De 9 beste moeders in films en series

Moeders, moederdag

Zondag is het Moederdag en natuurlijk heeft iedereen zelf al de leukste / liefste / mooiste moeder, maar dit zijn de toppers in films en series!

9. Gemma Teller Morrow (Katey Sagal)

Sons of Anarchy

De criminele motorbende van Sons of Anarchy barst zo’n beetje van de testosteron. De leden zijn stuk voor stuk mannetjesputters met een grote bek en nog grotere spieren, maar ze veranderen allemaal in kleine jongetjes als Gemma opduikt. Zij is de vrouw van twee achtereenvolgende bendeleiders en de moeder van de derde. Deze stoere tante weet alle geheimen, heeft achter de schermen de touwtjes in handen en deinst niet terug voor moord om haar kleinkinderen bij zich te houden. Zelfs niet een moord op haar schoondochter…. Het is een van de gruwelijkste momenten uit de serie.

De 9 beste moeders in films en series

8. Marmee March (Laura Dern) 

Little Women

De Nederlandse titel van Louise May Alcotts boek Little Women is niet voor niets Onder moeders vleugels, want deze Marmee is erg belangrijk voor haar vier dochters, die het moeten zien te rooien zonder hun pa. Marmee laat het ook niet na om haar kroost duidelijk te maken dat er genoeg leeftijdsgenoten zijn die het nog slechter hebben getroffen: tijdens de kerst haalt ze haar dochters over om hun eten aan de arme, hongerlijdende buren te geven. Marmee is in Little Women niet alleen de moeder van haar eigen kids, maar van iedereen die er eentje kan gebruiken.

De 9 beste moeders in films en series

7. Lori Grimes (Sarah Wayne Callies)

The Walking Dead

Als je dacht dat een COVID-pandemie al rare dingen met een mens kan doen; moet je nagaan wat er gebeurt tijdens een zombieplaag! Voordat die vleesetende horde opdook in The Walking Dead, was Lori een gewone huisvrouw die thuis bleef voor haar man en kind. Ze was een lief mens, maar niets bijzonders. Zodra echter die levende lijken opdoken, veranderde ze in een sterke, onafhankelijke meid die goed van zich af kan bijten en schieten. En denk maar niet dat haar zwangerschap daar verandering in bracht; door het moederinstinct werd ze zo mogelijk nog feller. Helaas mocht het niet baten; Lori is weg, maar de serie gaat door!

De 9 beste moeders in films en series

6. Marge Simpson (Julie Kavner)

The Simpsons

Marge is het toonbeeld van een huisvrouw uit de jaren vijftig, want haar hele leven staat in het teken van haar gezin. Haar naam is niet voor niets afkomstig van de moeder van The Simpsons-bedenker Matt Groening. Marge doet het huishouden, voedt de kinderen op, laat haar man redelijk zijn gang gaan en steunt haar gezinsleden door dik en dun. Ze heeft echter een streepje voor op vergelijkbare huismussen, omdat die nooit de moed zouden hebben om met zulk getoupeerd, knalblauw haar over straat te gaan. Go Marge! 

De 9 beste moeders in films en series

5. Molly Weasley (Julie Walters)

Alle Harry Potter-films

Hoewel een zeikerd zou zeggen dat Molly zo goed haar gezin met zeven kinderen bestiert omdat ze kan toveren, is dat meer een handig extraatje. Ook zonder magische kracht zou deze vrouw op pure wilskracht en moederinstinct haar koters een goed tehuis weten te geven. Laat je door dat lieve, beetje kromgebogen uiterlijk niet bedotten; er zit een tijger in die tank! Daarom weet zelfs de tweeling dat ze niet al te veel rottigheid moeten uithalen en is er ook plaats in haar huis en hart voor een weesjoch genaamd Harry Potter. Aaahhhh…….

De 9 beste moeders in films en series

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. Carmela Soprano (Edie Falco)

The Sopranos

Menigeen kijkt naar Carmela en denkt “Ach gut”, omdat haar man een lelijk varken is dat zich soms ook zo gedraagt, met altijd wel ergens een maîtresse – sorry goomah – in een hotelkamer. Carmela vergeeft haar man heel wat meer dan wij zouden doen, maar kom aan haar kids en je zult zien dat ze nog enger en gevaarlijker is dan Tony! Ze houdt zich in The Sopranos vaak van de domme, maar weet heus wel wat er gaande is in haar kast van een huis. Ze blijft niet bij Tony omdat ze niet op eigen benen kan staan, maar omdat ze daar zelf voor kiest. 

De 9 beste moeders in films en series

3. Helen Parr (Holly Hunter)

The Incredibles

Via de films van Pixar en Disney hebben we al heel wat sprookjesachtige (stief)moeders leren kennen. Toch geven we de voorkeur aan de ‘no nonsense’ mevrouw Incredible, alias Elastigirl. Ze is naast superflexibel (hihi) ook sympathiek, onverstoorbaar, streng maar rechtvaardig, ze snapt wat haar kinderen nodig hebben, geeft ze zelfvertrouwen, zet haar eigen carrière op een zacht pitje om voor ze te zorgen, en schiet weer in actie zodra dat nodig is. De moeder van The Incredibles kan even goed omgaan met een stofzuiger als met een straaljager.

De 9 beste moeders in films en series

2. Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock)

The Blind Side

Als je mensen zou vragen de doorsnee Amerikaanse moeder te omschrijven, zou het resultaat vrij aardig in de buurt komen van de hoofdpersoon uit The Blind Side. Leigh Anne komt uit ‘the South’, draagt in haar tas een vuurwapen en een bijbel, steunt haar gezin onvoorwaardelijk, mist geen enkele sportwedstrijd, houdt er een gezellig thuis op na, is even bot als eerlijk, met een hart van goud en laat zich door niemand intimideren. Extra vet: ze bestaat echt en liet zich door niemand intimideren toen ze besloot een grote, zwarte kansarme knul op te nemen in haar gezin. Haar vertolker Sandra Bullock laat zich evenmin tegenhouden, maar dan om goede en slechte films te maken.

De 9 beste moeders in films en series

1. Sarah Connor (Linda Hamilton)

Terminator 2: Judgment Day

Lena Headey en Emilia Clarke speelden later ook de moeder van verzetsheld John Connor, maar wij houden het bij de originele versie. Als je dat niet snapt, moet je misschien weer even de eerste Terminator kijken, waarin Sarah een verlegen meid is, en het nieuwste deel Terminator: Dark Fate, waarin ze een soort ‘grandmothernator’ is geworden. In T2: Judgment Day is ze de perfecte mix van kracht en kwetsbaarheid, met zowel het moederinstinct als het gespierde lijf van Michelle Obama. Vergeet Arnie: Sarah Connor is de grootste ‘mother(f*cker)’ van allemaal!

De 9 beste moeders in films en series