! Ook is het een typische Kubrick-film, die het genre voorgoed wist te veranderen met zijn ongelofelijk spannende atmosfeer.

Wil je nog meer griezelen? Dit zijn wat ons betreft de 10 beste horrorfilms die je nu op Netflix kunt checken! Heb je meer trek in een serie? No worries: ook die hebben we voor je. Dit zijn de engste horrorseries op de streamingdienst.

Lees verder